Regionalna stipendija Italije

Kako do stipendije na italijanskim univerzitetima/akademijama?

Regionalna stipendija Italije je izuzetna mogućnost da vam studije budu finansijski olakšane u ovoj državi. Italija nudi brojne stipendije kako za italijanske tako i za studente iz inostranstva. Tokom studija u ovoj državi možete konkurisati, u zavisnosti od vašeg izbora ali i imovinskog stanja i akademskog uspeha, za jedan od navedenih načina finansiranja:

  • Stipendiju vlade Italije
  • Stipendiju univerziteta (stipendija za izvrsnost)
  • Regionalnu stipendiju 

U daljem tekstu bavićemo se upravo regionalnom stipendijom Italije koju naši studenti najčešće biraju.

Ko nudi regionalnu stipendiju i šta ona obuhvata? – Regionalna stipendija Italije

Regionalne stipendije Italije predstavljaju finansiranje koje ministarstvo prosvete prosljeđuje zasebnim regijama Italije koje to finansiranje dalje raspoređuju. Važno je napomenuti da ne važe ista pravila i benefiti za sve regije već u zavisnosti od teritorije, a nekada i samog univerziteta variraju.

Prije prijave za regionalnu stipendiju obavezno konsultovati spisak univerziteta i akademija koje imaju potpisanu konvenciju o učešću na ovom konkursu. Ovakav tip konvencije mogu imati državne ali i polu-privatne institucije (student je dužan platiti školarinu ali ukoliko postoji konvencija o regionalnoj stipendiji za istu može konkurisati).

Ove stipendije najčešće obuhvataju sledeće:

  • 1-2 besplatna obroka u studentskoj menzi (svaki obrok sastoji se od 2 jela, priloga, dezerta i/ili osveženja)
  • Mesto u domu (ukoliko student želi da konkuriše za dom mora to napomenuti u prijavi ili ispuniti posebnu prijavu)
  • Novčanu naknadu u visini od 1000 do 5000 eura (ovaj iznos može varirati u zavisnosti od regije, finansijskog stanja studenta i izbora sobe u domu ili privatnog smeštaja)
Regionalna stipendija Italije

Ko može konkurisati za regionalnu stipendiju, kada i kako? – Regionalna stipendija Italije

Za regionalnu stipendiju mogu konkurisati svi studenti koji ispunjavaju sledeće uslove nezavisno od njihovog državljanstva i starosti:

  • Predali su prijavu za program osnovnih/magistarskih/doktorskih studija na univerzitetu ili akademiji koja ima potpisanu konvenciju o regionalnoj stipendiji
  • U prošlosti nisu bili korisnici regionalne stipendije za isti nivo studija
  • Nisu prekršili neku od stavki ugovora o finansiranju ukoliko su bili korisnici regionalne stipendije u prošlosti
  • Dozvoljavaju uvid u procenu svog finansijskog stanja (ISEE)

ISEE je dokument koji služi kao procena finansijskog stanja građanina. Kako su italijanski studenti dužni da prilože potvrde o finansijskom stanju svoje kućne zajednice dve godine unazad, takva računica obezbeđena je i stranim studentima. U ovom slučaju zove se ISEE Parificato – u prevodu ekvivalentni ISEE.

Ovaj dokument izdaje vam centar za pomoć pri fiskalizaciji (CAF/CAAF). U zavisnosti od pravila univerziteta/akademije vašeg izbora dobićete listu ili jedan određeni CAF koji vam može izdati ovaj dokument. 

Jednom kada je procena vaših finansija odrađena potrebno je konsultovati limite definisane konkurskom regionalne stipendije i proveriti da li ispunjavate uslove za istu. Ukoliko su vaši ISEEU i ISPEU (parametri koje možete naći u dobijenom dokumentu) ispod definisane granice možete konkurisati za stipendiju.

Važno je napomenuti da je konkurs za regionalnu stipendiju nezavistan od upisa na univerzitet/akademiju. Morate navesti na koji se smer upisujete ali neretko se rok za stipendiju neće poklapati sa upisom na studije. Konkursi za regionalne stipendije izlaze već od juna meseca i mogu trajati do kraja avgusta, eventualno novembra.

Način konkurisanja zavisi od odabranog univerziteta/akademije kao i regije u kojoj se nalazi. Neki univerziteti omogućavaju vam da za stipendiju konkurišete direktno sa njihovog sajta (na primer Università degli Studi di Padova), dok drugi zahtjevaju da aplikaciju predate regionalnoj agenciji za pravo na studiranje (čiji naziv varira od regije do regije, na primjer EDISU za regiju Piemonte). 

Regionalna stipendija Italije
Regionalna stipendija Italije

Naša usluga

Naša usluga podrazumeva da vam mi prvo obezbedimo spisak dokumenata koja su potrebna za aplikaciju za ovu stipendiju. Dokumenta će sakupljati vaši roditelji jer je ova stipendija zasnovana na finansijskom stanju vaše porodice, o čemu smo već i pisali. Nije isti set dokumentacije za svaku regiju. Nekada ne postoji poziv na engleskom jeziku, ali pošto se odlično koristimo italijanskim jezikom, ni oko ovog dela ne treba da brinete.

Nakon toga pomažemo vam da se popuni online aplikacija koja često obuhvata pojmove na italijanskom jeziku poznate samo studentima tj ljudima koji tamo žive. Nadgledamo ceo proces i na kraju vas upućujemo u koji CAF i gde nosite dokumenta.

NAPOMENA: MI NE MOŽEMO DA GARANTUJEMO DA ĆETE JE DOBITI. Agencija nikada ne garantuje za dobijanje bilo kakvih stipendija, ali možemo da uradimo početnu pre-evaluaciju da vidimo da li biste bili potencijalni kandidat.

Usluga aplicirianja na regionalnu stipendiju Italije je 300€. Požurite, jer su aplikacije u toku, a naše iskustvo govori da je većina studenata koji temeljno spreme dokumenta dobiju.

Za više informacija popunite upit ispod ili pošaljite mejl na: [email protected]

Regionalna stipendija Italije

Zakaži konsultacije