Studentska viza za Norvešku

Studentska viza za Norvešku je slabo obrađena tema, pa smo odlučili da u ovom blog postu napišemo jedan mini vodič kako do nje. Ako niste znali, studije u Norveškoj su besplatne, ali ova zemlja traži određenu finansijsku garanciju da biste mogli da dođete i studirate na norveškim univerzitetima.

Uslovi – Studentska viza za Norvešku

Svi NONEU studenti moraju da imaju studentsku vizu. Kod nas, ambasada Norveške se ne bavi konzularnim pitanjima i za naš region tj Balkan, zadužena je ambasada Norveške u Ankari u Turskoj. To znači da se dokumenta šalju njima putem posredničke agencije VFS Global.

Međutim, manjak informacija koje VFS daje studentima i zaiteresovanim strankama nas je naveo da napišemo ovaj blog post. Uslovi za norvešku vizu su sledeći:

  • Morate da dobijete zvanično pismo o prijemo od norveškog univerziteta
  • Morate da prebacite depozit od nekih 13.200€ na račun univerziteta. Nekada ne dođe mejl pa ovo sve morate da uradite sami preko svog studentskog naloga – sio uglavnom se zove za univerzitet u Oslu i tu možete da tražite podatke o fakturi.
  • Tek kada dobijete confirmation letter o prebacivanju depozita na vaš studentski račun, možete da krenete polako da spremate ostala dokumenta za vizu.
  • Treba vam jedna fotografija
  • Pasoš i sve skenirane , pečatirane stranice pasoša kao i sken biometrijskih podataka
  • Potvrda o smeštaju
  • UDI aplikaciona forma potpisana
  • UDI aplikacija popunjena online
  • UDI checklist odštampana i potpisana

Viza košta oko 600€, pa unapred pripremite karticu za plaćanje online.

Studentska viza za Norvešku
Studentska viza za Norvešku

Dalja procedura :

Ne smete da uzimate termin dok god nemate sve papire. Takođe, proverite da li je dovoljno novca leglo na vaš depozitni račun za vizu. Kada ste utvrdili da imate sve, tada zakazujete termin. Ne smete da ga zakažete za ambasadu u Ankari, postoji link gde se zakazuje za VFS predstavništvo u Beogradu i to je OVDE.

Na zakazani termin ponesite karticu za plaćanje jer usluge kurira koji vam vraća pasos su skupe kao i taksa koju uzima VFS- negde oko 70€. Za vizu se ček 2-3 nedelje jer se dokumenta šalju za Tursku. Ambasada ima u vidu početak vaših studija i uvek se potrudi da se vizni proces što pre završi kako biste mogli uredno da počnete sa vašim studijama.

Studentska viza za Norvešku
Studentska viza za Norvešku

Naša usluga

Ukoliko vam je ovo sve naporno i teško da radite sami i plašite se da ne pogrešite, tu smo da vam olakšamo. Mi nismo predstavnici ni VFS agencije ni ambasada, ali možemo da vam pomognemo oko same aplikacije i procesa prikupljanja dokumentacije. Ta usluga košta 100€.

Ukoliko ste zainteresovani javite nam se putem +381 65 256 66 53 ili [email protected] mejla!

Zakaži konsultacije