Studiranje u Americi

Amerika

Studiranje u Americi
Studiranje u Americi

ZAŠTO STUDIRANJE U AMERICI?

Studiranje u Americi je za mnoge studente ostvarenje tog filmskog, američkog sna. Nije teško razumeti zašto veliki broj internacionalnih studenata teži da nastavi školovanje u Americi.

Izuzetno veliki broj je kvalitetnih državnih i privatnih škola u svetskih top 100, čime se ne može pohvali niti jedna zemlja sveta;

Ali to nisu jedini razlozi. Od profesionalne orijentacije pa sve do lajf koučinga, američki univerziteti čine ogromne napore da Vaš boravak učine kao kod kuće. Oni Ameriku zovu „zemljom mogućnosti“ sa razlogom. Ako ste u potrazi za studijama u inostranstvu koje će vam omogućiti zaposlenje nakon završenih studija, ne tražite dalje od Amerike.

OPT

Zadržavanja u Americi nakon završenih studija je dosta na niskom nivou upravo zbog poteškoća u dobijanju radne vize i regulisanja boravka. Ipak, reputacija američkih univerziteta je i dalje veoma visoka.

Ovo je delom iz zbog nečega što je nazvano OPT ili Optical Practial Training, što predstavlja dvanaesto-mesečni period koji možete koristiti da radite. Kako je radnu vizu dosta teško dobiti upućujemo vas na OPT što će vam omogućiti vredno iskustvo rada u Americi u vašoj struci.

Takođe, ako se pokažete dovoljno dobro, kompanija u kojoj ste stažirali vam  može ponuditi ugovor za stalno i pomoći vam u aplikaciji za radnu vizu u Americi.

Dodatno o zemlji

Reputacija Amerike kao zemlje koja ima najbolji obrazovni sistem u svetu nije laž. Čak 54 američka univerziteta se nalaze na listi najboljih 150 univerziteta u svetu.

Jedan od razloga zašto Amerika poseduje ovakav prvoklasni obrazovni sistem je visok nivo kvaliteta nastavnog osoblja koje oni zapošljavaju u svojim institucijama. Predavači i istraživači u univerzitetima su neretko među najboljima u svojim oblastima sa brilijantnim rezimeima.

Fleksibilnost se ogleda u činjenici da možete na istom univerzitetu da promenite vaš Major (glavna od strane studenta odabrana oblast) za slučaj da se krenuli na željeni program i zaključili da to ipak nije za vas. Umesto da napuštite studije ili promenite univerzitet, možete u okviru postojećeg univerziteta izabrati da studirate nešto sasvim drugo. Možete da upišete školu i željeni program, recimo biznis administraciju i menadžment, a da ipak diplomirate recimo Engleski i Španski jezik.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U AMERICI?

U zavisnosti od toga da li ste američki državljanin ili internacionalni student studije vas mogu koštati od $10,000 – $61,000 po godini.

Takođe, mnogo zavisi da li želite da idete na
Certificate program,
Community college program,
BA,
MA,
MBA ili PhD studije.

Američki državljani imaju na raspolaganju državne i privatne kreditne institucije, kao i finansiranje iz privatnih fondacija.

Za internacionalne studente su dostupne sportske i akademske stipendije rezervisane za vrhunske sportiste i odlične studente.

Dodatne informacije

Univerziteti Ivy League (Harvard, Stanford, Yale, itd.) su najskuplji i imaju veoma zahtevne uslove upisa. Mnogo lakše ćete se upisati na MA ili PhD studije nego na BA, jer su kriterijumi jako visoki kao i školarine, a stipendije su rezervisane samo za najbolje studente!

Pored cene školarine dodatno plaćate troškove života $10,000 – $15,000. U tu svrhu neophodno je da imate raspoloživa sredstva na računu kao finansijsku garanciju, kako biste dobili vizu.

Viza je jedan od najzahtevnijih koraka odlaska na studije u USA. Pooštreni su kriterijumi koje morate da ispunite, pa čak iako ste student koji je primljen na fakultet. Vizu neuporedivo lakše dobijaju studenti prestižnih univerziteta ili studenti koji su dobili stipendiju ili umanjenje školarine. 

Studiranje u Americi
Studiranje u Americi
Studiranje u Americi

ZAŠTO STUDIRANJE U AMERICI?

Najveća prepreka studija u Americi je viza. Australija i Amerika važe za zemlje gde je vizu donedavno bilo izuzetno teško dobiti i najčešće rezervisano za studente kojima finansije ne predstavljaju problem. Ono što je jako važno za Američku vizu jeste finansijska garancija koja iznosi od $20,000 do $40,000, a nekada čak i više ako aplicirate na prestižne škole poput Harvard Univrziteta, MIT, i sl.

