Razlika između 1-godisnjih i 2-godisnjih mastera

Razlika između 1-godisnjih i 2-godisnjih mastera mastera je večito pitanje naših studenata. Naime, većina vas sigurno živi u ubeđenju da je jednogodišnji master nepriznat, nekvalitetan i da uvek ide posle četvorogodišnjih studija. E,pa, pogrešno!

Bez obzira na vaše akademsko obrazovanje, profesionalni profil i ciljeve, možete pronaći mnogo programa širom sveta koji će savršeno odgovarati vašim potrebama .

Jedna od glavnih dilema sa kojima se mnogi kandidati suočavaju prilikom donošenja konačne odluke o tome koji program da upišu jeste da li da idu na jednogodišnji ili dvogodišnji master program. Iako bi ovo trebalo da se odredi od slučaja do slučaja i ne postoji formula za ispravan odabir vašeg programa, postoje neke glavne prednosti i nedostaci za obe vrste programa.

Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera
Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera

Jednogodišnji master programi – Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera

Prednosti:

Jedna od glavnih prednosti jednogodišnjeg programa je nesporna činjenica da je, eto, kratak! Ovo je posebno cenjeno kod ljudi koji uzimaju odsustvo sa posla, jer iako ulažu vreme i novac u postdiplomske studije, relativno kratko trajanje takvih programa omogućava im da se brzo vrate karijeri.

Štaviše, kada je u pitanju plaćanje školarina, kvalitetno obrazovanje je uvek ozbiljna investicija. U tom smislu, jednogodišnji master će vam biti mnogo lakši za novčanik, ili će vam, alternativno, ostaviti manji dug nakon diplomiranja, koji ćete moći da otplatite mnogo brže.

Iako vam jednogodišnja diploma može dati ono što želite prilično brzo, postoje neki nedostaci. Nećete, na primer, steći tako duboko obrazovanje i iskustvo kao što biste to učinili sa dvogodišnjim programom. Verovatno je malo ili nimalo mogućnosti za stažiranje jer nema dovoljno vremena, ali ne mora biti pravilo.

Ako razmišljate o obrazovanju, specijalizaciji u poslovnoj oblasti ili analizi podataka onda bi jednogodišnji master mogao biti prava opcija za vas. Odredite šta želite i šta vam treba. Uštedećete novac i imaćete veliku fleksibilnost u pristupu programu.

Dvogodišnji master programi

Prednosti:

Dvogodišnje magistarske diplome mogle bi biti dobra upotreba vašeg vremena, posebno ako vas čeka teško tržište rada. Duboko ćete zaroniti u temu do koje vam je stalo, proširićete svoju mrežu i imaćete priliku da istražite druge opcije za karijeru.

Ako razmišljate o doktoratu, dvogodišnji master program bi bio pravi put. Doktorski programi izgledaju povoljnije sa dvogodišnjim diplomama u odnosu na jednogodišnje. To ne znači da se ne možete prijaviti na doktorske programe sa jednogodišnjim master studijama, ali imate veće šanse da budete primljeni sa dvogodišnjim master studijama.

Sa druge strane, dvogodišnje master studije očigledno oduzimaju više vremena i koštaju više novca. Ako niste u poziciji da dve godine svog života posvetite studiranju, ovaj izbor možda neće imati najviše smisla za vas.

Zatim postoji jaz u zapošljavanju. Recite da radite nekoliko godina. Onda uzmete dve godine pauze. To su dve godine kada ne radite uopšte. Ono što smo mi videli kroz naše iskustvo jeste da neke oblasti jednostavno ne mogu sa budu napravljene u jednogodišnji master, ako ovo ima smisla.

Arhitektura, tehnicke nauke, engineering programi, genetika i sl. jednostavno zahtevaju 2 godine mastera. Naravno uvek ima izutetaka. Zemlje kao što su:
UK, Holandija, Švedska preferiraju jednogodišnje mastere i tu ćete se baš često susresti sa masterima koji nose samo 60 ECTS.

Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera
Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera

Naše napomene – Razlika između 1-godisnjih i 2-godisnjih mastera

Jedonogišnji masteri ne znače lošiji kvalitet diplome, lošiju organizaciju ispita niti su hijerarhijski ispod dvogodišnjih. Ova diploma jednako vredi i jednako je priznata od strane poslodavaca.

Jednogodišnji masteri vas spremaju za rad, ne sadrže previše teorije i istraživačkog rada, pisanja eseja itd. Sadrže praktični rad i malo ispita, jeftiniji su. Naša preporurka za master programe u oblasti političkih nauka, biznsa, medija i komunikacija itd jeste da tražite ipak jednogodišnje.

Neke oblasti kao što su:
Arhitektura, prava, medicina, farmacija, građevina jednostavno ne vrede bez dvogodišnjih mastera, hteli doktorske studije ili ne. Te oblasti uglavnom imaju obimniju materiju koja traži vreme da bi se savladala.

Možete da idete i na jednogodišnje mastere posle trogodišnjih osnovnih i isto tako na dvogodišnje mastere nakon četvorogodišnjih.

Master diploma je master diploma, isti nivo obrazovanja bez obzira na dužinu vremena provedenog na završetku studija. Bitno je uraditi istraživanje željenog programa i opcija tj univerziteta koji ga nude. Od kvaliteta samog univerziteta, zavisiće i kvalitet same master diplome. Pa tako, ako upišete jednogodišnji master program u Holandiji, sigurno se nećete pokajati, jer su im svi državni univerziteti u top 100 na svetu.

Ako niste sigurni šta je pravi izbor za vas, uvek imate na raspolaganju naše konsultacije, test profesioalne orijentacije i mnoštvo univerziteta u ponudi! Pišite nam putem [email protected] mejla, i već danas otkrijte pravi univerzitet za vas. 🙂

Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera
Razlika između jednogodišnjih i dvogodišnjih mastera

Zakaži konsultacije