Profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija
Profesionalna orijentacija

Šta je profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija je test, sačinjen od više pitanja, koji pomaže učeniku da donese odluku koja se tiče budućeg zanimanja ili nastavka školovanja, a na osnovu svojih interesovanja i sposobnosti.

Prvi deo profesionalne orijentacije uključuje testove sa pažljivo odabranim pitanjima.  Rešavajući pitanja, učenici uočavaju svoje prednosti i snage, kao i one oblasti u kojima su manje vešti i koje su izazovne za rad.

Dalja pitanja pomažu učeniku da otkrije svoje vrednosti, interesovanja koje se cene u različitim profesijama. Da li sam timski igrač ili više volim da radim individualno, da li mi prija više rad napolju  ili kancelarijski prostor, da li me više privlači rad sa kompjuterima ili sa ljudima, da li volim više nauku o životinjama ili biljkama. To su samo neka od pitanja koja su značajna za odabir škole, fakulteta ili zanimanja.

Često,srednjoškolci nemaju dovoljno znanja o mogućnostima školovanja, određenim zanimanjima i tržištu rada. Ovaj test kao i naš razgovor sa njim za njih predstavlja “prozor” u  svet u koji tek treba da zađu. 

Profesionalna orijentacija je namenjena svim uzrastima. Ona služi kao orijentir i odraslima kada odluče da promene svoj posao. Ipak, najčešće je namenjena srednjoškolcima. 

Koju profesionalnu orijentaciju mi nudimo?

My Future Choice profesionalna orijentacija je od sada dostupna samo u SAT Agenciji. Postali smo ekskluzivni predstavnici ove britanske kompanije za BIH, Crnu Goru i Srbiju. 

Ovaj neverovatni test koji smo i sami testirali zaista daje prave rezultate. Sadrži 300 pitanja na koja odgovarate sa DA, NE ili MOŽDA. Nakon samog testa koji se radi online preko linka koji vam mi pošaljemo na mejl, dobijete detaljan izveštaj koji vam mi rastumačimo. Mada, tako je napravljen da i sam student može da razume njegovu sadržinu. 

Puna cena testa je 95€, ali je na akciji do kraja aprila i to po ceni od 75€. Sam izveštaj sadrži predloge najboljih karijera, programa, opise šta sa kojom diplomom možete da radite, vaš izmereni nivo interesovanja za određenu oblast. Test se ne bavi analizom vas kao ličnosti nego vašim akademskim i karijernim interesovanjima i u tome prednjači u odnosu na ostale testove karijerne orijentacije.

Svako ko uradi ovaj test, dobiće i spisak univerziteta i programa koji bi bili pogodni za dalji akademski put,a u skladu sa odabranim zanimanjem.

Profesionalna orijentacija
Profesionalna orijentacija

Istorija – Profesionalna orijentacija

John Mainstone, osnivač i bivši generalni direktor, osnovao je My Future Choice (ranije Cambridge Occupational Analysts (COA) nakon uspešne karijere u industriji, izdavaštvu i nastavi. Dok je bio šef odeljenja za karijere u srednjoj školi u Severnom Norfolku, razvio je niz pitanja za procenu interesovanja, sposobnosti i ličnih kvaliteta učenika.

Popularan među učenicima i roditeljima, Džon je ovaj sistem „dubinskog intervjuisanja 1:1“, koji je trajao od 2½ do 5 sati po učeniku, pretvorio u računarski upitnik koji je mogao da se popuni za 40 minuta.

STRUKTURA TESTA

Strukturirani pristup testa je zasnovan na 300 pojedinačnih pitanja koja se fokusiraju na vaša interesovanja i skup veština. Odgovori se analiziraju i svaki učenik dobija trenutne personalizovane rezultate i povratne informacije koje se podudaraju sa odabranim oblastima karijere. 

Šta sve dobijete?

  • Test usklađuje interesovanja i sposobnosti učenika sa predloženim idejama za karijeru
  • Imate svoj personalizovani portal za prijavu i podršku koji omogućava pristup u bilo koje vreme
  • Korisne informacije o karijeri, WORK BRIEF (jedinstveni sveobuhvatni direktorijum karijera koji uključuje preko 400 opisa poslova)
  • Video snimci o preko 50 oblasti karijere koji govore u detalje čime se zapravo to određeno zanimanje bavi
  • Personalizovani onlajn izveštaj o karijeri, dostupan online na vašem nalogu ili kao pdf koji se može preuzeti
  • Čitanje izveštaja od strane SAT konsultanta
  • Predloge univerziteta u inostranstvu na osnovu rezultata testa

Testiranje možete da zakažete tako što ćete popuniti upinik ispod.