Studiranje u Nemačkoj

Nemačka

Studiranje u Nemačkoj
Studiranje u Nemačkoj

ZAŠTO STUDIJE U NEMAČKOJ?

Studiranje u Nemačkoj je jedinstveno iskustvo, a evo i zašto:

Poslednjih godina Nemačka je postala pravi magnet za internacionalne studente iz celog svijeta. Hajde da vidimo zašto je to tako i šta ova neverovatna zemlja ima da ponudi. Nemačka se nametnula kao raj za visoko obrazovanje.

Kao što to nije slučaj ni u jednoj drugoj zemlji svijeta, u Nemačkoj možete pronaći mnoge visoko-rangirane univerzitete.

akođe, radi se o zemlji sa dugom i bogatom istorijom, dinamičnim životnim stilom koji je mešavina modernog i klasičnog.

Ne iznenađuje činjenica da je Nemačka već duži niz godina među najbolje rangiranim destinacijama za internacionalne studente. Shodno poslednjim javnim statističkim podacima, postoji nešto preko 357,000 inostranih studenata koji marljivo uče kako bi se domogli diplome.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U NEMAČKOJ?

U vremenu kada je visoko obrazovanje postalo nužno zbog sve veće potrebe za visoko-kvalifikovanom radnom snagom. Nemačka je jedina u vrhu visoko-školskih destinacija koja ne naplaćuje školarine. Odluka koja je stupila na snagu u oktobru 2014. omogućava svim internacionalnim studentima da pohađaju državne univerzitete u Nemačkoj bez obaveze plaćanja normalne školarine. 

Ovo ne važi za regiju Baden Wurttenburg gde su školarine 3000€ godišne.

Strani studenti imaju obavezu da plate svega nekoliko studentskih administrativnih troškova kao što su: studenski doprinosi,
doprinos savezu studenata i
kartu za javni prevoz što sve ukupno izlazi oko €250  po semestru.

Nemački univerziteti uživaju globalnu reputaciju zahvaljujući njihovom priznatom predavačkom i istraživačkom izvrsnošću, koja je izgrađena na dugoj i bogatoj tradiciji u oblasti visokog obrazovanja. Uz tradicionalno visoko kotirane institucije u oblasti obrazovanja, postoji nekoliko drugih nemačkih univerziteta koji se predstavljaju ovoj rang listi svake godine.

Unatoč činjenici da su među najboljim u Nemačkoj, ti univerziteti su i među najstarijim obrazovnim institucijama u Evropi.

Studiranje u Nemačkoj
Studiranje u Nemačkoj
Studenti
Studenti

VIZE ZA STUDIRANJE U NEMAČKOJ – studiranje u Nemačkoj

Ako ste evropski student i želite studirati u Nemačkoj, uživaćete ista prava kao nemački državljanin ili EU/EFTA državljanin što se tiče slobodnog ulaska, studiranja i rada bez ikakvih dodatnih dozvola. Ako, pak, niste evropski student moraćete aplicirati za vizu. Ukoliko niste primljeni na neki od ljetnjih škola jezika, moraćete aplicirati za studentsku vizu koja će vam omogućiti da boravite u Nemačkoj na period duži od 90 dana. Nakon toga sledi aplikacija za boravak što će vam omogućiti da se nesmetano krećete po teritoriji Nemačke. 

Odobreni boravak će vam omogućiti da nesmetano putujete bez viza u zoni Šengena. Čim pre primite pismo u kojem vas nemački univerzitet obaveštava da ste primljeni na školovanje, preporučljivo je da odmah aplicirate za studetsku vizu.

Što se tiče boravišne dozvole, sva neophodna dokumentacija biće poslata Imigracionoj kancelariji u regionu Nemačke u kom se univerzitet nalazi i nakon što se kompletira birokratska procedura biće vam izdat boravak u dužini trajanja studija.

Na osnovu činjenice da postoji veliki broj univerziteta, Nemačka nudi i bezbroj različitih programa koji su dizajnirani da zadovolje bilo koje interesovanje. Kao zemlja industrije, Nemačka je investirala jako puno u razvoj inženjeringa i takvi programi su ujedno i najpopulariniji. U svakom slučaju, postoji još jako mnogo programa koji su u ponudi, poput medicine i farmacije.

ŽIVOT U NEMAČKOJ TOKOM I NAKON STUDIJA

Sa malo umešnosti u vođenju ličnih finansija i uzdržavanja od ranijih navika, troškovi života za internacionalne studente u Nemačkoj su dosta prostupačni. Normalno je očekivati da su urbana gradska jezgra nešto skuplja od perifernih delova zamlje. 

Rentiranje smeštaja je glavna finansijska prepreka kojoj ćete trebati da se posvetite na samom početku. Ipak, postoji veliki broj različitih opcija koje vam stoje na raspolaganju i trošak rentiranja svakako varira od same lokacije apartmana. Da bi sa sebe skinuli teret celokupne rente možete pronaci cimera sa kim ćete deliti apartman ili sobu, dok troškovi prehrambenih porizvoda, odeće i obuće, bjele tehnike i javnog transporta i nisu toliko visoki u poredjenju sa evropskim prosekom. 

Nemačka
Studiranje u Nemačkoj

Nemački zakoni kažu da internacionalni studenti mogu da rade part time do 20 sati nedeljno u toku punih 120 dana godišnje. Statistički podaci kažu da preko 60% internacionalnih studenata koji trenutno pohadjaju nastavu koriste ovu mogućnost.

Kvalifikacije za ovakve poslove nisu prevashodno važne, jer postoji veliki broj različitih poslova koje se nude. Najčešći poslovi koji studenti rade za vreme studiranja u Nemačkoj su:


sankeri,
konobari,
administrativno osoblje,
bebisiting,
tutori u učenju nekih stranih jezika, itd. Diploma koju izdaju nemački univerziteti je široko priznata i veoma vrednovana. Ovo se ugleda u činjenici da nemački studenti imaju veliki stepen zaposlenosti na globalnom tržištu. S tim u vezi, čim diplomirate možete se nadati da će dosta poslodavaca biti spremno da vas odmah uzme na probni rad. 

Studiranje u Berlinu
Studiranje u Berlinu