Studiranje u Mađarskoj

MAĐARSKA

studiranje u madjarskoj
Studiranje u MAĐARSKOJ

ZAŠTO STUDIJE U MAĐARSKOJ?

Studiranje u Mađarskoj je popularno što zbog lokacije zemlje što zbog stipendija i opcija koje nudi za internaconalne studente,

Mađarska je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Evropi, a glavni grad Budimpešta se smatra jednim od najlepših gradova svijeta. Uprkos relativno maloj veličini, zemlja je dom brojnim lokalitetima svijetske baštine, UNESCO-vim rezervatima biosfere, drugom po veličini termalnom jezeru na svetu (jezero Heviz), najvećem jezeru u centralnoj Evropi (Balaton) i najvećem prirodnom travnjaku u Evropi (Hortobagi). Za studije je primamljiva, jer nudi relativno niske troškove života. 

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U MAĐARSKOJ?

Studiranje u mađarskoj se kreće od €1,000 do €6,000 u zavisnosti od programa i fakulteta koji ste odabrali. Poznati fakultet je IBS, gdje dobijate brtansku diploma, a poznat je po kao dobrim studijama biznisa i međunarodnih odnosa, koje su na engleskom jeziku. Takođe, univerzitet u Pečuju, univerzitet u Segedinu i mnogi drugi ne zaostaju, samo što osnovnih studija na engleskom jeziku ima vrlo ograničen broj. Budimpešta je internacionalni centar koji pruža lep život i kao početno stajalište ka studijama u inostranstvu i usavršavanju uopšte predstavlja jako dobar izbor. 

studije u madjarskoj
studije u madjarskoj

VIZE ZA STUDIRANJE U MAĐARSKOJ

Internacionalni studenti koji žele da ostanu u Mađarskoj više od 90 uzastopnih dana i koji nisu državljani EU, moraju da podnesu zahtjev za dugoročnu studentsku vizu kako bi ostali u zemlji.

Da biste dobili studentsku vizu za Mađarsku, prvo morate imati ponudu od mađarskog univerziteta. Za studentsku vizu možete podnijeti zahtjev samo prije odlaska iz mađarskog konzulata ili ambasade koji ima nadležnost u vašoj državi ili zemlji stalnog boravka. Obrada vize obično traje oko mjesec dana, ali bi mogla biti duža, pa se pobrinite da se što prije prijavite kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije. 

Dokumenti potrebni za studentsku vizu za Mađarsku su:

 • Dokaz da ste platili školarinu
 • Pismo o prihvatanju sa univerziteta u vezi vašeg prijema
 • Pasoš koji važi najmanje 6 mjeseci nakon datuma upisa
 • Kopija stranice fotografije vašeg pasoša
 • Fotografija za pasoš ne starija od 6 meseci
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju
 • Dokaz o adresi ili stanovanju u Mađarskoj
 • Dokaz o dovoljnim sredstvima za pokrivanje troškova života u formi garancije / izjave banke
 • Prijava za vizu
 • 3 koverte sa pečatom upućene podnosiocu zahteva
 • Kada konzulati zahtjevaju sastanak, možda ćete morati da ga zakazate oko 4 do 6 nedelja unaprijed, jer su vremena za zakazivanje ograničena. Nakon imenovanja, vrijeme obrade vize obično traje dodatnih 1 do 4 sedmice.

Potrebno je da podnesete zahtjev za boravišnu dozvolu u roku od 15 dana od dolaska u Mađarsku. Ovo se odnosi i na studente EU i Non-EU koji planiraju da ostanu u Mađarskoj duže od 90 dana.
Da bi podnijeli zahtjev za boravišnu dozvolu, građani EU i EEA trebaju dostaviti sljedeća dokumenta:

 • Dokaz o uplati školarine
 • Dokument o odobrenju univerziteta u Mađarskoj
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju

ŽIVOT U MAĐARSKOJ TOKOM I NAKON STUDIJA

Studiranje u Mađarskoj

Mađarska zbog svojih strogih zakona i nije najpoželjnija zemlja za ostanak nakon završenih studija. Blizina našem podneblju je čini isto manje atraktivnom, pa studenti često i nemaju osećaj studija u inostranstvu. Prevoz je vrlo organizovan, naći smeštaj nije toliko teško i hrana je jako zdrava i ukusna. Prosečni troškovi su gotovo identični troškovima života kod nas, ali je zemlja vrlo lijepo uređena. 

Nakon studija rijetko ko odluči da ostane, osim ako ne poznaje mađarski jezik, koji važi za drugi najteži na svetu. Studenti se obično odluče za nastavak postdiplomskih studija dalje i za neku drugu zemlju. Svakako, Mađarska predstavlja dobar početak inostranog puta ka akademskom usavršavanju.