Studentski život u Kanadi

Studentski život u Kanadi zaista je iskustvo koje svakome preporučujemo. Ako planirate studije u ovoj državi, sigurno imate mnogo pitanja na umu počevši od sistema funkcionisanja kanadskih univerziteta, smeštajnih kapaciteta, životnih i akademskih troškova, kao i drugih odlučujućih faktora pri izboru pogodne destinacije za studije u inostranstvu.

Da biste bili skroz informisani i riješili svoje nedoumice, ostanite sa nama do kraja ovog blog posta!

Studentski život u Kanadi
Studentski život u Kanadi

Da li ste znali da 1/3 kandidata za studije u inostranstvu smatra Kanadu idealnom destinacijom za buduće akademsko obrazovanje i profesionalnu karijeru? Dodatno, Kanada je upravo taj stepen poverenja stekla  izuzetno prilagodljivom politikom imigranata, pa i toplom dobrodošlicom internacionalnih studenata. 

Razlozi odlaska u ovu državu mogu biti i turistički, a uglavnom sa ciljem upisa na univerzitete, ali to je manje bitno jer u oba slučaja postoji ogroman niz otvorenih pitanja koji zahtevaju svoj odgovor.

U ovom slučaju, naš primarni zadatak je da otklonimo vaše sumnje i damo odgovor na pitanja koja će biti od koristi. U skladu sa tim, izdvojili smo 7 faktora koje morate imati na umu ukoliko je Kanada vaš izbor za studije!

Provincije i gradovi – Studentski život u Kanadi

Ako do sada niste znali, Kanada je druga država po veličini u svetu. Ova država obiluje velikim brojem svetski priznatih univerziteta od  University of British Columbia do University of Alberta (i mnogi drugi), a koji su istaknuti na listi 1000 globalno najboljih univerzita.  Kada govorimo o geografskoj poziciji, Kanada je okružena okeanom, ima 10 provincija i 3 teritorije, a svaka regija ima svoj glavni grad. 

 1. Newfoundland and Labrador
 2. Prince Edward Island
 3. Nova Scotia
 4. New Brunswick
 5. Quebec
 6. Ontario
 7. Manitoba
 8. Saskatchewan
 9. Alberta
 10. British Columbia
 11. Nunavut
 12. Northwest Territories
 13. Yukon Territory

Obrazovni sistem – Studentski život u Kanadi

Kanadski obrazovni sistem je dosta prilagodljiv i fleksibilan za studente, mada cene znaju biti jako visoke za zemlje Balkana poput naših. Obrazovni sistem je podeljen u dva glavna tipa: koledži i univerziteti. Naime, nakon završetka koledža u Kanadi, dobijate sertifikat ili diplomu, koji ima drugačiju vrednost od našeg standardizovanog sistema. Sa druge strane na univerzitetu dobijate Bachelor i Master diplome, PhD, za koje možemo reći da se više uklapaju sa našim sistemom obrazovanja. 

Pa su tako koledži uglavnom dvogodišnji , dok univerziteti traju do 4 godine. U suštini kanadski sistem obrazovanja se bazira na istraživanju i nudi mnogobrojne prilike za usavršavanje studenata širom sveta. 

Studentski život u Kanadi
Studentski život u Kanadi

Vreme

Opšte je poznato da je većini populacije prvi sinonim za Kanadu hladno i oštro vreme. I pored činjenice da je u Kanadi uglavnom svežije vrijeme, ova država ima četri godišnja doba – proleće, leto, jesen i zimu. 

Kao student koji tek dolazi u ovu državu, neophodno je da uvek budete spremni za sve vremenske prilke, a naručito za one snežne, usled česte promene temperature i drugih faktora. 

Nepisano je pravilo da većina studanata prvo odabere grad u kojem želi studirati, pa u skladu sa tim i univerzitet. Najčešći razlog tome je su upravo vremenske prilike, tim putem preporučujemo ljubiteljima nešto toplije temperature Nova Scotia ili British Columbia. 

Studije u Kanadi
Studije u Kanadi

Univerziteti i programi

Kao što smo već prethodno naglasili, kanadski univerziteti su jako popularni i prepoznatljivi u svetu zbog jako kvalitetnog i prilagodljivog sistema obrazovanja, koji se sastoji od niza inovativnih, kreativnih i drugih karakteristika visokog obrazovanja. 

