Studije biznisa u Italiji

Studije biznisa u Italiji su izuzetno popularne što zbog kvaliteta , tako i zbog pristupačnih cena školarine. Postoji mnoštvo državnih univerziteta kao i privatnih koji nude ovu oblast studija na engleskom i italijanskom jeziku.

Posebno popularni univerziteti su: Bologna, Bocconi, Ca Foscari, LUISS i mnogi drugi. Svaki od ovih univerziteta zahteva drugačije uslove upisa, a mi ćemo u ovom blog postu zaći u same detalje prijava.

Koje su to moje opcije? – studije biznisa u Italiji

Bologna Univerzitet

studije biznisa u italiji
Bologna University

Bologna je najstariji univerzitet u Evropi i samim tim nosi sa sobom ozbiljan rang i kredibilitet koji god da je program u pitanju. Ali, pošto se u ovom blog postu fokusiramo na studije biznisa ovo je njihov program koji nude:

Business and Economics poznatij kao CLABE. Traje 3 godine i na engleskom je jeziku. Verovali ili ne Bolognu za upis samo zanima SAT Test i to od 970-1600. Ranijih godina taj rezultat je morao da bude minimum 1200, ali poslednjih 2 godine mi na rang tabelama vidimo i rezultate od 970, 1000 i preko. Traže kopiju pasoša, fotografiju i popunjenu online aplikaciju. Sva ostala dokumenta idu kasnije ako vas prime.

Cena programa je oko 1500€ godišnje i za vrhunski SAT preko 1300 postoji stipendija univerziteta od 11.000€. Prijave su otvorene od marta do maja svake godine.

Ca Foscari Univerzitet

studije biznisa u italiji
Ca Foscari

Nama omiljeni univerzitet koji se nalazi u Veneciji i nudi 2 programa iz oblasti ekonomije i biznisa. Ovo su detalji programa:

Business Administration – program je na engleskom jeziku, traje 3 godine i ima u sebi dosta manje ekonomskih predmeta u odnosu na Economics and Management. Uslovi upisa su:

 • TOEFL
 • Svedočanstva 3 godine + prevodi
 • CV
 • Motivaciono pismo
 • Pisma preporuke 2
 • SAT – onda nema 5 zadataka iz matematike i online skajpa, ako ga nemate onda njih radite i imate neformalni intervju
 • TOEFL-B2 nivo što je sve of 74-94 poena

Ovi programi imaju uslov pre same prijave, a to je prosek! Samo kandidati sa odličnim uspehom u srednjoj školi mogu da apliciraju.

Economics and Management – program je na engleskom jeziku, traje 3 godine i ovo je čista ekonomija, kao kod nas. Ovde su zadaci koje radite malo teži nego za biznis program, ali ope ako imate SAT test taj deo preskačete. Što se tiče dokumentacije, ona je identična kao i za biznis program.

Školarina je 1200€ i dodatno postoji stipendija od 6500€ za osnovne studije. Prijave su otvorene do aprila.

Luiss University

studije biznisa u italiji
LUISS Univerzitet

LUISS Univerzitet je privatni italijanski univerzitet u Rimu. Nudi program Business Administration i dodatno program Economics za osnovne studije na engleskom jeziku i traju 3 godine. Nije potreban ni SAT ni TOEFL rezultat, ali je itekako poželjno imati ih. Razlog je što imaju mnoštvo stpendija na osnovu uspeha:

 • Totalno umanjenje školarine
 • IB Stipendiju
 • SAT test stipendija
 • Puna stipendija
 • 50% umanjenje školarine

Školarina za osnovne studije je oko 11.500€ godišnje. Prijave traju do maja meseca.

Tor Vergata

Tor Vergata je državni univerzitet u Rimu. Nudi osnovne studije ekonomije koje traju 3 godine i na engleskom su. Zahtevaju SAT test i u odsustvu njega, možete da radite English TOLC-E. Studije su 1500€ godišnje otprilike. Ovde možete da dobijete regionalnu stipendju jedino. Rok aplikacije je do maja-juna svake godine.

Propratna dokumentacija za upis je identična kao i kod Ca Foscari univerziteta.

studije biznisa u italiji
TOR VERGATA

Bocconi univerzitet

Bocconi je najbolje rangirani univerzitet u Italiji za smerove ekonomije i biznisa i jedan od vodećih ustanova za tu oblast u Evropi. Bocconi za osnovne studije zahteva SAT test i to minimum 1350 od 1600 da bi vas primili. Ima više stipendija, ali je najpoznatija ISU BOCCONI stipendija koja pokriva 100% njihovu školarinu koja je oko 14.000€ godišnje za osnovne studije.

Dokumentacija ostala je ista kao i za Ca Foscari.

Nju podnosite tek kada vas prime i to obično mesec jun i ona se zasniva na primanjima vaše porodice i vašem uspehu, takođe postoji stipendija za smeštaj. Imaju tri runde aplikacija i prva je do januara, ostale do marta.

bocconi univerzitet
Bocconi univerzitet

PRIJAVA PREKO NAS

Ako vas zanimaju studije biznisa na engleskom ili italijanskom jeziku, zakažite naše konsultacije već danas. Nudimo i pripremu za SAT ili Bocconi test kao i slanje aplikacija, izradu dokumentacije i vizu. Za konsultacije popunite upitnik ispod teksta!

Zakaži konsultacije