Studiranje u Italiji

Italija

Studiranje u Italiji
Studiranje u Italiji

ZAŠTO STUDIJE U ITALIJI?

Studiranje u Italiji je neponovljivo iskustvo. Samo preko naše agencije ode preko 40 studenata svake godine u ovu zemlju. Univerzitete u Italiji pohađa veliki broj mladih studenata iz Srbije , Crne Gore i regiona. Kao razloge za školovanje baš u ovoj zemlji navode sledeće:

 • raznolika ponuda studijskih kurseva,
 • najviše državnih univerziteta sa dugom tradicijom,
 • lepota Italije i njena vjekovna istorija,
 • odlični nastavni programi na fakultetima,
 • želja za usavršavanjem italijanskog jezika,
 • povoljne mogućnosti finansiranja studija i
 • sličnost našem mentalitetu.

Italija je fascinantna zemlja bilo da dolazite na studije ili turistički, ali kao internacionalni student možete i jedno i drugo. Dom jednog od najstarijih univerziteta na svijetu, Univerziteta u Bolonji koji je pokrenuo univerzitetski sistem kakav danas poznajemo u Italiji. Tu su i mnogi drugi univerziteti poput: Sapienze, Padova, Tor Vergata, Ca Foscari.

Upis na neki od italijanskih fakulteta sastoji se iz nekoliko faza. Prva faza je slanje aplikacije na sam fakultet, druga predupis i na kraju viza. Za one koji imaju EU pasoš postoji samo jedan korak, a to je slanje prijave i čekanje odluke o upisu.

Za Non-EU studente predupis i viza su obavezan deo prijave. Priprema se određena dokumentacija koja mora biti prevedena od strane ovlašćenog sudskog tumača za italijanski ili engleski jezik, u zavisnosti od toga na kom jeziku želite da studirate. Takođe, kompletna dokumentacija mora biti overena od strane Notara. Oko pomenute procedure možete se više informisati u ambasadi Italije. Ovo je sve potrebno za fazu koja se zove predupis. Za aplikaciju su nešto složenije procedure i tu vam ambasada i nije od neke pomoći.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U ITALIJI?

Cena školarine za određeni fakulteta zavisi od vaše imovinske situacije, odnosno primanja vaših roditelja i određuje se na osnovu modela ISEE. Ovaj model se pominje u delu za stipendije i na osnovu njega školarina može iznositi od €1,000 do €3,000. Ukoliko ispunjavate uslove za stipendiju u većini slučajeva bićete oslobođeni prve rate i platićete samo regionalnu taksu (oko €130). Druga rata bi u tom slucaju iznosila od €400 do €500.

U Italiji pored državnih egzistira i ne mali broj izuzetno respektabilnih privatnih univerziteta koji i nisu mnogo skupi. LUISS univerzitet je odličan primjer takve jedne institucije.

Takođe, na raspolaganju vam je i regionalna stipendija Italije. Svake godine država daje određeni budžet svojim regionima namenjen za stipendiranje internacionalnih studenata. Da biste aplicirali, potrebna je opširna dokumentacija. Sam proces prijave za regionalnu stipendiju mi kao agencija nemamo u svojoj ponudi, ali vas svakako podobnije možemo uputiti na samu proceduru putem usluga naših konsultacija.

Što se tiče troškova života, procena je da se oni kreću nege oko €1,000 mjesečno. Italija ima studenske domove, ali ih sami student po pravilu izbegavaju i više su skloni traženju apartmana. Zapravo iznajmljuju se sobe u stanovima i apartmanima gdje cena zavisi od grada, lokacije u gradu i sa koliko biste osoba živeli.

Studiranje u Italiji
Studiranje u Italiji
Studiranje u Italiji

VIZE ZA STUDIRANJE U ITALIJI

Pozivno pismo sa fakulteta vam ujedno daje pravo da tražite studensku vizu koja je obavezna za studiranje u Italiji.

Za vizu će vam biti potrebni:

 • formular
 • jedna fotografija
 • pasoš koji je validan minimum tri mjeseca duže od isteka vize (viza ima trajanje od četiri meseca i po njenom isteku morate je u Italiji zameniti boravišnom dozvolom – Permesso di soggiorno)
 • dokaz da posedujete finansijska sredstva za život u Italiji. Za osnovne studije to je €6,000, a za Master €10,500. Kao dokaz da posedujete ova sredstva možete, na primer, pokazati izvod iz vašeg bankovnog računa ili bankarsku garanciju.
 • dokaz da imate adekvatan smeštaj u Italiji (ugovor o zakupu sobe ili stana, Dichiarazione d’ospitalità).

Ovaj tip vize je besplatan.

Permesso di soggiorno – Stranci koji žele da provedu u Italiji više od tri meseca moraju posedovati Permesso di soggiorno (dozvola boravka). Od trenutka ulaska imate rok od osam dana da podnesete zahtev, osim u slučaju kada imate neku od viza za boravak u ovoj zemlji. Bilo bi poželjno da dva meseca prije isteka vize, podnesete zahtjev za izdavanje dozvole boravka. To je dokument koji legalno omogućava boravak u Italiji i traži se iz nekoliko razloga: studiranje, posao i sl. Sve ove informacije dobijate u sklopu naših paketa usluga kao i pomoć pri samoj aplikaciji.

ŽIVOT U ITALIJI TOKOM I NAKON STUDIJA

Postoji izreka da je italijanski jezik jedan iz grupe retkih jezika koji se nauči čak i kada to ne želite. Njegova izuzetna melodičnost i jednostavnost je nešto što pleni. Tokom studija možete da nađete posao i radite do 20 sati nedeljno kao Non-EU student ili full time ako ste EU državljanin. Poslovi su uglavnom studentski, u kampusu ili čak rad u internacionaloj kancelariji fakulteta zaduženoj za prijave i upis. Po satu se plaća od €7 do €10, što vam omogućuje zavidan džeparac. 

Za studije na italijanskom vam je potreban B2 nivo, a za studije na engleskom jeziku neki od medjunarodno priznatih sertifikata (TOEFL, IELTS, CAE). Posle studija studenti koji dolaze iz non-eu zemalja imaju pravo da ostanu šest meseci da traže posao ili pokušaju da se upišu na master. Italija je zemlja koja za ostanak traži dobar nivo italijanskog jezika.