Studije u Češkoj

Studije u Češkoj postaju sve popularnije među našim studentima. Češka zaista jeste atraktivna destinacija za studiranje, boravak, a često je i prepoznatljiva kao neizbežna turistička destinacija. Osim visoko rangiranih obrazovnih institucija, Češka obiluje predivnom prirodom, jako gostoprimljivim narodom, kako i dugom tradicijom i istorijom.

A da li ste znali da je Češka država koja je sa finansijske strane jako povoljna za studentski život?

Kakav je sistem školovanja u Češkoj?

Tradicija obrazovnog sistema u ovoj državi zaista stoji na visokom nivou, pa su univerziteti akreditovani i prepoznatljivi širom sveta. Osim državnih univerziteta, jako su popularni i privatni univerziteti, a neki od njih nude čak i diplome trećih zemalja. 

Kao i u večini prethodnih zemalja koje smo do sad obrađivali, osnovne studije najčešće traju od 3 do 4 godine. Master programi su uglavnom jednogodišnji ili dvogodišnji, opet u zavisnosti od oblasti koju želite izučavati. 

Na kojem jeziku se odvija nastava?

U Češkoj je službeni zapadno-slovenski jezik koji govori preko 10 miliona ljudi. Naravno, vrlo je moguće da ćete zbog ove činjenice moći razumeti pojedine reči, a u slučaju da želite naučiti ovaj jezik, neće vam oduzeti puno vremena. 

U prilog tome, Češka organizuje mnogobrojne kurseve jezika za sve internacionalne studente koji su zainteresovani. Pa se na primer u toku leta  organizuje kurs koji traje 3 do 4 nedelje. Omogućen je i vid stipendije Ministarstva nauke i prosvete koji pokriva kompletne troškove učenja jezika.

Osnovne studije u Češkoj su najčešće na njihovom službenom jeziku, ali postoje i programi koji omogućavaju studije na engleskom jeziku. Kada govorimo o master studijama, univerziteti u Češkoj nude širok spektar odabira studija na engleskom ali i češkom jeziku. 

Koliko koštaju studije u Češkoj?

Uvijek je važno da prije samog odlaska na studije proverite detaljno koja je cena vašeg programa. Iako postoje standardizovane cene za određene univerzitete, vrlo je moguće da određeni smerovi zahtijevaju više novca.

Ističemo! Za sve vas koji studije želite nastaviti na češkom jeziku u javnim i državnim institucijama, iste su besplatne, bez obrzira na to iz koje države dolazite. 

Cena školarine na državnim univerzitetima u proseku iznosi od 1500€ do 6000€ Međutim, kada govorimo o privatnim univerzitetima onda je cena znatno veća pa iznosi od 6000€ do 8000€, a za master studije i do 10.000€.

Studije u Češkoj
Studije u Češkoj

Da li postoje stipendije za studije u Češkoj?

Ova država svake godine nudi određen broj stipendija koje umnogome olakšavaju upis na univerzitetima, a iste se mogu pratiti preko portala Ministarstva prosvete i slično. Vlada Češke Republike godišnje nudi stipendije u okviru svog Programa pomoći za inostrani razvoj. Stipendije Češke su omogućene studentima iz zemalja u razvoju, a postoje i na češkom i engleskom jeziku. Trenutni je za Balkan jedino dostupna za Bosnu i Hercegovinu.

Pre same aplikacije za Vladinu stipendiju neophodno je proveriti sve uslove za dobijanje iste, kao i aplikacionu formu koju je neophodno ispuniti i predati u istaknutom roku. 

Gde na studije u Češkoj?

Prethodno smo istakli da Češka poseduje mnogo univerziteta kako državnih, tako i privatnih. Ovom prilikom ćemo istaći one najaktuelnije. 

Na samom početku predstavićemo vam dva privatna univerziteta sa kojima SAT agencija ima izuzetnu saradnju, pa tim putem možete ostvariti i određene benefite. 

Pa da počnemo sa University of New York in Prague. Prestižni, privatni univerzitet koji se nalazi u starom delu Praga. Definitivno, ovaj grad pruža mnogobrojne aktivnosti, atraktivne lokacije za studente, ali između ostalog i jako pristupačne cene života. 

UNYP je savremena ustanova u Češkoj koja nudi studije na engleskom jeziku u oblastima poslovne administracije, finansija, IT menadžment, međunarodnim odnosima i mnogim drugim oblastima studija.  Nudi i savremen smeštajni kapacitet za sve studente, što je svakako olakšavajuća okolonost pri odlasku u novu državu. 

Na kraju školovanja, studenti ovog univerziteta imaju određenu prednost – naime, UNYP ima duplu akreditarciju – američku i evropsku. Upravo zbog ovakve pojedinosti, omogućeno je besplatno školovanje u SAD-u za sve studente ovog univerziteta, ali samo u vidu razmene.

Sledeći je Anglo American University, koji se takođe nalazi u Pragu i spada u grupi privatnih visoko obrazovnih institucija. Ovo je prvi univerzitet u Češkoj koji je započeo nastavu na engleskom jeziku, pa u svom programu nudi bezbroj oblasti. 

Na osnovnim studijama prepoznatljivi su programi Business Administration i International Relations, ali osim toga postoje još mnogobrojne opcije. Što se tiče master programa, univerzitet ima odliču saradnju sa zemljama od velikog značaja pa tako nudi i program MA Business Administration koji je podržan od strane Chapman University, California.  Kod AAU prepoznatljiva je i oblast prava, a studenti u ovom slučaju na kraju školovanja dobijaju britansku diplomu. 

Studije u Češkoj
Studije u Češkoj

A koji su to državni univerziteti u Češkoj?

Definitivno, jedan od najpoznatijih i najvećih univerziteta jeste Karlov univerzitet u Pragu (Charles University). Ovaj univerzitet se osim mnogobrojnih programa ističe i po političkim naukama i međunarodnim odnosima. Godišnje ima znatan broj internacionalnih studenata, pa se tako i stiče mogućnost upoznavanja i ostvarivanja društvenih i profesionalnih kontakata. Cena školovanja se kreće od 5.000 do 6.000€ godišnje u zavisnosti od programa. 

Osim ovog, postoje jos i Brno University of Technology, sa veoma dugom tradicijom i jedinstvenim sistemom učenja. Brno je drugi grad po veličini u Češkoj i poznat je kao centar nauke, istraživanja, a mnogi ga poznaju kao studentski grad.  Zatim, University of Ostrava, sastoji se iz 6 univerziteta i dva obrazovna instituta. U svojim programima nudi i studije medicine. 

Koliko iznose prosečni životni troškovi u Češkoj?

Obzirom na činjenicu da je u Češkoj studentima dozvoljen i rad do 40 sati, to predstavlja veliku olakšicu sa ekonomske strane i omogućava lagodniji život. Isto tako, posao zaista nije teško naći i većina stanovnika govori čak i više od dva jezika, a engleski je gotovo svima jako poznat pa samim tim se ne kotira kao prepreka.  Prema našoj analizi, životni troškovi su do 800€ mesečno.

SAT Agencija jeste predstavnik većine pomenutih univerziteta (University of New York in Prague, Anglo American University) ali naravno naše poslovanje nudi i mogućnost upisa na univerzitete čiji nismo predstavnici, ukoliko je vaša želja ipak drugacija. Sa našim iskustvom, spremni smo i možemo olakšati vaš proces aplikacije I timski raditi na važnoj raskrsnici u vašem životu! Za sve dalje informacije, stojimo vam na raspolaganju!

Studije u Češkoj
Studije u Češkoj

Zakaži konsultacije