Pavia Univerzitet

ITALIJA

O UNIVERZITETU

Pavia Univerzitet je jedan od najstarijih i najpoznatijih akademskih institucija u Evropi. Osnovan 1361. godine, bio je jedini univerzitet u oblasti Milana i u regiji Lombardija sve do 20. veka. 

Duga tradicija istraživanja Univerziteta Pavia demonstrira se, između ostalog, u tome što su tri njegova člana nagrađena Nobelovom nagradom: Camillo Golgi, Guilio Natta i Carlo Rubbia. Danas je Pavia istrazivački Univerzitet koji nudi interdisciplinarnu nastavu koja se organizuje u 18 departmana, 80 akademskih programa na italijanskom i 12 Master programa na engleskom jeziku. Pavia je univerzitetski grad i fakulteti su raspoređeni po čitavom istorijskom gradu. 

Univerzitet Pavia je jedinstven, ne samo zbog svog prestižnog istorijskog porekla i vrhunskih dostignuća, vec i zbog “Pavia sistema”.  koji karakterišu 20 fakulteta i prebivališta gde hiljade studenata mogu da žive, studiraju i da se bave sportom. Najstarija prebivališta, naime Collegio Borromeo i Collegio Ghislieri, sagrađena su u 16. veku. 

Jedan od najtraženijih kurseva je The Harvey Medicine and Surgery Course, koji je 1. oktobra  2009. godine osnovao professor Ermanno Gherardi, direktor odeljenja za molekularnu medicine.

To je šestogodisnji program iz medicine i hirurgije. Za Harvey Course se smatralo da “ne samo da uči medicinsku profesiju, već i da gradi solidnu naučnu osnovu za nastavak obuke koja će biti ključna za prihvatanje i razumevanje buduće medicine”.

Studije medicine na engleskom jeziku
Studije medicine na engleskom jeziku

The Harvey Medicine and Surgery Course je prvi kurs medicine u Italiji koji se u potpunosti predaje na engleskom, zajedno sa nekoliko drugih MD programa koje Univerzitet Pavia nudi na engleskom jeziku. Program kombinuje dugogodišnje nastavne metode Italije sa modernim metodama interaktivnog učenja. Harvey polaznici postaju svestrani doktori zahvaljujući novom sveobuhvatnom programu studija i temeljnom praktičnom obukom u renomiranim Pavia klinikama. 

LOKACIJA – Pavia Univerzitet

Pavia je mali srednjevekovni grad u severnoj italiji (70 000 stanovnika) koji se nalazi 30km južno od Milana. Osnovana u vreme Rimljana, Pavia (tada pod imenom ‘Ticinum’) bila je prestonica Kraljevstva Lombarda duže od dva veka. Gradski centar je lavirint uskih ulica i drevnih crkava. Univerzitetski kampus nudi mnoge kulturološke događaje, muzejske izložbe, festivale, koncerte i sportske manifestacije. 

Pavia Univerzitet
Pavia Univerzitet

SMEŠTAJ

Pavijin sistem kolegijata, jedinstven u Italiji, sastoji se od 20 prebivališta, u kojima živi otprilike 2000 studenata. Postoje tri vrste studentskog smeštaja u Paviji:

  • collegi ‘na osnovu akademskih zasluga’
  • collegi kojima rukovodi EdiSU (Ente per il Diritto allo Studio Universitario)
  • collegi u privatnom vlasništvu

Pored usluge smeštaja, oni takođe nude i objekte za predavanje, odmor i obrazovne svrhe kroz organizovanje kulturoloških aktivnosti koje ulepšavaju iskustvo studija u ovom gradu. 

Collegi ‘na osnovu zasluga’ nude: interne kurseve, podučavanje, internacionalne programe mobilnosti, kulturološke događaje, ali takođe i rekreativne i društvene aktivnosti.

Edisu je nezavisna institucija koja obezbeđuje stipendije i rukovodi većinom collegia Pavije. U Paviji postoji 11 Edisu collegia:  

Cene smeštaja mogu se kretati od minimalnih 180 evra do maksimalnih 300 evra mesečno za jednokrevetnu sobu, u zavisnosti od stepena prihoda i od collegia i od minimalnih 160 evra do maksimalnih 250 evra za mesto u dvokrevetnoj sobi. 

Pavia Univerzitet
Pavia Univerzitet

PROGRAMI I CENE – Pavia Univerzitet

Osnovne studije na engleskom jeziku:

  • Medicine and Surgery Course (6 godina)

Master studije na engleskom jeziku: 

Engineering

Economics and Management

Sciences

Humanities/ Political and Social Sciences

U ponudi je i 77 akademskih programa na italijanskom jeziku, za koji se mora imati B2 nivo italijanskog. Sve osnovne studije su na italijanskom, osim medicine.

Pri određivanju školarine, zemlje i regije su grupisane u 3 kategorije prema klasifikaciji Svetske banke. Srbija i Crna Gora spadaju u Grupu 2.

Oblast kursaGrupa 1Grupa 2Grupa 3
Humanities€ 400€ 1000€ 3500
Sciences€ 400€ 1500€ 4500

AKREDITACIJA

Univerzitet je rangiran na 17. mestu u Italiji i na 797. mestu u svetu. Zvanicno ga priznaje Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca, Italia (Ministarstvo obrazovanja, univerziteta i istraživanja Italije). 

Zakaži konsultacije

    Saznaj više o zemlji univerziteta!

    Studiranje u Italiji