Sledeće oblasti su samo neke od popularnijih za izučavanje u Kanadi – IT, Biznis administracija, Finansije, Umetnost, Mediji i novinarstvo, inžinjerstvo i slično. 

Najbolji univerziteti u Kanadi su

 1. University of Toronto
 2. McGill University
 3. University of British Columbia
 4. Université de Montréal
 5. University of Alberta
 6. McMaster University
 7. University of Waterloo
 8. Western University
 9. Queen’s University
 10. University of Calgary
Studije u Kanadi
Studije u Kanadi

Smeštajni kapacitet

 Identično kao u mnogim drugim državama, postoje 2 tipa smještajnih kapaciteta

 • Smeštajni kapacitet na kampusu – Život u studentskom domu, tj. sobama obezbeđenim od strane univerziteta. Cena u proseku iznosi CA$800 na mesečnom nivou. Kanadski dolar nije isto što i američki, tako da obavezno proverite tačnu cenu u evrima.
 • Smeštajni kapacitet izvan kampusa – Postoji više opcija za mogućnost pronalaska smeštaja van univerzitetskog kampusa. Cena u proseku iznosi CA$750 na mesečnom nivou. 

U slučaju da je vaš izbor smeštajni kapacitet, možete aplicirati jednostavno na sajtu samog univerziteta. Naravno, pored toga, uvek se možete odlučiti za opciju deljenja stana sa više studenata, a ona često može biti i znatno jeftinija. Neki od sajtova koji su korisni za potragu univerziteta izvan kapusa su Craigslist, Kijiji, RentHello, ili RentFaster.

Part-time poslovi za internacionalne studente u Kanadi

Kanadska vlada ima razumevanja prema internacionalnim studentima i njihovoj potrebi za dodatnom zaradom prilikom studiranja, pa se samim tim sve više studenata opredjeljuje za part-time poslove kako bi između ostalog stekli nova poznastva, a i usavršili jezik. 

Po zakonu ove države, studenti mogu raditi part-time

 • Tokom akademske godine – 20 sati nedeljno
 • Tokom akademskih odmora – 40 sati nedeljno

Prosečna zarada u Kanadi za studentske part-time poslove iznosi CA$17-CA$22.

Studentska viza za Kanadu

Nakon odluke za studije u Kanadi, neophodno je da pažljivo pogledate uslove dobijanja i apliciranja za studentsku vizu. Ovaj korak je jako važan i zahteva dovoljno odvojenog vremena kako bi se u potpunosti ispravno završio. 

Za dobijanje studentske vize u Kanadi potrebne su vam sledeća dokumenta:

 1. Pozitivno pismo od strane akreditovane obrazovne institucije u Kanadi, koja garantuje da ste primljeni 
 2. Posećivanje sajta Citizenship and Immigration Canada radi posebnih fromulara
 3. Ispunjavanje aplikacione forme koja se nalazi na prethodno navedenom sajtu
 4. Ukoliko ste kredibilni za nastavak postupka vize, neophodno je početi sa prikupljanjem ostalih ličnih dokumenata i izvora finansija (obično od 30.000€ pa na više je potrebno da imate kao finansijsku garanciju + dokazi odakle potiče novac), sken pasoša, fotografije kao za pasoš, izvod o nekažnjavanju i iz matične knjige rođenih ako vas roditelji finansiraju)
 5. U roku od 60 dana morate poslati sva tražena dokumenta, kao i izvršiti transakcionu uplatu 
 6. Neki od kandidata mogu biti pozvani na intervju u Kanadskom konzulatu ili drugoj ovlašćenoj instituciji
 7. Kod nas se dokumenta predaju u ovlašćenoj agenciji-posrdniku koji dalje dokumenta šalje za Austriju i vi čekate vaše odobrenje putem mejla ili pošte.
Studentski život u Kanadi
Studentski život u Kanadi

Pa, to bi bilo to! Nadamo se da smo vam pomogli u rješavanju nedoumica pre krajnje odluke o studjama u Kanadi. Ukoliko želite obavezno pogledajte naš Centennial College u Kanadi, kao super i jeftiniju opciju za studije, a ukoliko vam je potrebna viza stojimo vam na raspolaganju takođe!

Zakaži konsultacije