Studije u Italiji

Studije u Italiji

Studije u Italiji predstavljaju fantastičnu i pristupačnu mogućnost za Vaše školovanje. Italija je jedna od najpopularnijih destinacija za naše studente. Da li imate ili ste još uvek u fazi pronalaska vaše idealne desitancije za studiranje? I koliko je odabir iste zaista važan? Hm, možda je bas Italija vaš izbor!

Naše iskustvo i Vaše želje pokazuju da je Italija jedna od najatraktivnijih i često najposjećenijih destinacija sa ciljem obrazovanja i daljeg usavršavanja, a mi smo odlučili da vas obradujemo nizom korisnih infomacija. 

Zašto reći da studijama u Italiji?

Prilikom odabira oblasti studiranja budeći studenti posvećuju veliku pažnju destinaciji i/ili makar teže opciji koja bi ispunila njihova akademske ambicije, ali jednako i životne. 

Osnovne studije u Italiji traju 3 godine, dok su magistarske u trajanju od 2 godine, pa samim tim, ne možemo osporiti činjenicu da je mesto boravka tokom studija jako važno, a nekad može biti i presudno. 

Ono sto definitivno Italiju čini posebnom jeste toplina i gostoprimljivost na koju smo naviliki u zemljama Zapadnog Balkana i koja nam svima prevashodno mnogo važna. Upravo se zato često susrećemo sa opisom Italije kao naše “druge kuće”.

Pa osim toga ne treba osporiti činjenicu da su Italijani jako šarmantan narod koji izuzetno mnogo ulaže u prirodu, obrazovni sistem, ali i ono što nam svima nadoknađuje energiju – izvrsnu hranu!

studije u italiji
Studije u Italiji

Obrazovni sistem u Italiji– studije u Italiji

Zaista, studije u Italiji nude širok spektar odabira, pa to može predstavljati problem ukoliko ste neodlučni, ali ne i na duže staze, jer smo mi tu da vam olakšamo taj proces!

Za početak ćemo navesti uslove studiranja u Italiji

  • U većini slučaja, za studiranje u Italiji je neophodno završiti poslednje dvije godine srednje škole na istom sistemu. 
  • Takođe, neophono je imati ukupno 12 godina školovanja, u kojem se uračunava trajanje osnovne i srednje škole
  • B2 engleskog jezika je neophodan ukoliko je vas izbor studija upravo na tom jeziku (TOEFL, IELTS, CAE)
  • U mnogim slučajima, a u zavisnosti od Univerziteta polaže se prijemni ispit
  • Prosečna ocena studija je takođe izuzetno važna – ovo zavisi i na koji univerzitet idete
  • Predupis i viza

Univerziteti

Italija ima značajan broj univerziteta kako privatnih, tako i državnih. Ovom prilikom smo spremili kratki opis izdvojenih univerziteta upravo za vas! Valja napomenuti da SAT agencija ima direktnu saradnju sa ovim univerzitetima u Italiji:

Počećemo sa veličanstvenim Ca Foscari, prvom Italijanskom institucijom koja se bavi edukacijom u domenu biznisa i ekonomije. A ono što je zaista svima privlačno nalazi se u srcu Venecije! Jasno vam je da je to savršen spoj učenja i bajkovitog života,  kako bi rekli win-win kombinacija.

Ca Foscari – je državni univerzitet i nudi raznolik izbor osnovnih i magistarstkih studija! Olakšavajuće je što su studije prilagođene toliko da se većina programa održava na engleskom jeziku. A spektar programa se kreće od međunarodnih odnosa, političkih nauka, ekonomije, turizma, IT-a itd.

Universita degli Studi di Padova – kao što i sam naziv ukazuje nalazi se u gradu Padovi u sjevernom dijelu Italije. Nudi spektar studija u oblasti medicine, pedijatrije, psihologije, a takođe inžinjerstva, zaštite prirodne sredine, framacija.. Bitno je napomenuti da je za studije na ovom univerzitetu neophodan SAT test, a detaljne informacije o istom možete dobiti na našem sajtu.  

