Studiranje u Švedskoj

ŠVEDSKA

Studiranje u Švedskoj
Studiranje u Švedskoj

ZAŠTO STUDIJE U ŠVEDSKOJ?

Studiranje u Švedskoj je jedna od retkih privilegija koje sebi možete da priuštite. Smeštena na samom severu Evrope, Švedska sve do skoro nije predstavljala najpoželjniju destinaciju za studije.

Vremenom stigli smo do momenta da se i to promenilo usled jako dobrog standarda, kvaliteta života i gostoprimstva ovog dosta specifičnog naroda. Kritičko mišljenje i lična inicijativa leže u osnovi švedskog obrazovnog sistema. Odnosi između profesora i studenata su otvoreni, rasterećeni i lišeni svake nepotrebne formalnosti, gde su granice međusobnog poštovanja jako dobro vidljive. Ovakav odnos stimuliše mlade ljude na ravnopravnost stava i mišljenja, što za posledicu ima donošenje pravih životnih odluka. 

Grupe na predavanjima su male i dobro organizovane, što ostavlja dovoljno prostora za dijalog i saradnju. Studenska populacija je raznovrsna, a studenti dolaze iz 106 zemlja sveta. Programi vode računa o raznovrsnosti, tako da ćete imati kolege koji dolaze iz gotovo svih zemalja, od Kine do Čilea. Steći ćete bitne intelektualne veštine i naučiti da razmišljate iz različitih perspektiva. 

Gotovo svi stanovnici Švedske, bez obzira na starosnu dob, se jako dobro služe engleskim jezikom. Neće Vam biti neophodno da učite neki drugi jezik poput švedskog kako bi se snalazili u svakodnevnom životu. Ako, pak, odlučite da naučite švedski, što Vam toplo preporučujemo za slučaj da svoju poslovnu sudbinu budete želeli da vežete za ovu zemlju, većina fakulteta nudi časove jezika koji mogu biti i u sklopu redovne nastave.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U ŠVEDSKOJ?

Školarina u Švedskoj umnogome zavisi od toga da li ste EU ili Non-EU student. Ukoliko imate EU pasoš, vaše studije su besplatne, a ukoliko ste Non-EU državljanin, onda se školarine kreću od €9,000 do €25,000 po godini.

Poznati su univerzitet u Lundu, Stokholmu, KTH kraljveski institut i mnogi drugi. Švedska je najbolja zemlja za studije iz održivog razvoja i ljudskih prava, za to čak nude i čuvenu, punu stipendiju švedskog instituta koja za uslov traži da želite na master iz ove oblasti i da imate radno i volontersko iskustvo. 

Bitan detalj je da su prijave otvorene samo do 15. januara i ne postoji drugi rok za apliciranje, a prijava košta €90 i važi za aplikacije za do četiri različita univerziteta. Ukoliko ipak želite da malo bolje razmislite dostupni su Vam naši Jonkoping Univerzitet i West Univerzitet gde imate rok preko naše agencije do čak maja svake godine. Rangiranje opcija je jako bitno pri samoj aplikaciji, ali to prepustite nama,

Lund Univerzitet
Lund Univerzitet
Studiranje u Švedskoj
Studiranje u Švedskoj

VIZA ZA STUDIRANJE U ŠVEDSKOJ

Kada dobijete potvrdu o prijemu na neki švedski univerzitet, potrebna vam je viza. Aplikacija za švedsku vizu nije preterano komplikovana. Aplicirate online bez bilo kakve posete ambasadi osim ukoliko to ne zatraže. Sva zvanična dokumenta se nalaze na sajtu ambasade. Za odlazak vam je potrebna finansijska garancija od €10,000 na računu.

Studenti koji su u Švedskoj duže od godinu, moraju imati Personnummer – desetocifreni nacionalni registracioni broj, jedinstven za svaku osobu. Za taj broj aplicira se u Skatteverket, odnosno lokalnoj poreskoj agenciji. Potrebno je imati pasoš (u kome se nalazi dozvola za boravak) kao i izveštaj o rezultatima selekcije. Personnummer se sastoji od datuma rođenja + 4 dodatne cifre koje generiše sistem. Na obradu zahteva se čeka nekoliko dana, te se sve dostavi na prijavljenu adresu.

Personnumer je neophodan za gotovo sve administrativne i one usluge, gdje se potpisuje ugovor na lično ime (ugovor za korišćenje interneta, otvaranje bankovnog računa i slično). Takođe, to je i dokaz za plaćeno zdravstveno osiguranje, jer ukoliko je potrebno da odete kod lekara pitaće vas za taj broj.

ŽIVOT U ŠVEDSKOJ TOKOM I NAKON STUDIJA

Studiranje u Švedskoj
Studiranje u Švedskoj

Švedska je zemlja gdje je život dosta rasterećen. Šveđani baštine vrednosti na koje je većina zapadnoevropskih zemalja i zaboravila. Do 2020. godine prelaze na potpuno funkcionisanje preko obnovljivih izvora energije i zaista ulažu u rodnu ravnospravnost i kvalitetniji život svojih sugrađana. Ostanak posle studija je odlična ideja, ali morate da naučite švedski jezik koji i nije preterano težak. Oni imaju svoj čuveni glagol fikar, kao mali dnevni ritual, gde je obavezna pauza za kafu i čuvene kifle od cimeta ili karanfilica. 

Miris Švedske je upravo mešavina cimeta, karanfilića i vanile. Hrana je fantastična i čuveni su po svojim ćuftama sa umakom od džema od brusnice. Engleski jezik je u izuzetno širokoj upotrebi, pa se čak i stariji građani dobro njime služe. Prosečna plata je €3.678.11 (statistički podaci za prvi kvartal 2019.), ali je hrana kao i smeštaj nešto skuplji od evropskog proseka. Šveđani imaju studenske domove, ali se jako brzo podele slobodna mesta, pa je preporuka iznajmljivanje privatnog apartmana sa jednim ili više cimera, zbog deljenja troškova rente.

Univerziteti - Studiranje u Švedskoj