10 najlepših biblioteka na svetu

Ovaj blog post je o 10 najljepših biblioteka na svetu, bar po našem ukusu. Otkrivamo vam najlepše biblioteke sveta koje će oduševiti sve ljubitelje pisane reči. Univerzitetske biblioteke su jedna od najlepših arhitektonskih zdanja kako u Americi tako i širom sveta.

S obzirom da je tako onda nije ni čudo što univerziteti dobar dio svojih resursa troše na njihova održavanja i ulaganja kako bi inspirisale studente. Mnoge od biblioteka su zbog toga postale statusni simbol na kampusima gdje se nalaze. Od tradicionalne Queens biblioteke u okviru Oxford univerziteta do moderno opremljene na Loyola univerzitetu u Čikagu. Upravo iz ovih razloga, izdvajamo vam 10 najljepših univerzitetskih biblioteka širom svijeta.

1. Fisher Fine Arts Library, University of Pennsylvania

Završena 1891. biblioteka Fisher Fine Arts je dodata Nacionalnom registru istorijskih mesta 1985. Već sledeće godine, tim predvođen Venturijem je restaurirao biblioteku u vrednosti od 16.5 miliona dolara.

10 najlepših biblioteka na svetu
10 najlepših biblioteka na svetu

2. Duke Humfrey’s Library, Oxford University

Sagrađena davne 1488., biblioteka na Oksfordu je najstariji deo Bodleanske biblioteke, grupe od pet ustanova koje potiču iz srednjeg do ranog 20.og veka.

10 najlepših biblioteka na svetu
10 najlepših biblioteka na svetu

3. Suzzallo Library, University of Washington

Kreirana 1926. od strane sijetlskih ahitekata, Suzzalo biblioteka Univerziteta Vašington je sva u gotičkom stilu.

10 najlepših biblioteka na svetu
10 najlepših biblioteka na svetu

4. Peabody Library, Johns Hopkins University

10 najlepših biblioteka na svetu
10 najlepših biblioteka na svetu

Peabody biblioteku, koja se otvorila 1878, je osmislio baltimorski arhitekta Edmund G. Lind, u saradnji sa prvim pro-rektorom univerziteta Nathaniel Morrison-om. Centralni atrijum odlikuje pet balkona punih polica knjiga koji daju dramatičan efekat.

5. Joe and Rika Mansueto Library, University of Chicago

Ovo stakleno zdanje je dobilo mnoge nagrade otkad je završena 2011. Arhitekta Helmut Jahn je ubacio solarne staklene ploče, kako bi studenti iskoristili čitav prostor ove biblioteke.

6. Queen’s College Library, Oxford University

Arhitekta ove poznate biblioteke, koja je sagrađena između 1692 i 1695, je nepoznat, ali neka istraživanja upućuju na Henry Aldrich-a, tadašnjeg dekana crkvene škole koji je dizajniraio i druge građevine u Oksfordu.

7. Uris Library, Cornell University

Kreirao ju je prvi Kornelov svršeni student arhitekture, William Henry Miller, čiji portret stoji u hodniku, na sjevernoj strani, a svoja vrata je prvi put otvorila 1861.

8. William Andrews Clark Memorial Library, UCLA

Sagrađena je  između 1924 i 1926, a finansirao ju je filantropist Williams Andrews Clark Jr. kako bi mogao u njoj da čuva svoja neka rijetka izdanja knjiga.

9. Linderman Library, Lehigh University

Otvorena 1878, Linderman biblioteka je sagrađena po uzoru na britanski muzej u Londonu.

10. University of Salamanca Library, Salamanca.

Ova biblioteka potiče iz 16.veka.

Zakaži konsultacije