Studiranje u VELIKOJ BRITANIJI

VELIKA BRITANIJA

studiranje u velikoj britaniji

ZAŠTO STUDIRANJE U VELIKOJ BRITANIJI?

Studiranje u Velikoj Britaniji je jedno od nezaboravnih iskustava za svakog studenta. Zašto je to tako? Stotine hiljada internacionalnih studenata izabere da studira u Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine. Različite etničke i kulturne grupe su esencijalni element britanskog kulturnog i društvenog identiteta koje su rezultat višedecenijskih imigracija iz Evrope, Afrike i Azije. Ova spoznaja olakšava tranziciju u britansku kulturu i društvo. U gradu poput Londona, koji predstavlja jedno od svetskih turističkih čvorišta, internacionalni studenti se nikada ne osećaju usamljeno.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) poseduje jednu od najstarijih tradicija u međunarodnom visokom obrazovanju, sa internacionalnim studentima koji pristupaju univerzitetima iz UK desetinama pa čak i stotinama godina unazad. Mnogi svetski priznati blistavi umovi i lideri su bili britanski đaci, kao što je Stephen Hawking. Takođe, jedan od bitnijih razloga zašto UK drži primat nad ostalim visokorazvijenim obrazovnim jeste njena duga i bogata tradicija.

Studiranje u Velikoj Britaniji će vam, iz dana u dan, dati mogućnost da permanentno usavršavate svoje jezičke sposobnosti. Svake godine bez izuzetka, Velika Britanija bezbrižno sedi na samom vrhu svetskih rang lista. Shodno rečenom, oni koji se pojave sa obrazovnim sertifikatima iz britanskih škola odmah se izdvajaju kao posebno perspektivni u svojim oblastima. Obrazovni sistem u Velikoj Britaniji je drugačiji od onog koji je u zemljama regiona, pogotovo na većim obrazovnim instancama. Bez obzira na to, ipak se preporučuje da znate osnovne pojedinosti koje ga karakterišu pre samog procesa apliciranja. Za vas smo pripremili jedan siže glavnih odrednica britanskog obrazovnog sistema.

OBRAZOVNI SISTEM VELIKE BRITANIJE

Obrazovni sistem varira od zemlje do zemlje. Razlike se obično ogledaju po tome kako su strukturirane akademske godine, koliko se kreće cena školarina na godišnjem nivou, pa čak i termini i nazivi za pojedine stvari su drugačiji – neki od njih su ipak ključni da biste ih izostavili.

Evo nekoliko ključnih elemenata o britanskom visokoškolskom obrazovanju koje se moraju znati pre same aplikacije:

– Osnovne studije (BA) traju tri godine, dok postdiplomske (master studije ili MA) traju jednu godinu, full-time.

– Budite svesni činjenice da, za razliku od Amerike, koledž (college) u Velikoj Britaniji se odnosi na ‘Sixth Form’ ili na dve godine pri nego lokalni studenti tradicionalno pristupaju univerzitetu. ‘School’ se odnosi na obrazovanje pre ‘Sixth Form’ ili koledž obrazovanja. 

– Od vas će se zahtevati da ispunite određene standarde u znanju engleskog jezika. Većina obrazovnih institucija u Velikoj Britaniji će od vas zahtevati da posedujete IELTS skor od 6.0 kako biste dobili mogućnost da studirate (ovo ipak treba potvrditi sa admission kancelarijom svake pojedinačne institucije na kojoj želite da aplicirate). Priznaju i ostale sertifikate jezika, iako nekada na sajtovima fakulteta nećete pronaći informacije. TOEFL i Cambridge ispiti su itekako priznati. Ukoliko ste završili srednju školu na engleskom jezku, ovaj sertifikat vam neće biti potreban.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U VELIKOJ BRITANIJI?

