Iskustvo studija u Sloveniji

Iskustvo studija u Sloveniji na programu Economics Univerziteta u Ljubljani piše za vas Anja Ilić – studentkinja završne godine ovog programa.

Kao što znate, Slovenija na osnovu bilateralnog ugovora sa našom zemljom nudi besplatne studije i za osnovne i master i doktorske studije. Ekonomija na Univerzitetu u Ljubljani je jedini program osnovnih studija na engleskom jeziku.

Evo šta nam je Anja sve prenela:

Iskustvo studija u Sloveniji
Iskustvo studija u Sloveniji

Koji su uslovi upisa za tvoj program? – iskustvo studija u Sloveniji

Uslov upisa za moj program (International business), kao i sve programe na Ekonomskom fakultetu, jeste samo potvrda o završenoj srednjoj školi i rezultati maturskih ispita. Nema potrebe dostavljati potvrdu o znanju engleskog ili slovenačkog jezika kao ni CV ni motivaciono pismo. Moj fakultet jedino interesuju vaše ocene.

Struktura ispitivanja i polaganja ispita?

Struktura ispita se razlikuje od predmeta do predmeta. Uglavnom su to kolokvijumi i par seminarskih radova koji nose odredjeni procenat ocene, dok je na ispitu ili celokupno gradivo ili ono sto nije pokriveno kolokvijumima. Svaki od profesora istakne strukturu ocene na početku semestra.

Školarina? – iskustvo studija u Sloveniji

Školarina je besplatna na osnovu ugovora koje država Slovenija ima sa našom zemljom i bivišim zemljama članicama Jugoslavije.

Troškovi života? – iskustvo studija u Sloveniji

Troškovi života su individualni, ali generalno cene nisu puno skuplje nego u Beogradu s tim što studenti imaju brojne povlastice. Što se tiče smeštaja, to može biti problematično jer je potražnja velika a ponuda i ne tako dobra. Cene se razlikuju u zavisnosti od toga šta želite, od 150e do 400e za sobu, a minimum 500e za garsonjeru (bez troškova), a takodje postoji i opcija studentskih domova koje strani studenti malo teže dobijaju. U svakom slučaju preporučujem da sa potragom smeštaja počnete ranije.

Preporuke za hranu i kafu u Ljubljani?

Što se tiče hrane, studenti svakog meseca dobijaju bonove (nisam isgurna koliko tačno, ali 28 ili 30) koje mogu iskoristiti u brojnim restoranima kao i kantini na fakultetu. To je subvencija od države zahvaljujući kojoj studenti mogu da dobiju obrok u restoranu po znatno manjoj ceni, do najviše 5e. Postoji aplikacija na kojoj možete videti koji sve restorani prihvataju bonove. Neki od mojih omiljenih su bili Cantina Mexicana, Da buda, Fany and Mary.

Iskustvo studija u Sloveniji
Iskustvo studija u Sloveniji

Kako se ocenjuju ispiti?

Ispiti se ocenjuju isto kao i u Srbiji, ocene su od 6 do 10, a svi predmeti su jednosemestralni.

Uslovi za vizu?

Od prošle godine uveden je zakon gde studenti moraju imati 5000e na računu kao garanciju kako bi mogli da dobiju vizu. Sve detalje o dokumentaciji za dobijanje vize možete naći na sajtu Upravna enota Ljubljana. Mi preporučujemo da pogledate i kod nas na sajtu ažuriran blog post za dobijanje vize u Sloveniji.

 iskustvo studija u Sloveniji
iskustvo studija u Sloveniji

Razmene preko Univerziteta u Ljubljani?

 Ekonomski fakultet nudi brojne opcije za studiranje u inostranstvu: Erasmus+ razmena studenata, Double degree, zimske u letnje škole, kao i prakse u inostranstvu. Možete birati izmedju 200 partnerskih institucija u 40 država sveta. 

Anji hvala na ovom divnom i kratkom, ali vrlo korisnom tekstu koji je napisala za nas. A, ako i vi želite da upišete studije na Univerzitetu u Ljubljani ili možda Gea Collegu u istom gradu, popunite upitnik za konsultacije ispod!

Zakaži konsultacije