Besplatne studije u Sloveniji

Besplatne studije u Sloveniji – Slovenija je destinacija za koju se naši studenti rado opredjeljuju, a razlog tome su najčešće upravo besplatne studije. Pored finansijske olakšice, Slovenija pruža osećaj domovine obzirom na njenu geografsku  blizinu državama Zapadnog Balkana, a ujedno i osećaj evropske pripadnosti. 

Za koga su studije u Sloveniji besplatne?

Studije u Sloveniji su besplatne za sve naše studente, odnosno za sve države bivše Jugoslavije. Takođe školarinu ne plaćaju redovni studenti koji su državljani Republike Slovenije ili država članica Evropske unije i državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Srbije. Isto tako, studenti upisani na studije prvog i drugog ciklusa na visokoškolskim ustanovama ili na studijske programe na privatnim visokoškolskim ustanovama koji se finansiraju iz javnog budžeta ne plaćaju školarinu.

Besplatne studije u Sloveniji
Besplatne studije u Sloveniji

A ko to plaća studije u Sloveniji?

  • Ako ste iz zemalja koje nisu članice EU, osim naravno bivših država Jugoslavije
  • Ako se upišete se kao vanredni student na programe osnovnih ili master studija
  • Ako se upišite program trećeg nivoa, da biste bili doktorant 
  • Ako se upišete na privatne visokoškolske ustanove bez finansiranja iz javnog budžeta.

Cene studija u nekim od ovih slučaja su objavljene na sajtu visokoškolskih ustanova i zavise od programa koji želite upisati. 

Kakav je sistem obrazovanja u Sloveniji?

Kao i u većini zemalja do sad, Slovenija u svom obrazovanju nudi državne i privatne univerzitete, kao i druge akreditovane obrazovne ustanove.

Osnovne studije u Sloveniji u većini slučajeva traju 3 godine, dok su master programi uglavnom dvogodišnji. 

Besplatne studije u Sloveniji
Besplatne studije u Sloveniji

Na kom jeziku se odvija nastava?

Osnovne studije u Sloveniji su uglavnom na slovenačkom jeziku, pa je pre odlaska na iste neophodno usavršiti jezik. Važno! Osnovne ekonomske studije su jedine u Ljubljani koje se odvijaju na engleskom jeziku.

Kada govorimo o master studijama, situacija je znatno drugačija, pa možete naći mnogo programa koji u svom sadržaju nude engleski i slovenački jezik. 

Kako se prijaviti za besplatne studije u Sloveniji?

Sam proces prijave u ovoj državi nije znatno komplikovan i odvija se putem online platforme. Na samom sajtu je objašnjen korak po korak prijave za studije u Sloveniji, pa je mogućnost greške zaista minimalna. Aplikacija sadrži informacije koje se vezuju za sami tip aplikacije, vaših ličnih podataka, infromacije o dosadašnjem školovanju, prijava za željene studije i slično. 

Sve neophodne informacije možete pronaći na sljedećem linku https://portal.evs.gov.si/information-in-english

Koji univerziteti postoje u Sloveniji?

Kao što smo ranije napomenuli, Slovenija nudi državne i privatne univerzitete, a mi ćemo predstaviti samo neke od popularnijih.

Univerzitet u Ljubljani je definitivno jedan od najčešćih izbora studenata. Nudi širok izbor dvogodišnjih master studija i uglavnom su na engleskom jeziku. Osnovne studije ekonomije su jedine na engleskom jeziku i poznato je da zahtevaju visoku prosečnu ocenu, pa upis na ovaj program može biti zahtevan.

studije u Sloveniji
studije u Sloveniji

Univerzitet u Mariboru je drugi po veličini u Sloveniji i ima jako dugu tradiciju. Beleži veliki broj studenata kako lokalnih tako i internacionalnih.

Na ovom univerzitetu osim redovnih predavanja u oblastima ekonomije, prava, političkih i tehničkih nauka, sprovode vannastavne aktivnosti i održavanje letnjih i zimskih edukativnih škola. 

Izvadajamo i dvogodišnji master prava, koji se odvija na engleskom jeziku. Za razliku od drugih pravnih programa, u Mariboru upis na studije nije ograničen na studente iz samo ove oblasti, već prihvata sve studente društvenih nauka (političke nauke, međunarodni odnosi, ekonomija). Godišnja cena ovog master pograma iznosi 3000€ godišnje. 

Naravno, pored pomenutih univerziteta postoje još i Primorska, Univerzitet Nova Gorica. 

Koliko iznose troškovi života u Sloveniji?

Sloveniju možemo obeležiti kao gostoprimljivu i otvorenu zemlju za sve studente širom sveta. 

Troškovi života u Sloveniji variraju od grada u kojem se nalazite, recimo u Ljubljani je potrebno u proseku 500€ do 700€. 

Vlada Slovenije omogućava svim studentima vaučere i bonove za hranu, pa je tim putem studentima omogućeno da uživaju u hrani i piću po najpovoljnijim cenama u 80% restorana. Ovo je zaista olakšavajuća okolnost za sve studenete, koja čini studije u Sloveniji još primamljivijim. 

Kako do studentskog smeštaja u Sloveniji?

Proces ponalaska adekvatnog mesta boravka može biti veoma stresan, posebno za studente koji prvi put dolaze. Slovenija nudi veliki broj univerzitetskih smeštaja (domova), ali i privatnih soba, eventualno stanova. 

Ključ potrage je je definitivno vreme i informisanost, pa vas savetujemo da posebnu pažnju usresredite na rešavanje ovog dela. Cena studentskih domova varira, ali se kreće u proseku do 200€, svakako je neophodno direktno informisanje i kontakt sa odgovornom osobom. 

Studije u Sloveniji
Studije u Sloveniji

Zakaži konsultacije