Viza se dobija u trajanju studija i to saznajete isti dan kada imate termin viziranja. Iskustva su različita, ali je praksa pokazala da ukoliko imate dovoljno novca da finansirate svoje studije na period najmanje od godinu dana i čvrste veze sa vašom zemljom imate velike šanse da odete.

Ono što je, takođe, veoma važno jeste da pre samog viziranja morate da dobijete I20 dokument, tj. zvaničnu potvrdu sa fakulteta na kom ste aplicirali da ste primljeni, koja vVam stiže na kućnu adresu. Pored toga plaća se SEVIS fee taksa koja iznosi oko $200 i termin za viziranje oko $120. Najbiniji dokument je aplikacioni formular iz koga službenik ambasade crpi najvise informacija o samom kandidatu. Neka vas ne iznenadi ako vas ne pitaju ništa u toku intervjua i samo Vam odobre vizu ili Vas odbiju.

Dokumenta

Potrebne su vam 2 fotografije,
aplikacioni formular,
izvodi sa bankovnih računa i naznačena finansijska sredstva opredjeljena za studije,
dokaz o porijeklu novca,
I20 i svi dodatni dokumenti koji pokazuju čvrste veze sa vašom zemljom.

Izvodi ne bi trebali biti stariji od sest meseci od dana intervjua.

SMEŠTAJ

Sistem studenskog smeštaja u Americi Vam zaista daje platformu za sticanje novih prijateljstava kao internacionalni student, upravo zbog dobro razvijenog sistema uparivanja cimera koji je u Americi jako popularan.

Za mnoge studente selenje u stranu zemlju radi studiranja je korak pun neizvesnosti. Tako da tu situaciju značajno olakšava činjenica da postoji osoba koja će priskočiti u pomoć kada je to neophodno. Upravo iz tog razloga cimerski sistem života koji je dobro razvijen ima svoju ključnu ulogu.

Prirodno je i normalno da se internacionalni studenti osećaju malo preplašeni u nastupajućem prvom semestru, ali s obzirom da su svi prijateljski nastrojeni ubrzo i takav osećaj isčezne u trci za dnevnim obavezama.

Postojanje zakonske norme da studenti prve godine moraju biti raspoređeni po studentskim domovima u oviru campusa na period od najmanje godinu dana, ne ograničava puno permanentan rast popularnosti zajedničkog života u velikim apartmanima nakon druge godine. Smeštajni kapaciteti u američkim univerzitetima su dosta prostrani, a sobe su u principu dovoljne za komforan život dva studenta.

Dodatno

Pored cimera sa kojim delite sobu, na istom spratu ćete kuhinju i kupatilo deliti sa komšijama sa sprata. Ipak, za razliku od drugih država većina američkih univerziteta imaju planove obroka i hrana se služi u kafiterija formatu.

U domovima postoje mentori koji bi posjetili vašu sobu minimum jednom nedeljno kako bi videli da li postoji nekih problema. Takođe, postoji i departman za internacionalne studente koji možete posetiti kad god to poželite.

Postoji i literarni centri gde možete poneti Vaš rad ili eseje za slučaj da Vam engleski nije maternji jezik i gde možete dobiti lektorkse usluge. Takođe, dostupni su vam i saveti stručnih lica. Ukoliko imate neki problem mentalne prirode, većina univerziteta ima i malu ambulantu koja je otvorena šest dana u nedelji.

Ako mislite da ljudi u Vašoj zemlji vole i cene sport, još ništa niste videli. Sportski univerzitetski život u americi nije samo veliki, on je ogroman. Studenti osećaju veoma veliki ponos prema univerzitetu na kome pohađaju studije.

ŽIVOT U AMERICI TOKOM I NAKON STUDIJA

Živeti “američki san“ postaje sve teže i teže. U zemlji koja je iznedrila kapitalizam i bila simbol prosperiteta i magnet za novu radnu snagu, jedino je još odlazak u mladosti ostao kao poželjna opcija.

Rogobatni poreski sistem praćen sve složenijom kreditnom politikom, trajno narušenog zdravstvenog sistema su neki od razloga koji su značajno ugrozili kvalitet života. Amerika svakako važi za jednu od najpoželjnijiih, ali i najskupljih destinacija za studiranje. Preporuka je da se studenti pre odluče za master. Mogućnosti finansiranja su mnogo veće. 

Sto se smestaja tiče većina američkih univerziteta funskicioniše po principu velikih kampusa gde možete da živite zajedno sa ostalim studentima. Nakon završenih studija, možete da ostanete šest meseci koje biste proveli u potrazi za poslom. Kada nađete posao, potrebno je da kompanija garantuje za Vas. Kako biste mogli da uđete u proceduru za dobijanje zelenog kartona i svoj boravak produžite, naravno, legalno.