Studije u Norveškoj više nisu BESPLATNE!

Studije u Norveškoj više nisu besplatne. Nedavna odluka u norveškom parlamentu označila je kraj ere besplatnog visokog obrazovanja u ovoj skandinavskoj zemlji. Ranije su studije u Norveškoj bile besplatne, privlačeći studente iz celog sveta, posebno van Evropskog ekonomskog prostora. Programi kao što su Informatika, Medicina, Poslovna Administracija i Inženjering bili su među najtraženijima, a Norveška je postala popularna destinacija za obrazovanje visokog kvaliteta bez školarina.

Zvanično saopštenje o tome da studije više nisu besplatne u Norveškoj

Norveško Nacionalno Udruženje Studenata (NSO) jasno je izrazilo svoje neslaganje sa donetom odlukom, nazivajući je izdajom i ozbiljnim korakom unazad. Udruženje tvrdi da su norveški političari odbili uzeti u obzir ozbiljne posledice koje će ova promena imati ne samo na studente, već i na sam sistem visokog obrazovanja u Norveškoj.

Link ka saopštenju Norveškog nacionalnog udruženja studenata (NSO)

Sada, studenti izvan Evropskog ekonomskog prostora suočavaju se s novim izazovima u vidu školarina od jeseni 2023. godine. Osim toga, cena života u Norveškoj, već visoka, postaće još važniji faktor za međunarodne studente. Ovaj prelazak donosi dodatnu neizvesnost u sve težim vremenima za obrazovanje.

Norveški visokoškolski sistem pruža globalno priznate programe na engleskom jeziku, a zemlja je poznata po podršci održivosti i inovacijama. Kulturna raznolikost i blizina prirode dodatno čine Norvešku atraktivnom destinacijom za međunarodne studente. Otvorenost ka studentima iz celog sveta i jedinstvena kombinacija tradicionalnog i savremenog čine Norvešku privlačnom destinacijom za obrazovanje.

Neki od popularnih univerziteta su: University of Oslo, Norwegian University of Science and Technology, University of Bergen, University of Tromsø – The Arctic University of Norway, Norwegian School of Economics

U ovim izazovnim vremenima, ne zaboravite da SAT Agencija za međunarodne studije stoji na raspolaganju da vam pomogne u donošenju informisane odluke o studiranju u Norveškoj iako one više nisu potpuno i delimično besplatne. Slobodno nas kontaktirajte putem mejla [email protected] kako bismo zakazali konsultacije, razgovarali o mogućnostima studija, stipendijama i pružili podršku u vašem putovanju ka obrazovanju u Norveškoj i procesu viziranja. Vaša budućnost je važna, i mi smo tu da vam pomognemo na svakom koraku.

Zakaži konsultacije