Studiranje u Holandiji

HOLANDIJA

Studiranje u Holandiji

ZAŠTO STUDIJE U HOLANDIJI?

Studiranje u Holandiji gde je skoro svaki državni univerzitet među prvih 100 na svetu je zaista privilegija. Holandija je izuzetno perspektivna zemlja, a u poslednjih par godina jedna od najbrže rastućih ekonomija na evropskom tlu.

Holandija prednjači u privredi i poznata je po izuzetnoj dugovečnosti svojih stanovnika, po biciklima i polju lala. U pitanju je vrlo mala, a vrlo napredna zemlja i od 2015. godine jedna od top destinacija za studije. Holandija obiluje visoko rangiranim državnim fakultetima. Nalazi se rame uz rame sa Švedskom i Danskom po poznavanju engleskog jezika i njegovoj praktičnoj primjeni, a čak 95% stanovnika ga govori tečno.

Sve više kompanija što evropskih, što američkih sklapa saradnju sa univerzitetima kako bi regrutovali najbolje studente za posao. Više od 2,100 programa u Holandiji je dostupno na engleskom jeziku, dok za ostale evropske zemlje to nije slučaj.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U HOLANDIJI?

Trošak studija variraju u zavisnosti od toga da li ste EU ili NON-EU student. Ukoliko ste EU student, po novom zakonu će vas prva godina koštati svega €1.000, ostale dve po €2.000. Ukoliko ste NON-EU cena se kreće od €.5,000 do €18.000 po godini, u zavisnosti od željenog programa i fakulteta

Holandija ne funkcioniše po principu studentskih domova i morali biste da iznajmite stan sa nekim ili sami; fakulteti to nazivaju svojim rezidencijama. Cena smeštaja se kreće od €400 pa na više, u zavisnosti od lokacije i da li živite sa nekim. U skladu sa holandskim zakonima, možete najviše godinu provesti u jednom smeštaju, a nakon toga ste prinuđeni da tražite drugi. 

Najpoznatiji univerzitet za biznis studije je Erasmus Univesity u Roterdamu, a odmah iza njega je i University of Amsterdam. Poznati po svojim vrlo selektivnim kriterijumima, predstavljaju dve najbolje institucije koje Holandija nudi. Ostali Univerziteti kao: Tilburg, Mastricht, Utrecht, Groningen, Fontys, TU Eindhoven, Vrije kao i mnogi drugi ne zaostaju po kvalitetu i nude odličan izbor IT i programa društvenih nauka.

Studiranje u Holandiji
Studiranje u Holandiji

VIZE ZA STUDIRANJE U HOLANDIJI

Ukoliko ste dobili pozivno pismo od fakulteta, ovo je jedna od najpraktičnijih viza. Fakultet uradi sve za vas, a Vi samo treba da prikupite neophodna dokumenta. Na račun fakulteta je potrebno uplatiti školarinu, dok za troškove života treba da izdvojite još €10,000 za godinu. 

Potrebne su vam dve fotografije, potvrda iz banke o stanju finansijskih sredstava, kao i izveštaj o poreklu novca – retko kada ga zahtevaju. U slučaju aplikacije za holandsku vizu nije neophodan odlazak u ambasadu, a po okončanju procesa sve će vam uredno biti daostavljeno na vašu email adresu. 

Naknadno, putem emaila, fakultet će vam dostaviti jasne instrukcije, kao i koja dokumenta nosite sa sobom pri ulasku u zemlju. Viza se izdaje kao i u drugim zemljama na godinu dana nakon čega imate pravo, ukoliko ste položili minimum traženih ispita, da obnovite vizu i to sve dalje radite u Holandiji.

ŽIVOT U HOLANDIJI TOKOM I NAKON STUDIJA

Studiranje u Roterdamu

Holandski gradovi su baš ušuškani i zaista jako fino sređeni. Sve je digitalizovano, tako da na gotovinu zaboravite. Jako je bitno da imate svoju karticu za plaćanje, jer u Holandiji sve funkcioniše tako. Nedeljom malo šta radi i svoje obaveze obavite do tada. Javni prevoz je jako dobro organizovan, iako je bicikl glavno prevozno sredstvo. Tako da je preporuka da odmah po dolasku kupite sebi jedan. Postoji izreka “Bicikl platite 10, a katanac 100€.” Postoje i posebna parking mesta za bicikle, a holanđani ih voze i zimi. Hrana je nešto skuplja, ali shodno standardu cene su ipak pristupačne. Prosečni mesečni troškovi života su €1,200 sa smeštajem. Uvek možete da pronađete part-time poslove do 20 sati nedeljno i to vrlo plaćene.

Vikendom ukoliko radite kao server možete da zaradite i do €500. Postoji i opcija da radite na kampusu pri fakultetu, u biblioteci ili nekom od mnogobrojnih muzeja. Nakon završenih studija imate pregršt opcija za posao, a kako je holandski sistem orijentisan na praktičan rad, možete da se prijavite za praksu u nekoj od kompanija već u toku druge ili treće godine studija. Ukoliko želite da ostanete, imate šest meseci da pronađete posao po okončanju studija, a tada studensku vizu zamenjujete radnom. Shodno svemu prethodno rečenom o Holandiji, može se izvesti jasan zaključak da se radi o jako dobro organizovanoj destinaciji za nastavak vaših studija.