Besplatne studije u Nemačkoj?

Besplatne studije u Nemačkoj

Besplatne studije u Nemačkoj ne treba da vas iznenađuje ovaj podatak, jer je zaista tačan.

SAT agencija vas ovaj put vodi na studije u Nemačkoj, a razlog tome svakako jeste sve veća zainteresovanost za još jednu savršenu destinaciju za studiranje.

A da li ste vi znali da su studije u Nemačkoj skoro pa besplatne? Hm, u ostatku teksta bićete u prilici da saznate više o navedenom kao i ostale korisne informacije koje smo vam spremili.

Šta to studije u Nemačkoj čini posebnim?

Nemačka ima savršenu geostratešku poziciju, a o tome govori njena okruženost evropskim državama Austrijom, Češkom, Poljskom, Švajcarskom, Francuskom. Ovaj faktor često bude značajan mnogim studentima, jer im omogućava brzo i jednostavno putovanje kao i osećaj spojenosti  sa ostatkom Evrope.

Kada se dotaknemo istorije međunarodnih odnosa, Nemačka je zaista neizostavna, pa nas zato ne čudi što se nalazi u rangu država sa najjačom ekonomijom i izuzetnim sistemom. 

Ako ste neodlučni, a u potrazi ste za državom koja je spoj klasičnog, a u isto vreme i modernog, savremenog, onda su studije u Nemačkoj izbor za vas!

Kakav je sistem studija u Nemačkoj? – Besplatne studije u Nemackoj

U principu, osnovne studije uglavnom traju 3 godine, mada nije isključena mogućnost i za programe od 4 godine studiranja. Magistarske studije u Nemačkoj su dvogodišnje. 

Pre nego što odlučite da svoje obrazovanje nastavite u ovoj državi, morate biti informisani o važnosti znanja nemačkog jezika. 

Besplatne studije u Nemačkoj

Naime, da biste upisali osnovne studije u Nemačkoj u većini slučajeva je neophodno znanje nemačkog jezika. Svakako, znanje mora biti potkrepljeno priznatim sertifikatom (GOETHE ili DAT) i to B2 – C1 nivo. 

Za magistarske studije u Nemačkoj, situacija je malo drugačija pa se veliki broj programa može naći i na engleskom jeziku ili kombinovano engleski i nemački jezik. Mada, ukoliko je vaš izbor definitivno Nemačka, SAT agencija vam preporučuje da ipak imate makar osnovno znanje nemačkog jezika kako biste mogli olakšati svoj boravak u ovoj zemlji.  

Zašto kažemo da su studije u Nemačkoj skoro pa besplatne?

Definitivno, ovo je jedan od razloga koji studije u Nemačkoj čini posebnim i čestim izborom naših klijenata.

Za razliku od drugih država, Nemačka je jedina koja ne naplaćuje svoju godišnju školarinu. Važno! Ova infromacija ne važi za studije u regiji Baden Wurttenberg gde se naplaćuje 3000 godišnje. Zato pre same aplikacije treba obratiti pažnju i na grad u kom se vaš željeni univerzitet nalazi. 

A šta se naplaćuje prilikom studija u Nemačkoj?

Iako smo naglasili da Nemačka nema svoju godišnju školarinu, prilikom upisa na državnim univerzitetima, naplaćuju se administrativni troškovi u visini od 500€ do 800€.

Isto tako, prilikom apliciranja za vizu, svi studenti  moraju imati 10.300€ na bankovnom računu, a isti mora biti otvoren u Nemačkoj banci. Ovaj novac se uzima obično kao garancija da će budući studenti moći lagodno živeti tokom svog školovanja, pa od ove cifre mesečno dobijaju od 800e do 850e. 

Pažnja! Ne zaboravite da SAT agencija ima odličnu saradnju sa kompanijom koja odrađuje sve neophodnosti ovog dela, kako biste se vi mogli opustiti i fokusirati na početak studija. 

Šta podrazumeva aplikacija na nemačke univerzitete?

Proces prijave na studije u Nemačkoj zna biti dosta iscrpan, a često i komplikovan. Razlog tome su mnoštvo informacija koje znaju biti nerazumljive i studentima konfuzne. 

Prijava na univerzitetima se uglavnom vrši na dva načina: elektronsko slanje aplikacija i uni assist. 

