Studije u Austriji

Studije u Austriji – Pažnja za sve one koji se pronalaze u oblastima građevine, arhitekture, pa i ekonomije! SAT agencija vas vodi na još jednu popularnu destinaciju za studiranje – Austriju. 

Iako se često susrećemo sa stereotipom o hladnoj Austriji i ne tako gostoprimljivim narodom, studije u Austriji i njihova potražnja dokazuje upravo suprotno. Opet dolazeći na temu idealne destinacije za studiranje, Austrija se zaista sa svojim geografskim položajem ističe kao upravo takva. 

Pa, da krenemo sa onim čime ste navikli od nas – niz korisnih informacija koje će vam olakšati izbor.

Studije u Austriji
Studije u Austriji

Generalne informacije – studije u Austriji

Naše iskustvo govori da su studije u Austriji jako popularne, a kad malo razmislimo ah i taj Beč. A prva asocijacija na Beč uglavnom bude na fenomenalnu arhitekturu, na jako razvijenu infrastrukturu, savremenost, a često i brz način života.

Možda je još jedan razlog izbora studija u Beču upravo taj što nas jako podseća na Beograd. Ne možemo da ne pomenemo i gotovo celi kvart u Beču koji je naseljen narodom sa Zapadnog Balkana, sa velikim brojem naših lokala. Istina je da je jedan od uslova za studije u Beču znanje nemačkog jezika, ali svakodnevno možemo čuti naš jezik. A mi mislimo da smo upravo pobili stereotip o hladnoj Austriji, jer navedeno upravo govori da smo tamo i više nego dobrodošli ili kako kažu u narodu “svoji na svome”. 

Da bi otišli na studije u Austriji, neophodno je znanje nemačkog jezika, a kao dokaz se prilaže akreditovani certifikat (OSD, GOETHE). Situacija je malo drugačija ako govorimo o magistarskim studijama u Austriji kada nam je potreban akreditovani certifikat engleskog jezika, najčešće TOEFL. 

Ono što je drugačije nego u većini država, Austrija ne nudi stipendije ili umanjenje školarina. Možemo reći da skoro pa i nije neophodno obzirom na činjenicu da se univerziteti kreću oko 1500€. Osim kada govorimo o privatnim univerzitetima koji godišnje naplaćuju školarinu kao Modul 12.000€ ili Webster – 20.000€. 

Važno je i da je prijemni test pre upisa na osnovne studije u Austriji prisutan skoro na svim univerzitetima koji uključuju arhitekturu, građevinu i slično. Isto tako, popularni gradovi za studije u Austriji su i Graz, Linc, Salzburg. 

Studije u Austriji
Studije u Austriji

Prezentacija univerziteta – Studije u Austriji

Kao i uvek, SAT agencija vam izdvaja nekoliko univerziteta za koje se pokazalo da su najtraženiji među studentima:

Modul i Webster su dva privatna univerziteta i oba se nalaze u Beču. Webster je univerzitet koji funkcioniše po američkom sistemu obrazovanja pa samim tim na kraju studija dobijate i američku diplomu. Oblasti po kojima se ovaj univerzitet prepoznaje su biznis, marketing, komunikacije i slično. Cena školarine na ovom univerzitetu iznosi 20.000e što opravdava i sistem obrazovanja koji ima i diplomu koja obećava. 

Ako je vaš san ugostiteljstvo, turizam, društveni i ekonomski razvoj onda nema sumnje da je Modul za vas. Modul je savremeni privatni univerzitet jako modernog kompleksa i sadržaja. Ukoliko razmišljate o turizmu kao željenoj oblasti studija, ovaj univerzitet bi trebalo da bude izbor za vas. 

Takođe:

WU – Wirtschaftsuniversität Wien je najveći Evropski univerzitet za sve one koji sebe vide u ekonomiji i biznisu. U prosjeku broji preko 20.000 studenata širom svijeta i ističe se svojim nesvakidašnjim kampusom. Ono što WU čini posebnim jeste program ekonomije osnovnih studija na engleskom jeziku. Što je jako velika retkost kada govorimo o studijama u Austriji. Kao što piše i u naslovu, ovaj univerzitet se nalazi u Beču. 

TU Wien i TU Graz su tehnički univerziteti koji su visoko su rangirani i važe za jedne od najboljih tehničkih univerziteta u Evropi. Na univerzitetima predaju eminentni profesori, koji su svi vodeći stručnjaci u oblastima tehničkih nauka. Pored ovoga, ovi univerziteti nude i mogućnost praktičnog rada, pa se neretko mogu naći i mnogi radovi studenata koji su realizovani širom Austrije. Ako sebe vidite u ovoj oblasti, SAT agencija vam preporučuje ova dva univerziteta!

Izdvajamo još i Universität Wien, državni univerzitet u Beču, koji nudi širok spektar studija u oblasti filozofije, politike, kulture i medija. 

Sigmund Freud privatan univerzitet psihologije čija je cena školarine u visini od 12.000e. Nalazi se u Beču. 

Studentski smeštaj – Studije u Austriji

Studije u Austriji svakako zahtijevaju da se pitanje smeštaja reši u dogledno vreme, jer većina studentskih domova zahteva raniju prijavu. Prijava za dom nekada zna da bude i komplikovana, jer većinu mesta dobiju studenti iz Austrije. SAT agencija vam preporučuje da obavezno pogledate sajt OH službe univerziteta gde možete pronaći korisne linkove koji će vam olakšati potražnju adekvatnog smeštaja. 

Troškovi života

Karakteristično za studije u Austriji kao i u većini zemalja jeste upravo to da visina troškova zavisi od grada u kojem se nalazite. Beč je prepoznatljiv kao grad sa jako prisupačnim cenama, pa je nedavno i proglašen jednim od najboljih studentskih gradova. Za normalan i korektan studentski život u Beču uključujući troškove smeštaja neophodno je u proseku od 800€ do 1000€. Takođe je dozvoljen i rad za sve studente od 20h na nedeljnom nivou.

Studije u Austriji
Studije u Austriji

SAT Agencija jeste predstavnik većine pomenutih univerziteta (Modul i Webester), ali naravno naše poslovanje nudi i mogućnost upisa na univerzitete čiji nismo predstavnici, ukoliko je vasa želja ipak drugacčja.

Sa našim iskustvom, spremni smo i možemo olakšati vaš proces aplikacije I timski raditi na važnoj raskrsnici u vašem životu! Za sve dalje informacije, stojimo vam na raspolaganju!

Zakaži konsultacije