Dodatno:

L’Università degli Studi di Pavia– je još jedan od visoko preporučenih univerziteta za studije u Italiji ukoliko je vaš odabir upravo medicina. Pavia ima prvu uvedenu medicinu u Italiji i to na engleskom jeziku što je svakako veoma olakšavajuća oklonost. Takođe, ovaj univerzitet nudi jako povoljnu školarinu i bilježi najveći broj primljenih non EU studenata (40). Bitno je istaći da su studije medicine u Italiji u trajanju od 6 godina i da se italijanski jezik uči intezivno. Za sve vas koji želite biti budući student medicine postoji prijemni ispit IMAT. Sadrži pitanja iz opšteg obrazovanja, hemije, biologije, matematike i fizike. U nekom od narednih postova ćemo detaljnije pisati i o tome!

Iako verujemo da vam je već poznato pomenućemo univerzitet LUISS, koji se nalazi na još jednoj atraktivnoj destinaciji – čuveni grad Rim.  LUISS je privatni univerzitet a ima programe osnovnih i magistarskih studija na engleskom, kao i na italijanskom jeziku. 

IULM – za sve one koje svu strastveni po pitanju PR marketinga, sistema komunikacije i komunikacionih vještina. Nalazi se u Milanu i spada na listi privatnih univerziteta. IULM nudi 50% umanjena školarine  za sve vas koji imate prosek preko 4.0, a jedini je koji za studije u Italiji ima mogućnost kombinovanja stipendije fakultetske i regionalne. Prijemni ispit postoji i na IULM-u. 

Univerziteti za dizajn i modu:

Za ljubitelje mode i dizajna, izdvojili smo eminentni Marangoni, Naba, IED. Ovo su privatni univerziteti i jako su popularni. Opšte je poznato da je Italija država sa mnogo modnih industrija koje oblikuju globalnu modnu scenu, pa vam ovi univerziteti pružaju osim znanja i praktičan rad sa svetski priznatim brendovima. A na vama je da odlučite da li ste možda Vi sledeći Maragonac, ili student Naba/IED ? Znamo, odluka jeste teška, ali mi smo se postarali da izaberemo najbolje za vas.

Naravno, i pored navedinih univerziteta SAT agencija ima iskustvo  sa slanjem studenta i na druge univerzitete u Italiji. Neki od tih univerziteta su; Sapienza, Bologna, Torino, Sienna, Bocconi itd.

studije u italiji
Studije u Italiji

A koliko koštaju studije u Italiji?

Ono što vas sve na kraju zanima jeste cena studija u Italiji, a ona se kreće u rasponu od 1000€ do 13.000€ u zavisnosti od univerziteta koji želite da upišete, kao i toga da li je on privatani ili državni. Velik učinak ima i finansijski izveštaj plata vaših roditelja koji se prinosi sa ciljem dobijanja regionalne stipendije. 

Benefiti koje možete svakako ostvariti preko nas su umanjena školarine, a koja umnogome zavise od vašeg rangiranja prilikom apliciranja.

 Postoje 3 vrste stipendija za studije u Italiji

  1. Univerzitetska
  2. Vladina
  3. Regionalna 

Studentski smeštaj

Za studentski smeštaj u Italiji je neophodno odvojiti i posvetiti dovoljno vremena kako biste izbegli dodatan stres i sebi olakšati proces. Mi vas savetujemo da uvek potražite informacije na sajtu univerziteta i studentske službe koja će vam jasno pružiti uvid u mogućnosti. Nažalost, SAT Agencija nije u mogućnosti da Vam obazbedi smeštaj osim na par partnerskih univerziteta.

Sa druge strane, neki od univerziteta poput Ca Foscari, Luiss, IULM nude svoj studentski dom, a da biste dobili isti aplikacija se vrši odvojeno od aplikacije za studiranje. 

studije u italiji
Studije u Italiji

Troškovi života tokom studija u Italiji

Troškovi uglavnom varijaju u odnosu na to u kom delu Italije se tacno nalazite, ali se prema našem iskustvu kreću od 800e do 1200e. Ova suma sasvim korektno pokriva troškove života, kao i ostala mala zadovoljstava kojima smo svi skloni. 

SAT Agencija jeste predstavnik većine pomenutih univerziteta, ali naravno naše poslovanje nudi i mogućnost upisa na univerzitete čiji nismo predstavnici, ukoliko je vasa želja ipak drugacija. Sa našim iskustvom, spremni smo i možemo olakšati vaš proces aplikacije I timski raditi na važnoj raskrsnici u vašem životu! Za sve dalje informacije, stojimo vam na raspolaganju! 

Zakaži konsultacije