Studije u Sloveniji

SLOVENIJA

studije u ljubljani
studije u ljubljani

STUDIJE U SLOVENIJI

Slovenija je izuzetno popularna destinacija za naše studente. Studije u Sloveniji, nemaju školarine za naše državljane. Takođe, Slovenija nudi bonove za hranu i subvencije za smeštaj. Univerziteti imaju dugu tradiciju i lepo su rangirani. Slovenija važi za mirnu zemlju sa dobrim uređenjem. 

Slovenačko visoko obrazovanje sastoji se od visokog stručnog obrazovanja sa kratkim ciklusom (dvogodišnji programi) i visokog obrazovanja (3 ili 4 godine osnovne studije  -, 1 ili 2 godine master – drugi ciklus i 3 godine doktorskog programa – treći ciklus, Dr).

SLOVENAČKO OBRAZOVANJE

Studije u Sloveniji nude državni univerziteti  (Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet Primorska) i privatni univerziteti (Univerzitet u Novoj Gorici), kao i druge visokoškolske ustanove, i to na fakultetima, umetničkim akademijama. Univerziteti, fakulteti i umetničke akademije pružaju studijske programe svih ciklusa: nivo bachelor, master i doktorski (PhD). 

Univerziteti u Sloveniji navikli su na strane studente. Profesori uvek odvoje dodatno vreme za vas i (neslužbeno!) obično su manje zahtevni prema stranim studentima.

Možete pronaći odlične studije na engleskom jeziku, više za master nego za osnovne studije, a pošto postoje manje grupe stranih studenata, dobićete više individualnog vremena od profesora i asistenata. Evo nekoliko najboljih slovenačkih univerziteta:

 • Univerzitet u Ljubljani
 • Univerzitet u Mariboru
 • Univerzitet Primorska 

Većina slovenaca tečno govori barem jedan strani jezik – obično engleski ili nemački, ali takođe italijanski ili mađarski, u zavisnosti od regiona. Nećete imati problema da lepo razgovarate sa ljudima na engleskom. Takođe, ljudi su vrlo otvoreni i ljubazni, spremni da vam pomognu kad mogu. Kao što je pomenuto, master studije na engleskom postaju sve popularnije, što studije u Sloveniji čini vrlo dostupnim. Vlada subvencionira studentske obroke, smanjujući ukupne troškove života. Na primer, kao student možete uživati u pici, piću, supi, salati i desertu za pola cene u otmenom restoranu. Možete uživati u studentskim pogodnostima u skoro 80% restorana u studentskim gradovima poput Ljubljane, Maribora, Celja, Kopra ili Kranja. Ali šta god da radite, morate probati sočnu pastrmku i kolače poput potice i krempite!

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U SLOVENIJI?

NAŠA USLUGA

Naša usluga podrazumeva sledeće:

 • profilisanje dostupnih programa na osnovu vašeg proseka i ostalih aktivnosti
 • izradu cv-a I motivacionog pisma
 • slanje aplikacije na 3 programa u Sloveniji
 • pomoć pri sakupljanju dokumentacije za vizu i boravišnu dozvolu
 • pomoć u komunikaciji sa univerzitetima
 • umrežavanje sa ostalim studentima koje smo upisali u Sloveniji
 • prevod dokumentacije kod ovlašćenog sudskog tumača

UPIS NE MOŽE NIJEDNA AGENCIJA DA VAM GARANTUJE JER NIJEDNA AGENCIJA NEMA UGOVOR SA SLOVENAČKIM UNIVERZITETIMA, TE BUDITE OBAZRIVI.

ŠKOLARINA ZA STUDIJE U SLOVENIJI

Studije u Sloveniji su za naše državljane BESPLATNE tj za sve državljane bivše Jugoslavije. Za one koji nisu naši državljani školarine se razlikuju od jedne do druge visokoškolske ustanove i godišnje se obično kreću između:

 • 2.000 EUR do 11.000 EUR za bachelor studije (u zavisnosti od programa)
 • 2.000 EUR do 15.000 EUR za master studije (varira između studijskih programa)
 • 2.000 EUR do 6.000 EUR za doktorski studij (u zavisnosti od programa)


Ko ne plaća školarinu?

