RIT -Rochester Institute of Technology

O UNIVERZITETU

RIT -Rochester Institute of Technology, ranije poznat kao Američka visoka škola za menadžment i tehnologiju (ACMT), jeste jedini američki koledž u Hrvatskoj. Osnovan je 1997. godine u Dubrovniku od strane (RIT) i Ministarstva prosvete, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Danas se nalazi na dve lokacije, u Dubrovniku i u Zagrebu. 

RIT Croatia je sjajan izbor za ambiciozne i kreativne mlade ljude koji žele da studiraju u dinamičnom internacionalnom okruženju. Trenutno je oko 30 % studenata RIT-a stranog porekla iz zemalja poput:

Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Južnoafričke Republike, Južne Koreje, Kanade, Kine, Makedonije, Norveške, Nemačke, Perua, Rusije, Srbije, Slovenije, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država i Turske. Kvalitet RIT-a potvrđuju brojne nagrade i priznanja uglednih svetskih organizacija i medija. 

PROGRAMI I CENE – RIT -Rochester Institute of Technology

Na ovom univerzitetu izvode se tri programa osnovnih studija:

Takođe postoje programi za master studije prilikom kojih se stiče diploma Master of Science u oblastima:

Puna školarina za akademsku godinu 2022/2023 iznosi 6.500,00€. Puna školarina za jedan semestar akademske godine iznosi 3.250,00 €.

Školarina za master programe je 16900€

Što se tiče stipendija, ovaj univerzitet nudi stipendije na osnovu uspha tj. merit based stipendije i na osnovu finansija porodice, tj. need based stipendije. Stipendije mogu da iznose od 1000- 10-000€ na godišnjem nivou. Morate da prisustvujete intervjuu, imate dobro motivaciono pismo i imate dobar prosek kako biste bili kandidat za stipendiju.

Učenici koji su u svim razredima srednje škole imali odličan uspeh, dobiće stipendiju automatski u iznosu od 4000€.

RIT -Rochester Institute of Technology
RIT -Rochester Institute of Technology

LOKACIJA – RIT -Rochester Institute of Technology

RIT-ov kampus u Dubrovniku nalazi se na svega tri minuta od ulaza u stari grad, a sama zgrada fakulteta takođe spada pod zaštitu UNESCO World Heritage-a. Dubrovnik jeste grad prepun zanimljivosti, kvalitetnih studijskih programa koje pohađaju studenti iz celog sveta. Kulturna ponuda Dubrovnika je bogata i pruža mogućnosti posete muzejima, galerijama, znamenitostima zbog kojih dolaze turisti iz celog sveta. A vama, kao studentima RIT-a, sve bi to bilo na dohvat ruke. 

RIT -Rochester Institute of Technology

Izgrađen po najmodernijih standardima, kampus se prostire se na površini od 5 260 913 m². Ovakav kampus nudi uzbudljivo, dinamično i multikulturalno okruženje za studiranje. Studentima su dostupne laboratorije opremljene najsavremenijom opremom, najmodernija oprema za istraživanja, biblioteke, kao i rezidencijalni stanovi i apartmani, brojni restorani, prodavnice i prostori za rekreaciju.

Na kampusu postoji više od 300 različitih klubova i održi se više od 1300 događaja godišnje, osmišljenih tako da zadovolje potrebe i interesovanja svakog studenta.

ZAŠTO STUDIRATI NA RIT-U? 

 1. Međunarodno priznata američka diploma i studiranje na engleskom jeziku. RIT Croatia studentima po završetku stručnog, preddiplomskog programa dodeljuje dve diplome, američku diplomu koju dodeljuje Rochester Institute of Technology i hrvatsku diplomu  koju dodeljuje RIT Croatia. Sa međunarodno priznatom američkom diplomom RIT-a studenti imaju izvrsne prilike za zapošljavanje u Europskoj uniji i svetu. 
 1. Visoki međunarodni standardi obrazovanja. Američko visokoobrazovanje smatra se jednim od najboljih na svetu. Programi i nastavni planovi RIT Croatia u potpunosti su usklađeni sa američkim standardima. Profesori na RIT Croatia dolaze iz Amerike i Evrope i stručnjaci su sa bogatim akademskim i profesionalnim iskustvom. 
 1. Usmerenje na studente i negovanje individualnog pristupa prema svakom studentu. Postoji izuzetna podršku profesora, akademskih savetnika i savetnika za karijeru, kao i bivših studenata i kolega. 
 1. Pripremljenost na izvođenje nastave u klasičnim i virtualnim učionicama. RIT ima gotovo 40 godina iskustva u izvođenju nastave na daljinu. Uz myCourses i online platforme, studentima je na raspolaganju i nagrađivana online biblioteka Wallace, koja nudi pristup više od 80 000 online časopisa, više od 500 000 knjiga u PDF-u i više od 230 baza podataka za pretraživanje. 
 2. Na RIT-u si student istinski globalne ustanove! Studentima RIT Croatia pruža se prilika da jedan semestar pohađaju na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, državi New York i na kampusu RIT Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 
 1. Obrazovanje koje priprema za tržište rada. Po uzoru na RIT-ov program razvoja karijere i stručne prakse, već od prve godine studija studenti se pripremaju za integraciju na tržište rada. Studentima su omogućene broje stručne prakse i savetnici u odabiru karijere. 
 1. Studentimi imaju financijsku pomoć. 70% prošlogodišnjih kandidata, koji su se prijavili za financijsku pomoć, primilo je RIT Croatia stipendiju.
RIT -Rochester Institute of Technology

