Studije u Švedskoj

Studije u Švedskoj su jedno neverovatno iskustvo bar po onome što su nam klijenti preneli.

20% ljudi u Švedskoj su stranci! Švedska – mesto koje ima neke od najboljih univerziteta na svetu, dom je nekoliko višemilionskih kompanija i jedna je od najlepših zemalja koje ćete ikada videti. Čitajte dalje da biste saznali više o vrhunskim univerzitetima u Švedskoj, troškovima života u Švedskoj, kako dobiti vizu, uslovima za studiranje u Švedskoj i još mnogo toga!

studije u švedskoj
Studije u Švedskoj

Zašto studije u Švedskoj?

U Švedskoj se nalazi 8 od 500 najboljih univerziteta na svetu, od kojih svaki osigurava da studenti uče kroz iskustva i znaju kako je raditi sa timom. Glavni grad Švedske – Stokholm mesto je sa najviše milionskih kompanija na svetu! Tako da ne morate da brinete da ćete ostati bez mogućnosti da se zaposlite nakon studija u Švedskoj!

Ovde ćete se osećati dobrodošlo i cenjeno. Zemlja poziva međunarodne studente iz celog sveta i ceni perspektive i iskustva koja sa sobom donose. Vrlo je verovatno da vam možda neće trebati učenje švedskog jezika.

Mnogo programa u Švedskoj je dostupno i na engleskom jeziku. Švedska ima 30 nacionalnih parkova, 5000 rezervata prirode, 100 000 jezera i kilometre i kilometre obale. Zemlja neverovatno štiti životnu sredinu. Otkrićete da ima mnogo programa u ovoj oblasti, osim IT-a, inženjerstva, studija kulture, umetnosti i arhitekture.

Život u Švedskoj
Život u Švedskoj

Najbolji švedski univerziteti

Sa 39 različitih univerziteta koji nude preko 1000 programa, Švedska pruža međunarodnim studentima širok spektar karijernih zanimanja. Pitanje je samo izbora pravog univerziteta.

Neki od najboljih univerziteta u Švedskoj su:

 1. Lund University
 2. KTH Royal Institute of Technology
 3. Chalmers Institute of Technology
 4. Uppsala University
 5. Stockholm University
 6. University of Gothenburg
 7. Linköping University
 8. Umea University
 9. Jonkoping University
 10. University West

Troškovi studija na švedskim univerzitetima

Prosečni troškovi studija u Švedskoj su oko 13.000€ godišnje za NONEU studente. Međutim, ovaj iznos se može promeniti u zavisnosti od toga koji ste program i univerzitet izabrali.

Troškovi studija društvenih i humanističkih nauka u Švedskoj: 8000 do 11.000€ godišnje

Troškovi studija tehničkih i prirodnih nauka u Švedskoj: 12.000 do 14.000€

Troškovi studija arhitekture i dizajna u Švedskoj Švedska: 19.000 do 25.000€ godišnje

Školarine za EU studente, tj studente koji imaju pasoš EU su BESPLATNE.

Troškovi studentskog života u Švedskoj

Smeštaj: 450€ mesečno

Hrana: 250€ mesečno

Lokalno putovanje: 50€ mesečno

Telefon / Internet: 30€ mesečno

Ostalo: 150€ mesečno

Prosek je oko 1000€ mesečno. Dodatno NONEU studenti mogu da rade 40h nedeljno, što nije tako u ostalim zemljama EU gde je max radno vreme studenta 20h nedeljno. Ovo pravilo važi i za EU studente – 40h nedeljno u svakoj zemlji EU.

Satnice se kreću od 6€ pa na više u zavisnosti koje poslove obavljate. Manja mesta poput Lunda, Uppsale imaju naravno i niže troškove života.

studije u švedskoj
studije u švedskoj

Stipendije za studije u Švedskoj

Stipendije uglavnom pokrivaju ili sve troškove ili samo školarinu. Kako se aplicira preko nacionalnog portala na kom je dozvoljeno samo 4 opcije tj 4 programa da odaberete, onaj koji rangirate kao prvi izbor će jedini biti validan i za razmatranje stipendije ili umanjenja. Prijave ako nemate eu pasoš koštaju 90€ bilo da ste odabrali 1 ili 4 opcije. Ako imate EU pasoš ovu taksu ne plaćate.

Stipendije idu preko univerziteta i neke od njih su:

 1. Lund Global Scholarship
 2. Uppsala Excellence Scholarship
 3. Stockholm Excellence Scholarship
 4. BTH Scholarships
 5. Chalmers University of Technology scholarships
 6. Dalarna University scholarships
 7. Halmstad University scholarships
 8. KTH Royal Institute of Technology scholarships

Stipendija švedskog instituta prošle godine nije bila aktuelna, ali više informacija imate na blog postu namenjenom posebno ovoj stipendiji.

studije u švedskoj

Uslovi za upis na švedski univerzitet:

Jednom kada znate koji program želite da studirate u Švedskoj, morate biti sigurni da ispunjavate sve uslove da biste se prijavili za njega.

Postoje dve vrste uslova koje moraju imati na umu i studenti osnovnih i master studija.

Opšti zahtevi

To su stvari koje dokazuju da ste završili srednju školu i da znate engleski jezik.

Za Bachelor studije :

Uspešno završena srednja škola – NAPOMENA- ne može kao za ostale zemlje aplikacija u toku 4.razreda srednje škole, morate da završite srednju školu pa da aplicirate osim za naš Jonkoping uni i uni West. To znači da morate da izgubite godinu jer se njima aplikacije svake godine završavaju 15. januara (osim za naša 2 partnera).

Biti sposobani da pokažete znanje engleskog jezika (IELTS ili TOEFL)

Za Master programe:

Morate da imate diplom akreditovanog univerziteta – 180 kredita je potrebno za aplikaciju pa ne morate da imate diplomu u trenutku aplikacije
Engleski jezik (IELTS ili TOEFL)
Pasoš
Fotografija
Spisak položenih ispita

Specifični zahtevi:

To su specifični zahtevi koje morate da ispunite da biste ispunili uslove za prijavljivanje na univerzitet. Da biste ih pronašli, direktno idite na stranicu program na vebsajtu univerziteta.

Ali da bi vam dali opštu predstavu, ovi zahtevi mogu da uključuju-

Za osnovne studije :

Rezultati testova (SAT)

Koledž esej

CV

Motivaciono pismo ili pisma preporuke

Za mastere:

Rezultati testova (GRE / GMAT)

Motivaciono pismo

CV

Preporučujemo da postupak prijave započnete 6 meseci pre datuma podnošenja prijave. Potrebno je vreme da se svi dokumenti sakupe. Naravno kao eksperti u ovoj oblasti, uvek možete da se obratite nama za uslugu aplikacije i vođenja celog procesa.

DA ZAKAŽETE KONSULTACIJE POPUNITE UPIT ISPOD TEKSTA:

Zakaži konsultacije