Redovni studenti:

 • državljani Republike Slovenije ili država članica Evropske unije i
 • državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Srbije.

upisani na studije prvog i drugog ciklusa na visokoškolskim ustanovama ili na studijske programe na privatnim visokoškolskim ustanovama koji se finansiraju iz javnog budžeta ne plaćaju školarinu.

Ko plaća školarinu?

Školarinu ćete morati platiti ako:

 • ste iz zemalja koje nisu članice EU,osim naravno bivših država Jugoslavije
 • se upišete se kao vanredni student na programe osnovnih ili master studija,
 • se upišite program trećeg nivoa, da biste bili doktorant i
 • se upišete na privatne visokoškolske ustanove bez finansiranja iz javnog budžeta.

cenovnik je objavljen na veb stranici visokoškolskih ustanova.

Na sajtu svakog univerziteta imate dostupne programe. Napomena: studije ekonomije u Ljubljani i to osnovne studije su jedine na engleskom jeziku, svi ostali programi su na slovenačkom jeziku. Masteri su mahom na engleskom.

Većina programa osnovnih studija je na slovenačkom jeziku. Iako vam ne traže sertifikat, bilo bi dobro da godinu dana pred polazak usavršite jezik. Prijava na univerzitete se vrši online i dokumenta se šalju i poštom.

studije u sloveniji
studije u sloveniji
studije u ljubljani
studije u ljubljani

VIZE ZA STUDIRANJE U SLOVENIJI

STUDENTSKA VIZA ZA STUDIJE U SLOVENIJI

Studije u Sloveniji zahtevaju studentsku vizu za one državljane koji su NONEU. Ti studenti koji žele da studiraju u Sloveniji moraju dobiti boravišnu dozvolu. Imate dve mogućnosti da biste se prijavili za nju:.

Primer 1: Želite da dobijete dozvolu privremenog boravka u svrhu studiranja i podnosite zahtev u Sloveniji. Za prijavu plaćate 4,50 EUR, a za izdavanje dozvole za privremeni boravak u svrhu studija 67,00 EUR, a za boravišnu kartu 12,00 EUR.

Primer 2: Želite da dobijete dozvolu za privremeni boravak u svrhe studija i podnesete zahtev u inostranstvu (kod nas u konzulatu). Za prijavu plaćate 13,00 EUR, a za izdavanje dozvole za privremeni boravak u svrhu studija 127,00 EUR, a za boravišnu kartu 12,00 EUR.

Bitno

Postoje dve vrste boravišne dozvole, pa se u zavisnosti od trajanja vašeg studija odlučujete za:

dozvola privremenog boravka: za ovu dozvolu podnosite zahtev kada imate dokazivu svrhu boravka u Sloveniji. Kada ispunite uslove, dozvola se izdaje na određeno vreme (ne duže od godinu dana). Produžavate je pod istim uslovima kao što vam je izdata.

dozvola stalnog boravka: podnosite zahtev za ovu dozvolu nakon određenog, neprekidnog i zakonitog perioda boravka u Sloveniji. Izdaje se bez ograničenja trajanja, a u prijavi takođe ne morate prikazivati svrhu stalnog boravka u Sloveniji.

Zahtev za vizu možete predati u  ambasadi u vašoj državi iliu Sloveniji, onog trenutka kada dođete u Sloveniju.

Potrebna dokumentacija za dobijanje studentske vize:

 • međunarodni izvod iz matične knjige rođenih 
 • kopija pasoša
 • potvrda o nekažnjavanju
 • platni izvodi  roditelja
 • izjava u kojoj je navedeno da će vas roditelji izdržavati 
 • uplaćeno zdravstveno osiguranje
 • potvrda o upisu na fakultet
 • dve fotografije

Svakako je ovo nešto što mi radimo u sklopu naše usluge aplikacije na studije u ovoj zemlji. 

