TOEFL test?

TOEFL test je američki sertifikat engleskog jezika, koji se polaže svuda u svetu online, putem kompijutera u testing centrima odobrenim od strane ETS-a ili od kuće. On predstavlja jedan od izuzetno bitnih faktora pri upisu na željeni fakultet, jer predstavlja dokaz o poznavanju engleskog jezika na traženom nivou za potrebe studija.

TOEFL test je validan 2 godine od dana polaganja i u tom periodu ga je jedino moguće iskoristiti.

U Podgorici polaganja su vrlo retka (jeda do tri termina mjesecno, samo odredjenim mjesecima), dok su u Beogradu minimum 4 puta mesečno tokom cele godine. Ili skoro svaki dan iz topline Vašeg dona.

Naša topla preporuka je da se za ovo prijavite pre nego rokova za slanje prijava na fakultete u inostranstvu. Cena TOEFL ispita je $200 i plaća se online putem debitne ili kreditne kartice za plaćanje. Prijava ide putem ovog sajta www.ets.org. Potrebno je da napravite svoj nalog i da ukucate lokaciju, gde zatim birate raspoložive termine, ukucate broj vašeg pasoša i uplatite online kotizaciju. Nakon toga obavenzo odštampajte aplikacioni formular, a sa sobom ponesite pasoš ili ličnu kartu. 

Ako ipak želite da polažete TOEFL HOME EDITION pogledajte naše detaljno uputstvo.

Struktura TOEFL test

TOEFL se sastoji od 4 dela:


1. Reading maximum 30 bodova 
2. Listening maximum 30 bodova 
3. Speaking maximum 30 bodova 
4. Writing maximum 30 bodova

TOEFL nosi ukupno 120 bodova. Za osnovne studije potrebno je da imate, u zavisnosti od fakulteta od 75-90, dok za master od 85-110 ili više. TOEFL možete da polažete koliko god puta hoćete. Preporuka je da naručite najnovije izdanje TOEFL knjige za pripremu na Amazonu za oko $25.

TOEFL test priprema
TOEFL test

1. Reading – Ovaj deo ispita uključuje tri do pet tekstova dužine do oko 700 reči. Svaki tekst praćen je sa 12-14 pitanja. Ukupno vreme za ovaj deo je 60-100 min, što je 20 minuta po tekstu. Sve se radi za kompjuterom. Pitanja proveravaju Vaše razumjevanje teksta na temu iz oblasti, recimo, istorije, biologije, hemije, fizike, psihologije, i drugih kako prirodnih tako i društvenih nauka.

2. Listening – Slušaćete 4-6 predavanja i 2-3 razgovora dužine od oko 3-5 minuta. Svako predavanje je praćeno sa po 6 pitanja, a svaki razgovor sa po 5 pitanja. Ukupno vreme izrade 60-90 minuta. Slušate razgovor između studenata, studenta i profesora, studenta i administrativnog radnika univerziteta. To su realne situacije u kojima biste mogli da se nađete kada počnete da studirate na stranom univerzitetu.

Druga dva dela TOEFL testa

3. Speaking – Nakon desetominutne pauze sledi treći deo ispita. To je veoma interesantan deo TOEFL iBT ispita, jer je Vaše vreme za odgovor ograničeno na 45 sekundi (i na 60 sekundi). Zvuči zastrašujuće, ali vežba zaista čini čuda. Pitanja se odnose na odslušano predavanje, na razgovor studenata, ali ima i takvih pitanja na koja odgovor dajete shodno svom mišljenju i stavu. Nije potrebno da nešto pročitate i odslušate da biste dali odgovor na ovakva pitanja. Jedno takvo pitanje moglo bi da glasi:

“Movies that are longer than three hours should be made shorter by removing less important scenes.”
Do you agree or disagree with the following statement? Use details and examples to explain your answer. Imate 15 sekundi za pripremu i 45 sekundi za odgovor 

4. Writing – Poslednji deo testa podrazumeva pisanje dva eseja. Prvi esej se piše na osnovu pročitanog teksta i odslušanog predavanja koja imaju istu temu. U predavanju se obično iznose informacije koje su u suprotnosti sa onim informacijama koje su date u tekstu. Za taj esej imate 20 minuta. Drugi esej, ujedno i poslednji zadatak ispita, jeste esej koji pišete na datu temu iznoseći svoj stav po pitanju date problematike. Da biste to uradili, dato vam je 30 minuta.


Rezultate dobijate u roku od meeseca dana i imate opciju da vam stignu na kućnu adresu.


Ukoliko ste zainteresovani za pripreme TOEFL-a I IELTS-a, kontaktirajte nas za više informacija! 

Zakaži konsultacije