TROŠKOVI STUDIRANJA U UK

Troškovi studija i školarina se razlikuju u zavisnosti od toga da li ste EU ili Non-EU student, kao i od konkretnog univerziteta na koji želite da aplicirate. EU studente će školarina stajati isto koliko i UK studente, odnosno od £8,000 do £9,000 po akademskoj godini za osnovne i oko £6,000 za postdiplomske studije. Međutim, nakon Brexita situacija je sada drugačija. Sada EU studenti nemaju više toliko privilegija i školarina im je izjednačena sa NONEU studentima.
Za Non-EU studente, godišnji troškovi školarine su znatno veći i kreću se od £10,000 do £23,000 za program osnovnih i postdiplomskih studija. Ipak, imajte u vidu da su programi prava i medicine po pravilu značajno skuplji, dok bolje kotirani univerziteti će prirodno imati skuplje školarine. Ovde vam posebno preporučujemo da pogledate naš London South Bank univerzitet čije su školarine izuzetno pristupačne i preko naše agencije su vam dostupne stipendije.

studije u engleskoj

VIZA ZA STUDIRANJE U VELIKOJ BRITANIJI

STUDENTSKA VIZA ZA VELIKU BRITANIJU

Čestitamo! Izabrani ste od strane univerziteta da studirate željeni program. Ipak, moraćete i dalje da obezbedite odgovorajući imigracioni status kako biste nesmetano ušli u zemlju i ostali tamo do okončanja studija. Hajde da pojasnimo nešto što može da vam se učini kao jako komplikovan proces. 

Internacionalni studenti će morati da dobiju odgovarajuću studentsku vizu pre dolaska u Veliku Britaniju. Bez nje, neće im biti omogućen ulazak. Kao i sa visinom školarine, vaš put u dobijanju vize prevashodno će zavisiti od vaše nacionalnosti, odnosno zemlje iz koje dolazite. Uprkos svemu, morate imati validan pasoš. Ako, pak, nemate validan pasoš, predlažemo da alicirate za njega pre nego otpočnete alikacioni proces sa izabranim univerzitetom. 

Ako ste EEA ili švajcarski državljanin, neće vam trebati studentska viza za studiranje u Velikoj Britaniji. Ipak, nakon tri meseca, moraćete se prijaviti na studijski program u odnosnoj instituciji. Takođe, možete raditi u UK, ali svom poslodavcu prethodno morate pokazati validan pasoš, vizu ili ličnu kartu kako biste verifikovali vaše poreklo i lični identitet.

PRAVILA ZA NONEU STUDENTE

Za slučaj da niste EEA ili švajcarski državljanin, moraćete da aplicirate za studentsku vizu. Ovo će biti Tier 4 visa. Počnite sa aplikacijom za vizu čim pre dobijete ponudu od univerziteta. Postoji trošak procesuiranja vize koji iznosi sa zdravstvenim osiguranjem oko 500€. Naravno, postoje ograničenja za rad za sve one koji u Veliku Britaniju dolaze sa Tier 4 vizom, u delu broja ukupnih radnih sati koje možete iskoristiti nedeljno. Detalji će vam uvek biti naznačeni na viza dokumentaciji koju dobijete. 

Viza za UK nema klasičnu predaju dokumenata jer se konzularno osoblje ne bavi pitanjima viza. Ova dokumenta se predaju posebnoj agenciji- posredniku i dalje se šalju na razmatranje u Poljsku i nakon 3 nedelje dobijate odgovor ili ukoliko ste uplatili 500 funti, za 5 radnih dana. Jedna od najbitnijih stvari za ovu vizu jeste fnansijska garancija koja po pravilu iznosi od 25.000 funti pa na više. Potrebno je da ova sredstva na računu budu najmanje 28 dana pre vašeg zakazanog termina. Sama aplikacija je potrebno da se uradi 3 meseca pre početka studija. 

Svu dokumentaciju ćete imati sa sobom i u momentu dolaska u Veliku Britaniju.

ŽIVOT U VELIKOJ BRITANIJI TOKOM I NAKON STUDIJA

ŽIVOT TOKOM STUDIRANJA U UK

U Britaniji velika većina internacionalnih studenata borave u univerzitetskim kampusima za vreme svoje prve godine. Ovo se prevashodno odnosi na studente osnovnih studija. Potom, za vreme druge godine, oni najčešće biraju da žive izvan kampusa, ali i dalje u neposrednoj blizini, ukoliko je to moguće. Skoro svim internacionalnim studentima će biti omogućen boravak i smeštaj na univerzitetskom kampusu u neki od univerzitetskih rezidencijalnih objekata. 

