Pobeda holandske desnice i kako to utiče na univerzitete

Kako će pobeda holandske desnice uticati na univerzitete i čitavu evropsku akademsku zajednicu pitanje je koje uzrujava Evropu ovih dana.


Pobeda holandske desnice na parlamentarnim izborima


Pobedom holandske desnice, čitavu Evropu i njenu akademsku zajednicu šokirala je vest da je došlo do tektonskih političkih promena u parlamentu Holandije. Sa osvojenih 37 mandata, desničarska stranka PVV na čelu sa Geertom Wildersom stekla je većinu glasova naspram drugoplasirane levo orijentisane stranke. Narativ pobedničke stranke i većine desničara krajnje je odstupajući od većine evropskih vrednosti.

holandski parlament i holandska desnica
holanski parlament

Kontraverzni populista, Geert Wilders, zalaže se za takozvano ,,vraćanje Holandije u ruke Holanđanima“. Javno je deklamovan anti-islamista i ima jaku viziju anti-migracione politike. Pored ovih socijalno destruktivnih izjava, zalaže se za inkluzivnost i bezgraničnu ljubav prema sopstvenom narodu. Jedna od ključnih tačaka rasprave tokom formiranja nove koalicione vlade svakako će biti migracije i inostrani studenti. PVV, NSC i VVD zajedno imaju 81 od 150 mesta u parlamentu. Ove stranke žele da se osnovne studije isključivo održavaju na holandskom jeziku, izuzev na univerzitetima tehnologije. Očekuje se da će ovo značajno smanjiti upis stranih studenata koji ne govore holandski jezik. Sve zainteresovane strane akademskih zajednica su zabrinute kako će pobeda holandske desnice uticati na univerzitete.

Glas holandskih univerziteta

Očekuje se da će univerziteti, naročito oni sa velikim brojem stranih studenata i nastavnika, pružiti snažan otpor političkim vizijama desničara. Univerziteti i visoke škole najavile su sprovođenje protesta, lobiranja, pa čak i sudske postupke kako bi očuvali svoj međunarodni položaj. Nejasno je koliko radikalne stranke nameravaju da promene kurs. Formiranje komiteta za konsultaciju sa sektorom visokog obrazovanja, koje je neophodno za oživljavanje ove vizije, može potrajati najmanje godinu dana.

holandski univerziteti i akademska zajednica
holandski univerziteti


Postoji i mogućnost da će nova vlada, ukoliko do nje dođe, dodatno smanjiti sredstva za naučna istraživanja i razvoj. Holandski univerziteti i njihovi strani studenti (kojih na svim nivoima ima oko 15% od ukupnog nivoa, a na nekim fakultetima premašuje i 50% stranih studenata i zaposlenog osoblja koji ne govore holandski) iskazuju razočaranje, nevericu i najavljuju žalbe i štrajkove. Oni upozoravaju na ugrožavanje političko-ekonomskog legitimiteta čitave zemlje ako se politički plan desnice sprovede u delo.

Uprkos izazovima, do 2025/2026. godine, ne očekuju se značajne promene u procesu apliciranja za međunarodne programe u Holandiji. Studenti koji žele da se informišu o mogućnostima studiranja i stipendijama u Holandiji i dalje mogu kontaktirati SAT agenciju putem mejla [email protected] za početne konsultacije.

Zakaži konsultacije