STIPENDIUM HUNGARICUM – puna stipendija

Stipendium Hungaricum je puna stipendija Mađarske Vlade dostupna našim studentima I ove, kao i prošlih godina, otvoren je konkurs za punu stipendiju namenjenu budućim studentima osnovnih, master i doktorskih studija u Mađarskoj. Naša je preporuka da ovu šansu iskoristite jer Mađarska nudi izuzetno kvalitetne programe na engleskom jeziku.

Poslednjih godina ova zemlja se sve više otvara ka svetu i od nacije koja je poznata po zatvorenom sistemu počinje da bude sve veća atrkacija za internacionalne studente.

O STIPENDIJI

Hiljade studenata iz celog sveta svake godine se prijavljuje za studije u Mađarskoj. Broj kandidata za Stipendium Hungaricum se neprestano povecava, kao i broj slobodnih mesta za stipendiranje. U akademskoj godini 2019/2020 više od 5000 studenata je dobilo ovu stipendiju. Program se zasniva na bilateralnim sporazumima o saradnji u obrazovanju koji su potpisani između ministarstava nadležnih za obrazovanje.

Stipendium Hungaricum
Stipendium Hungaricum

Mađarska pruža visokokvalitetno obrazovanje u srcu Evrope. Pored kvaliteta obrazovanja i priznatih univerziteta širom Evrope, studente privlače i pristupačni troškovi života , sigurno životno okruženje sa odlično organizovanim javnim prevozom i netaknute prirodne lepote u kombinaciji sa hiljadugodišnjom bogatom mađarskom istorijom i nekoliko UNESCO-ovih svetskih spomenika baštine. Mađarska je takođe u samom vrhu zemalja sa najvećim brojem naučnih dobitnika Nobelove nagrade po glavi stanovnika i brojnim naučnim pronalascima od vitamina C do Rubikove kocke i tako dalje.

Program stipendije Stipendium Hungaricum pokrenula je 2013. godine Vlada Mađarske. Osnovna misija programa je da se poveća broj inostranih studenata u Mađarskoj i da se ohrabre mađarske visokoškolske institucije da privuku vrhunske strane studente. Programom upravlja javna fondacija Tempus.

Stipendium Hungaricum
Stipendium Hungaricum

Stipendija je namenjena budućim studentima:

 • Osnovnih studija
 • Master studija
 • Doktorskih studija
ŠTA STIPENDIJA POKRIVA?
 • Oslobađanje od plaćanja školarine
 • Mesečna stipendija: mesečni novčani iznos od 43.700 HUF (cca 130 EUR) za troškove života u Mađarskoj za godinu dana, do završetka studija
 • Smeštaj –  plaćeno mesto u domu ili novčani dodatak od 40.000 HUF mesečno za troškove smeštaja ukoliko student ne živi u domu tokom čitavog perioda stipendije
 • Zdravstveno osiguranje: nacionalna kartica zdravstvenog osiguranja i dopunsko zdravstveno osiguranje do HUF 65.000 (cca. 195 EUR) godišnje

U ovom programu učestvuje 27 visokoškolskih ustanova u Mađarskoj  koji nude preko 300 programa na engleskom jeziku. Dozvoljeno je da se aplicira na 2 programa, prednost naravno ima onaj koji je naznačen kao 1. i oba programa mogu da budu sa istog univerziteta.

Stipendium Hungaricum
Stipendium Hungaricum
USLOVI

Potrebno je da ste sada 4. godina srednje škole ili fakulteta (ili da ste završili fakuktet) kao i da dolazite iz zemlje koja je potpisala protokol o stipendiji. Na toj listi se nalaze i Srbija i Crna Gora.

Za doktorske studije više informacija potražite na njihovom sajtu.

Kada ne možete da aplicirate:

 • Kada imate mađarsko državljanstvo
 • Ako ste rođeni posle 31. Avgusta 2002. godine
 • Ako nemate državljanstvo države partnera ovog programa
 • Ako ste ranije bili korisnik stipendije u istom svojstvu (neko ko je završio osnovne studije u Mađarskoj može da aplicira na master studije kao korisnik ove stipendje)
POTREBNA DOKUMENTACIJA
 • Popunjen aplikacioni formular online
 • Skorašnja fotogtafija aplikanta
 • Motivaciono pismo : Minimum 1 strana, Times New Roman, 12 veličina slova
 • Sertifikat engleskog jezika
 • Svedočanstva originali plus prevodi skenirani ili za master studente : Diploma fakulteta, uverenje o diplomiranju , spisak položenih ispita original i prevod ako niste diplomirali potvrda da ste 4. godina studija original i prevod
 • Potvrda da ste zdravi iz bilo koje ustanove I da nemate sledeća obolnja: Hepatits A, B, C, aids…
 • Kopija pasoša
 • Potpisan statement of application koji se skine sa njihovog sajta

Ako aplicirate na Art ili Dance programe dodatno se traži: Portfolio crteža i portfolio od 3 audio snimka ako aplicirate na Music program

Primer potvrde iz bolnice:

ROK

Rok za aplikaciju je do 15. Januara 2020. godine. Ukoliko vam fali neki dokument ili ne pošaljete nešto od naznačene dokumentacije do ovog roka vaša aplikacija biće automatski izbrisana. Osim online aplikacije na njihovom portal, posebno šaljete prijave na univerzitete koje ste odabrali. Ne šalje se ništa poštom.

SAT Agencija nije ovlašćeni zastupnik Tempus agencije kao ni Vlade Mađarske, ali vam na osnovu našeg iskustva pomažemo da aplicirate na ovu stipendiju.

Ukoliko vas zanima više, popunite upit ispod ovog teksta!

Srećno!

Zakaži konsultacije