Prilikom prijave, neophodna je diploma kao dokaz o završenoj srednjoj školi, u suprotnom proces aplikacije će biti nepotpun. Za magistarske studije se priznaje i potvrda. Ističemo da sva dokumenta moraju biti overena i prevedena na njemačkom jeziku. 

Besplatne studije u Nemačkoj
Besplatne studije u Nemačkoj

Šta je i kako funkcioniše Uni assist?Besplatne studije u Nemačkoj

Uni assist funkcioniše kao složen sistem koji ima zadatak kontolisanja kvaliteta diploma kandidata i nalazi se u Berlinu. Sam proces provere podrazumeva bodovanje vaših kvalifikacija, kao i analizu koja će pokazati da li je potreban prijemni ispit. Odgovor uni assista zna da potraje, pa se čeka i do 8 nedelja, zbog toga je neophodno i vaše strpljenje u cijelom procesu. 

Prijava se vrši elektronskim putem i košta 75e. U nekim slučajevima aplikacija se dostavlja i poštom, SAT agencija vas savetuje da u tom slučaju iskoristite DHL službu koja se do sada pokazala kao najefikacija u ovom slučaju.

Gde na studije u Nemačkoj?

Pored velikog izbora studija u Nemačkoj, izdvojili smo za vas nekoliko univerziteta koji se svojom ponudom zaista izdvajaju. 

Jacobs University Bremen zvuči poznato, a da li vi pijete Jacobs kafu?

Upravo tako, ovaj univerzitet je u nekada bio u vlasništvu kompanije čuvene Jacobs kafe, a zašto je to još važno – saznajte u nastavku teksta. 

Jacobs Univerzitet je jedan od najprestižnijih, internacionalnih, privatnih univerziteta koji godišnje privlači ogroman broj studenata širom sveta. Osim modernog (mnogi kažu i najljepšeg) kompleksa, ovaj univerzitet se ističe po kvalitetima koji pariraju najboljim obrazovnim ustanovama sveta. 

Šta ga ističe? Na Jacobsu imate širok izbor studijskih programa iz oblasti prirodnih nauka, matematike, inženjerstva, pa sve do društvenih nauka i ekonomije. Sistem nastave je organizovan u malim grupama, što omogućava zagarantovanu aktivnost svih studenata. A ono što mu još više ide u prilog jeste pristup studentima koji se ogleda u tome što svaki student ima svog mentora, čija je uloga akademska podrška i osposobljavanje za rad u budućnosti. 

Ovaj kompleks nudi savremen smeštajni kapacitet, u kojem se nalaze objekti kao što su:

pozorište, bioskop, vrhunski sportski prostori, a što svakako olakšava proces učenja i relaksacije tokom slobodnog vremena. 

U zavisnosti od toga koji program izaberete, cena školarine sa smeštajem i 3 kuvana obroka je €28,000 po školskoj godini. Univerzitet nudi stipendiju na osnovu akademskog uspeha pomoću koje kanditat može ostvariti umanjenje školarine za €4000. Samom prijavom na Univerzitet kandidat se razmatra za ovu stipendiju. Takođe univerzitet nudi kredit u iznosu od 9000€ i dodatno stipendiju od 6000€. Ukupno možete sve troškove da spustite na 9000€ godišnje što ga čini jednim od najjeftinijih univertiteta u inostranstvu.

I najbolje za kraj, upravo globalna transparentnost i porepoznatljivost Jacobs univerziteta omogućava studentima doživotni ugovor sa univerzitetom da mogu da koriste njegove karijerne usluge. Na kraju studija, svi dobijaju ugovor koji dođe kao veliki benefit i čini ovaj univerzitet najtraženijim. 

Pored Jacobsa, za sve koje sebe vide u oblasti biznisa, Munich Businees School je idealna prilika.

Ova biznis škola je visoko rangirana i prihvaćena širom sveta, a svoju ponudu ne zaustavljaju samo na obrazovnom usavršavanju, već kroz svoja partnerstva promovišu saradnju i spremaju studente za profesionalne prilike.

Predavači na Univerzitetu su menadžeri i preduzetnici u vodećim kompanijama što im omogućava da živopisno ilustruju i prenose nastavni materijal koristeći stvarne primere. Oni prenose savremene teorije menadžmenta i aktuelne ekonomske teme sa stanovišta poslovne prakse.