ŽIVOT U SLOVENIJI TOKOM I NAKON STUDIJA

STUDENTSKI SMEŠTAJ TOKOM STUDIJA U SLOVENIJI

Traženje smeštaja u zemlji u kojoj tek treba da živite može biti veoma težak i stresan proces. U Sloveniji vaše mogućnosti uključuju univerzitetski smeštaj, privatne stanove i privatne sobe. Cene se razlikuju u zavisnosti od grada i vrste smeštaja.

U Sloveniji su studentski domovi dostupni onima koji dolaze kao stipendisti na kratkoročnoj razmeni (3-9 meseci)  i za studente u kontekstu programa razmene EU ERASMUS +. Ako dolazite kao  međunarodni student upisan na full time program , nažalost nemate mogućnost boravka u studentskim domovima, osim u Mariboru.

Vrste studentskog smeštaja u Ljubljani: 

Studentski domovi

Međunarodni studenti imaju mogućnost boravka u nekim od studentskih domova sa slobodnim kapacitetom. Sve sobe su dvokrevetne, imaju zajedničko kupatilo i zajedničku kuhinju. Pristup internetu dostupan je u svim sobama. Cena sobe zavisi od vrste i veličine sobe. Prosečna cena po osobi mesečno u dvokrevetnoj sobi je 80 – 160 EUR. Kreveti se daju studentima po principu „ko prvi dođe“.

Kuća postdiplomaca: Ovaj smeštaj dostupan je studentima na postdiplomskim studijskim programima. Nalazi se 2km od centra Ljubljane.

Iznajmljivanje privatne sobe ili stana

Najbolja opcija je iznajmljivanje privatne sobe u zajedničkom studentskom stanu. Cena sobe je približno 150 – 200 €, u zavisnosti od toga da li je jednokrevetna ili dvokrevetna soba.

Evo nekoliko opcija za traženje soba ili stanova:

„Posredovalnica sob“: Možete odabrati fakultet da biste filtrirali lokaciju ili stan na mapi.

Housing Anywhere: Housing anywhere je platforma za izdavanje soba studentima na razmeni ili za traženje slobodnih soba.

„Kamrica“: odaberite regiju OSREDNJESLOVENSKA, a zatim odaberite vrstu smještaja: (stan),(soba), HIŠA (kuća) ili VSEENO (u zavisnosti od toga). Takođe možete filtrirati prema VELIKOST (veličina) i(cena). Nakon odabira opcija, dobićete listu soba ili stanova.

Vrste smeštaja u Mariboru:

Studentski domovi

Strani studenti imaju priliku da borave u tri različita studentska doma u Mariboru – Gosposvetska, Tyrševa i Quadro. Broj kreveta je ograničen i nude se po principu „ko prvi dođe“. Prijave za smeštaj studentskog doma mogu se podneti nakon prijema na Univerzitet u Mariboru. E-mail sa svim informacijama možete očekivati u julu za 1. semestar ili u januaru za 2. semestar.

studije u sloveniji
besplatne studije u sloveniji

Sve sobe su dvokrevetne, imaju zajedničko kupatilo i zajedničku kuhinju. Cena soba zavisi od lokacije (približno: Gosposvetska – 540 € / semestar, Tirševa 550 € / semestar i Quadro 850 € / semestar).

Za više informacija pogledajte veb stranicu Univerziteta u Mariboru.

Privatni studentski domovi

Maribor nudi četiri privatna studentska doma.

Mini studentski dom – Partizanska 11, Maribor

Minidorm Maribor – Ulica 10. oktobra 1, Maribor

Rezidencija Meljska – Meljska cesta 44, Maribor, kontakt: [email protected]

Hotel S – Smetanova ulica 20, Maribor, kontakt: [email protected]

Iznajmljivanje privatne sobe ili stana

Najbolja opcija je iznajmljivanje privatne sobe u zajedničkom studentskom stanu. Cena sobe je približno 150 – 220 € mesečno sa uključenim troškovima u zavisnosti od toga da li je jednokrevetna ili dvokrevetna soba.

Evo nekoliko opcija gde potražiti privatnu sobu ili stan:

„Kamrica“
„Bolha“: uputstvo pretrage – NEPREMIČNINE, Nepremičnina: PODRAVSKA + MARIBOR, Vrsta ponude: ODDAM.

