NABA Academy

Italija

O ŠKOLI

NABA Academy  je internacionalno poznata umetnička i dizajnerska akademija  osnovana 1980. godine sa sedištem u Milanu i Rimu, italijanskim prestonicama umetničke i modne scene. 

Akademija nudi programe za postdiplomske i master studije na italijanskom i engleskom jeziku koji su akreditovani od strane Ministarstva obrazovanja Italije. Budući da akademija gaji veoma dobre odnose sa prestižnim dizajnerskim kompanijama, svi polaznici ove akademije imaju priliku da rade na modnim interaktivnim projektima ovih kompanija, a postoji mogućnost i zapošljavanja u pomenutim kompanijama. Ona stavlja akcenat na praktični rad studenata, izbalansiran sa predavanjima, i na taj način čini akademsku metodologiju NABA-e tako uspešnom i jedinstvenom. 

Profesori su visoko kvalifikovani, a dolaze iz vodećih studija dizajna i arhitekture, modnih kompanija, reklamnih i marketinških agencija, kao i umetničkih instituta. Neku su poznati kustosi umetnosti, dizajneri, modni kritičari, objavljeni autori ili redovni saradnici u uticajnim časopisima o umetnosti i dizajnu. Svojim znanjem i interakcijom sa studentima na predavanjima kao i na grupnim projektima u koje ih uključuju, doprinose inspiraciji studentima, uče ih i eksperimentišu.

Sa 4000 studenata iz 70 zemanja, NABA predstavlja pravo žarište multikulturalnosti, a da bi pružila studentima priliku da razvijaju svoje dizajnerske veštine u gradu koji je oblikovao zapadnu kulturu i umetnost, ona otvara svoja vrata, pored Milana, i u Rimu 2019. godine.

Kao student jednog od trogodišnjih programa NABA akademije, duboko ćete se uključiti u italijansku kulturu dizajna i srž umetničkog eksperimentisanja. Bliska veza NABA-e sa kompanijama znači da ćete imati priliku da razvijate svoje ideje u stvarnom i praktičnom kontekstu. Na timskim projektima simulacije pravih dizajnerskih studija, sarađivaćete sa studentima iz različitih kulturnih, obrazovnih i profesionalnih sredina, razmenjujući ideje i 

LOKACIJA – NABA Academy

NABA ima svoja predstavništva u Rimu i Milanu.

Ako ste strastveni prema dizajnu i umetnosti, ako želite da svoju strast razvijete u svetsku karijeru, dođite u grad gde su dizajn i umetnost deo bogate istorijske prošlosti, živopisne sadašnjosti i uzbudljive budućnosti – u Milan.

Kao svetski epicentar mode i dizajna, Milan je decenijama bio magnet za vrhunske dizajnere, mesto gde kreativni i brilijantni umetnici dolaze da ostvare karijeru u modi i dizajnu. U Milanu ćete biti izloženi najboljim italijanskim zanatskim resursima. Možete da prisustvujete i čak učestvujete na svetski poznatim dizajnerskim izložbama i događajima, uključujući milanske sajmove nameštaja i modne nedelje, i tako budete među prvima koji su saznali o najnovijim radovima u postavljanju trendova, ali i da uspostaviti dragocene veze koje će umnogome doprineti vašoj karijeri. Pored toga, Italija je zemlja sa izuzetno lepim pejzažima i dinamičnim urbanim predelima, pa tako imate priliku da istražujete veličanstvene alpske i jezerske lepote severne Italije, posetite Veneciju, Toskanu, Rim… 

Rim – je grad odakle zapadna civilizacija potiče, gde se klasična i renesansna umetnost susreću sa savremenom arhitekturom, a velika italijanska kulturna tradicija svakodnevno obnavlja kroz svetski poznate projekte i događaje. Mnogi najveći istorijski umetnici i mislioce proveli su deo svog obrazovanja u Rimu, večnom gradu čija je umetnička i arhitektonska istorija oblikovala razvoj svetske kulture. Rim se smatra jednim od najlepših gradova na svetu koji je pod zaštitom UNESCO-a i predstavljen je kao muzej na otvorenom. Izuzetno umetničko nasleđe Rima neprestano se obnavlja velikim arhitektonskim projektima koje su stvorili savremeni majstori umetnosti. Pored klasične i renesansne umetnosti, naši studenti imaju priliku da otkriju nova remek dela poput MACRO (Muzej savremene umetnosti, MAXXI (Nacionalni muzej umetnosti 21.veka), itd.