KAKO SE UPISUJU OSNOVNE STUDIJE?

Da biste se prijavili treba da:

 1. popunite onlajn formular za prijavu
 2. dostavite svoje srednjoškolske transkripte (kopije se mogu poslati e-mailom, faksom ili poštom na njihovu adresu)
 3. napisati i poslati motivacioni esej na engleskom (A4, min. 400 reči). Može se poslati e-mailom, faksom ili poštom na adresu.
 4. učestvovati u motivacionom intervjuu na engleskom sa nekim od njihovih nastavnika ili osoblja (lično ili putem skajpa) dostaviti transkripte sa druge visokoškolske ustanove (prebacivanje studenata) dostaviti dokumentaciju o materijalnom stanju porodice (na zahtev – za kandidate koji konkurišu za novčanu pomoć)
 5. Kandidati zainteresovani za konkurisanje za stipendiju ili novčanu pomoć potrebno je da to navedu na obrascu za prijavu (pod pitanjem: Da li se prijavljujete za novčanu pomoć?).

AKREDITACIJA – RIT -Rochester Institute of Technology

Ovo je jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja svojim studentima dodeljuje dve diplome – međunarodno priznatu američku diplomu (Bachelor of Science) koju dodeljuje Rochester Institute of Technology i hrvatsku diplomu RIT-a sa ukupno ostvarenih 240 ECTS bodova. Američka diploma identična je onoj koju dobijaju studenti RIT-a u SAD-u. 

RIT je akreditovan od strane organizacije Middle States Commission on Higher Education, jer su programi i nastavni planovi RIT Croatia potpuno usklađeni sa američkim standardima obrazovanja. 

KARIJERNI CENTAR

RIT Hrvatska pruža vrhunsko obrazovanje. Međutim, zahtevi savremenog poslovnog sveta su veći nego ikada ranije. Morate biti spremni za stvarne poslovne izazove i prilike kada diplomirate. CO-OP obrazovanje i stažiranje pripremaju vas za uspešnu integraciju na tržište rada i pomažu vam da razvijete svoju karijeru.

Njihov program saradnje kreiran je na osnovu uspeha RIT-ovog programa co-op obrazovanja, jednog od najstarijih i najvećih programa saradnje na svetu. Kroz saradnju studenti stiču posao i dragoceno praktično iskustvo u svojim smerovima. Studenti informacionih tehnologija/veb i mobilnog računarstva i međunarodnog biznisa završavaju svoje co-ops tokom3.i 4. godine gde provode najmanje 800 sati obavljajući svoj co-op.

RIT Hrvatska ima široku i raznoliku mrežu poslovnih kontakata koji njihovim studentima mogu pomoći u traženju posla identifikacijom mogućnosti saradnje i prakse, kao i stalnih oglasa za posao nakon diplomiranja. Poslodavci kažu da su njihovi studenti izuzetno pripremljeni za poslovne izazove zahvaljujući i stilu predavanja RIT Croatia i velikom iskustvu koje studenti stiču tokom co-op-a.

Jednom godišnje RIT Hrvatska organizuje poslovni događaj,  Career Education Day koji okuplja predstavnike nekih od najrenomiranijih kompanija iz Hrvatske i regiona. Cilj manifestacije je da pomogne studentima da uspostave kontakte sa potencijalnim poslodavcima. Ovo je odlična prilika da se upoznate sa predstavnicima kompanije, obavite intervju i nađete posao sezonski ili čak stalni.

RIT -Rochester Institute of Technology

Prijava preko nas

Mi smo direktni predstavnici ovog univerziteta. Ukoliko želite da zajedno sa nama šaljete prijavu na ovaj univerzitet, javite se već danas tako što ćete da popunite formular ispod. Mi za vas radimo dokumentaciju, šaljemo prijavu, apliciramo na stipendije i radimo vizu i taj paket košta 100€! Ukoliko vi odaberete da mi šaljemo prijavu, a vi dokumenta PRIJAVA JE TADA BESPLATNA!

Za više informacija možete da nam pišete na [email protected]!

Zakaži konsultacije

  Saznaj više o zemlji univerziteta!

  Studiranje u Hrvatskoj

  Saznaj više o zemlji univerziteta!

  Studiranje u Americi