TROŠKOVI ŽIVOTA TOKOM STUDIJA U SLOVENIJI

Studiranje u Sloveniji kao i sam život ne mora da bude skupo. Evo nekoliko prosečnih troškova za studente koji će vam dati ideju. Cene su prosečne u celoj zemlji, pa se mogu koristiti kao okvirni vodič za planiranje budžeta.

Život u studentskom domu u Sloveniji je jeftiniji od života u privatnom smeštaju, međutim, to znači da ćete u većini slučajeva deliti sobu.

SmeštajLjubljanaMaribor PrimorskaNova Gorica
Domovi120-150€€100 – €170€190120-170€
Privatni stanovi, dvokrevetne sobe€150 – €200€90 – €120€150 – €250150-180€
Privatni stanovi, jednokrevetne sobe€200 – €350€120 – €150€200 – €300150-180€
TransportLjubljanaMaribor PrimorskaNova Gorica
Karta za jednu osobu €1.3 (90 minuta€1.1€/€0.5 (jedna vožnja)1,3€€0.8 (jedna vožnja)
Mesečna karta€20 (student)€26.525€€10 (student)
Taxi €0.8 – €1.1 po KM + €1 početna vožnja€0.8 – €1.1 po KM + €1 početna vožnja€0.8 – €1.1 po KM + €1 početna vožnja€0.8 – €1.1 po KM + €1 početna vožnja

Studenti uglavnom jedu u restoranima koristeći kupone za hranu, tako da su cene zaista jeftine. Međutim, cene se razlikuju između gradova i restorana. Republika Slovenija doprinosi 2,63 € po obroku, a ostatak cene plaća student. Najviša cena koju student mora da plati nakon predaje kupona za hranu je 4,37 €, a najniža 0 € (sendviči).

POSAO TOKOM STUDIJA U SLOVENIJI

U Sloveniji studenti mogu raditi putem portala koji se naziva „Studentski rad“. Ovo omogućava privremeni i honorarni rad studentima. Oni mogu da rade putem posebne vrste ugovora nazvanog obrasci za preporuke / preporuke, koji se mogu dobiti u agencijama za zapošljavanje specijalizovanim za studentski rad. Agencije, Studentske službe (SS), nude liste dostupnih studentskih poslova i brinu se o isplatama. Postoji mnogo različitih agencija širom Slovenije.

Takođe možete raditi preko agencije Studentska služba ako ste student iz strane države i živite u Sloveniji kroz programe međunarodne razmene (studiranje ili praksa). Za upis u sistem SS agencija potrebno je da obezbedite:

Identifikacioni dokument (ID)

Slovenački bankovni račun

Slovenački poreski broj

Potvrda o upisu

Dokaz o prebivalištu (opcionalno)

DODATNO

Kada imate sve gore navedeno, idite u izabranu agenciju i upišite se u njihov sistem. Agencije imaju spiskove dostupnih poslova, ali posao možete pronaći i sami i obavestiti agenciju o kompaniji. Agencija će vam dostaviti obrazac koji ćete dati poslodavcu. Ovo su uslovi za studentski rad u Sloveniji.

Presudna promena za studentski rad napravljena je u februaru 2015. godine kada je donesen zakon o izmenama fiskalnog bilansa, prema kojem sve agencije za zapošljavanje studenata, uključujući one koje koriste i strani studente, moraju da odbiju iznos od 15,5% za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Tako će studentu koji primi minimalnu moguću uplatu od 4,50 evra odbiti 0,70 evra kao doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Nakon odbitka student dobija 3,80 € na svoj račun).

Svim stranim studentima koji rade preko SS agencija oduzima se 22,5% od svake uplate u svrhu pretplate poreza na dohodak. U onim slučajevima kada postoji potpisani ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljom porekla studenta, pretplata se može vratiti. Da biste pronašli informacije o tome koje zemlje potpadaju pod ovopravilo, najbolje je da se obratite poreskoj upravi.

Ukoliko želite da studirate u Sloveniji, javite nam se za više informacija oko naših usluga.