Rim nudi studentima bezbrojne mogućnosti za kulturno obogaćenje, uključujući izložbe, predstave, koncerte, sajmove, džez festivale… Pored toga, u ovom gradu nalaze se prestonice brendova koji su sinonim za eleganciju kao što su Bulgari, Capucci, Fendi, Gattinoni, i Valentino, pa tako visoka moda svek godine ovde prikazuje svoje najbolje kreacije.

NABA Academy
studije u Milanu

SMEŠTAJ – NABA Academy

Kampus u Milanu smešten je u istorijskom naselju iz 19.veka, koji je nedavno obnovljen s obzirom na njegovu arhitektonsku vrednost. Sastoji se od 13 zgrada, nekoliko specijalizovanih laboratorija, kafeterija, jezičkog centra, biblioteke, studentskih soba i salona.

Kamp poseduje vrhunske laboratorija u kojima možete kreirati svoje projekte i usavršavati svoje tehnike, a opremljene su profesionalnim mašinama, a posebno se izdvajaju laboratorije za rad sa metalom, drvetom, plastikom… Atelje je mesto gde ćete definitivno imati priliku da naučite osnove slikanja pomoću živih modela, a razvićete i veštine graviranja. Studentima je posebno zanimljiva muzička laboratorija koja služi za prozvodnju elektronske muzike, dizajn zvuka i brendiranje zvuka.

NABA Academy
NABA Academy

Kompjuterska sala, kao i studijska soba u kojoj se može učiti u mirnom okruženju, takođe su studentima na raspolaganju. U kafeteriji i restoranu studenti mogu dobiti obrok, a prijatna terasa namenjena je svima onima koji žele u toplim mesecima uživati u lepom vremenu i suncu. Biblioteka NABA-e sadrži više od 12 000 knjiga, 50 pretplata na časopise i 400 DVD-a iz raznih oblasti (grafički dizajn, umetnost, arhitektura, bioskop…). U biblioteci se nalaze i diplomski radovi svih studenata od 2007. godine do danas. 

Kampus je otvorio i svoj jezički centar kako bi pomogao studente da poboljšaju svoj nivo engleskog jezika. Jezički centar organizuje besplatne kurseve engleskog jezika na različitim nivoima. Ovi kursevi se izvode tokom semestra ili kao ubrzani dvonedeljni kurs. Centar takođe organizuje popravne časove za studente koji žele pohađati studijski program na engleskom jeziku, ali u trenutku upisa nisu imali potreban nivo engleskog jezika. Takođe, u ponudi je i kurs italijanskog jezika za strane studente koji žele da studiraju na italijanskom jeziku.

NABA Academy
NABA Academy

Kampus u Rimu – NABA Academy

smešten je u dve istorijske zgrade iz ranog 20.veka, koje su trenutno u fazi obnove. U sklopu kampusa nalaze se vrhunske specijalizovane laboratorije, studentske prostorije, dnevne sobe… Laboratorije su opremljene najsavremenijim alatima koji omogućavaju studentima da svoje tehnike unaprede i usavršavaju. Kao i u milanskom, kampus u Rimu ima studijsku sobu koja je predviđena za učenje, kao i restorane i kafeterije. Poseduje više od 200 računara i svaki student ima arhivski prostor u okviru NABA mreže kojem može pristupiti sa bilo kog uređaja unutar i van kampusa.

Ukoliko studenti žele da žive van kampusa, NABA pomaže studentima da pronađu smeštaj nudeći, putem odabranih agencija i proverenih privatnih vlasnika, jednokrevetne i dvokrevetne sobe u apartmanima koji se dele sa drugim studentima, ili pojedinačne apartmane.

NABA Academy
NABA Academy

STUDIJE I CENE – NABA Academy

Osnovne studije

NABA-ina akademska metodologija naglašava multi-žanrovske smerove i dinamičnu interakciju između umetničkog i profesionalnog sveta. Praktične metode dizajna u osnovi su učenja na ovoj prestižnoj akademiji.