Šta su zapravo univerzitetski rezidencijalni objekti? – To su zgrade koje mahom čine sobe. Nekad postoje i apartmani sa dnevnim boravkom i kuhinjom. U slučaju kada se na jednom spratu nalaze samo sobe, kuhinja i kupatilo se nalaze na istom spratu i djele ih sve sobe sa sprata, tj. između 4 i 10 studenata. Možete navesti univerzitetu neke vrste preferenci o tipu osobe sa kojom biste voljeli da djelite životni prostor, koji će oni nastojati da ispune. 

Kako birati smeštaj? – Čim pre prihvatite ponudu univerziteta, oni će vam poslati sve opcije smeštaja koje su dostupne. Najčešće ti materijali su praćeni fotografijama i virtuelnim prezentacijama prostora koje se mogu naći na veb sajtu univerziteta. Dobro razmotrite sve predočene opcije, jer će cenovna diferencijacija prevashodno biti determinisana kvalitetom samih objekata, opremljenošću nepotrebnim uređajima, ako i opcijama za obroke koji se nude. Nakon toga se u vidu online forme morate izjasniti šta su vaše preferencije i odabradi nešto od mogućih opcija.  Koji nameštaj će biti uključen? Uobičajno je da vam dostave spisak stvari koji ima osnovno, a to su radni sto, stolica, krevet, natkasna i ormar. Moraćete kupiti dodatne potrepštine kao što su tona lampa, dodatni gardarober, male kuhinjske aparate i posteljinu. 

TIER 4 STUDENTSKA VIZA

Shodno uslovima iz Tier 4 studentske vize internacionalni studenti mogu raditi najviše do 20 radnih sati u toku nedelje, za vrijeme trajanja predavanja i rokova za polaganja ispita i nešto duže izvan ovog perioda. Postoji veliki broj opcija za posao koje se nude internacionalnim studentima, pogotovo u velikim gradovima poput Londona i Mančestera. To su poslovim u prodavnicama široke potrošnje, restoranima ili barovima.  Postoje plaćeni poslovi na univerzitetskim kampusima koji su više akademski orijentisani poslovi po svojoj prirodi (pogotovo mogu biti značajni za vaš CV). Asistenti u istraživačkim projektima su dostupni mahom studentima na doktorskim studijama, kao pomoć profesorima na njihovim redovnim i vanrednim poslovima.

Davanjem svoje studentske identifikacione kartice na uvid možete dobiti određene popuste koji su rezervisani za studente. To su najčešće supermarketi, restorani i bioskopi. Šta zaista znači živeti u UK kao student? Više nećete morati da vaša iskustva bazirate isključivo na onom što ste čuli u vidu iskustva drugih ili videli na serijama ili filmu. Veoma brzo sve ćete sami otkriti. Pripremite se za nova sociološka i kulturološka iskustva, uz nekoliko korisnih saveta koje trebate imati na umu.

Uprkos zastareloj percepciji britanaca kao oholih i zatvorenih ljudi, oni su veoma živahan i veseo narod. Njihov smisao za humor iako nekad neshvaćen ili donesen u potpuno istom tonu kao da govore o bilo kojoj drugoj ozbiljnoj temi, je nešto po čemu su jako autentični. Neka vas to ne uplaši. To je samo njihov način da razbiju monotoniju svakodnevnice i unesu malo živosti u dan. Pre nego odete, toplo vam preporučujemo da pogledate neke od klipova Monty Python or Fawlty Towers na YouTube, kako biste se upoznali sa njihovim stilom. 

ŠTA KADA STIGNETE U VELIKU BRITANIJU?

Pre nego se ukrcate na avion na put u vašu novu budućnost, morate biti sigurni da ste zapamtili sve šta će vam biti neophodno kada dođete.

Da li ste otvorili bankovni račun? –

Možete otvoriti račun pre ili odmah neposredno po dolasku. Svaka banka ima svoj set olakšica, ali provedite dovoljno vremena da studirate najsitnije detalje. 

Da li ste ponijeli sva esencijalna dokumenta? –

kao što smo vam prethodno sugerisali, bitno je da imate Study Abroad Today =) fasciklu sa sobom na putu ka aerodromu. Ako se oslonite na elektronske kopije rizikujete da uređaj na kome pokušate da pristupite fajlovima iz nekog razloga ne podržava vaš format. 

Dokumenta u Study Abroad Today fasckili su;

– Pasoš

– Viza

– Pismo univerziteta o prijemu i CAS broj 

– Informacije o smeštaju

– Potvrda o finansijskim sredsvima za školovanje

– Avionsku kartu i raspored leta