Neki od programa na osnovnim studijama su Međunarodna ekonomija i biznis, koji postavljaju savršene temelje za međunarodnu menadžersku karijeru. Traju 3 godine. 

Programi na magistarskim studijama su:

1. Međunarodna ekonomija i biznis

2. Sportski menadžment i komunikacija

3. Inovacije i preduzetništvo

4. Međunarodni marketing i Brend menadžment

Nalazi se u Minhenu, što predstavlja predivno okruženje za život, grad koji je prilagođen studentskim potrebama, pa i životni troškovi na kraju meseca budu do 1200€.

SAT agencija sarađuje i sa GISMA i Cologne univerzitetima. 

GISMA

je takođe škola namenjenja mladim talentima koji svoje obrazovanje žele usavršiti i postati svetski lideri u oblasti biznisa. Od njenog osnivanja GISMA poslovna škola se značajno proširila te danas poseduje škole na lokacijama širom Nemačke i u Londonu. Lokacije u Nemačkoj su sledeće Berlin, Postdam, Hanover, Hamburg. 

GISMA poslovna škola nudi razne Bachelor programe u Berlinu i ovi programi obuhvataju područja kao što su biznis, informacione tehnologije, finansije, marketing i mnoge druge programe. Cena studija zavisi od toga za koji se program opredelite kako su neki programi skuplji a neki jeftiniji. GISMA Business School nudi razne Master programe kao što su MSc Leadership for Digital Transformation, MSc International Business Management i slično. 

Cologne Business School

Nalazi se na 3 lokacije u Nemačkoj: Kelnu, Potsdamu i Majncu. Najveći kampus u sklopu Cologne Business School se nalazi u Kelnu, međutim ako želite da studirate u nekoj od druge 2 lokacije onda je i to moguće, svakako sve zavisi od vaših želja. Što se tiče studija Cologne Business School nudi međunarodno prihvaćene Bachelor diplome, Master diplome kao i doktorske studije. Bachelor studije na ovom univerzitetu otvaraju mnoga vrata te samo treba odabrati predmet koji najbolje odgovara vašim planovima.

Neki od državnih univerziteta u NemačkojBesplatne studije u Nemackoj

Osim partnerskih univerziteta, za sve ljubitelje tehničkih nauka, izdvajamo TU Minhen. Tehnički univerzitet u Minhenu je zaista jedan od najboljih univerziteta ove struke. Osnovne studije su sve na nemačkom jeziku, pa je i na ovom univerzitetu neophodan međunarodno priznat sertifikat (GOETHE, DSH). 

Pored TU Minhen, izdvajamo još državnih univerziteta:

Humboldt University of Berlin,

Ludwig Maximilians University of Munich,

TU Berlin,

Stuttgart University,

Heidelberg ,

Konstanz ,

Ulm,

Freie Universirty ,

Leipzig University.

Koliko iznose životni troškovi u Nemačkoj? – Besplatne studije u Nemackoj
 

Kao i u većini evropskih država, životni troškovi variraju od regije i grada u kojem se nalazite. Naše procene pokazuju da je oko 800 do 1000€ neophodno za studentki život na ovoj destinacij. Svakako, ne treba isključiti i mogucnost studentskog rada predviđenog od 20h na nedeljnom nivou. 

Studentski smeštaj

U cilju potrage smeštaja u ma kojem gradu ili regiji se nalazili, bitno je početi na vreme sa potragom. Većina univerziteta nude smeštajne kapacitete, ali se ne isključuje i mogućnost pronalaska smeštaja van okvira univerziteta. Za te svrhe vas savetujemo da se infromišete i isti pronađete pre dolaska u Nemačku. 

SAT Agencija jeste predstavnik većine pomenutih univerziteta (Jacobs, GISMA, Cologne, Munich Business School), ali naravno naše poslovanje nudi i mogućnost upisa na univerzitete čiji nismo predstavnici, ukoliko je vasa želja ipak drugacija. Sa našim iskustvom, spremni smo i možemo olakšati vaš proces aplikacije I timski raditi na važnoj raskrsnici u vašem životu! Za sve dalje informacije, stojimo vam na raspolaganju!

Zakaži konsultacije