Osnovne studije nude programe:

 • Dizajn – u Milanu
 • Modni dizajn – u Milanu i Rimu
 • Grafički dizajn – u Milanu i Rimu
 • Medijski dizajn – u Milanu i Rimu
 • Vizuelne umetnosti – u Milanu i Rimu
 • Scenografija – u Milanu
 • Kreativne tehnologije – u Milanu

Osnovne studije traju 3 godine, a školarina po godini iznosi 16 500 €.

Ukoliko je student EU državljanin, školarina se može prilagoditi ekonomskim i imovinskim uslovima studenata.

NABA Academy
NABA Academy
Master studije

Ako se se pak želite obrazovati na polju vizuelne umetnosti, komunikacije i oglašavanja, dizajnu i modi, NABA nudi master studije u Milanu koje će vam pružiti osnovu i praktično iskustvo koje vam je potrebno. Programi traju 2 godine i podjednako su fokusirani na teorijski rad i praktični rad na stvarnim projektima, i to:

 • Modni i tekstilni dizajn
 • Dizajn enterijera
 • Dizajn proizvoda
 • Komunikacije i oglašavanje
 • Vizuelna umetnost i kustoske studije

Za jednogodišnje master studije iznosi za EU državljane 13 950  €, dok je cena za NON-EU državljane 17 950  €.

Za dvogodišnje master studije iznosi za EU državljane 11 500  €, dok je cena za NON-EU državljane 16 500  €.

Njihovi profesori

• Postoji 125 profesora iz preko 25 različitih zemalja
• Većina profesora su izvorni govornici engleskog jezika
• 79% predavača ima doktorat ili odgovarajući stepen stručne smene

NABA Academy
NABA Academy
Letnja škola – NABA Academy

Od juna do avgusta, NABA nudi dvonedeljne intezivne programe iz oblasti dizajna, mode, likovne umetnosti, multimedijalne umetnosti, italijanske kulture u oba svoja predstavništva, Milanu i Rimu.

Nakon uspešno završenog dvonedeljnog kursa u Milanu (45 časova nastave), NABA izdaje 

bodove koji se mogu preneti na bilo koji matični fakultet. Krediti se ne izdaju za završene kurseve u Rimu i za programe tzv. Dual City-a. Svi letnji programi održavaju se na engleskom jeziku.

Smerovi 

Smerovi u Milanu su:

 • Dizajn
 • Moda
 • Virtualna i digitalna umetnost

Smerovi u Rimu su:

 • Vizuelna i grafička umetnost
 • Moda
 • Multimedijalna umetnost

Dual City programi:

 • Fotografija
 • Kultura i dizajn italijanske mode
 • Likovna umetnost
Semestar u inostranstvu

NABA semestar u inostranstvu je osmišljen za internacionalne studente koji žele da provedu semestar u Milanu ili Rimu.

Kao gostujući studenti imaćete priliku da pohađate predavanja i učestvujete u radionicama. Takođe, imaćete priliku da posetite milanse dizajnerske studije, vrhunske modne salone i svetski poznate sajmove mode. Članovi NABA akademije će vas voditi ka razvoju kreativnog identiteta i pojašnjenju nekih ličnih i profesionalnih ciljeva.

U Rimu su trenutno dostupni samo programi iz oblasti modnog dizajna, grafičkog dizajna, medijskog dizajna i vizuelne umetnosti.

Semestar traje 4 meseca i sprovodi se na engleskom ili italijanskom.

Za NON-EU studente cena je 7500 €, a cena za EU studente 5 000 €.

Akreditacije

NABA je privatna ustanova koja pripada sistemu visokog obrazovanja u umetnosti i muzici (AFAM), kao i delu italijanskog univerzitetskog sistema kojim upravlja Ministarstvo obrazovanja.

Svi NABA-ini programi su akreditovani od strana Ministarstva obrazovanja.

NABA je dobila priznanje za građanske zasluge od Gradskog veća u Milanu za doprinos razvoju kulture i obrazovanja u regiji Lombardija.

Zakaži konsultacije

  Saznaj više o zemlji univerziteta!

  Studiranje u Italiji