Najbolja zemlja za studiranje za mene!

Najbolja zemlja za studiranje u inostranstvu zavisi isključivo od onoga šta Vi volite. Ne postoji univerzalna najbolja zemlja za studiranje u inostranstvu. Ovo je možda jedno od najbitnijih izbora kada je vaša budućnost u pitanju. Pogotovo ukoliko želite da idete na Master studije, jer nakon ovih studija studenti požele zemlju u kojoj će moći i da ostanu da pronađu posao.

Izbor može biti težak, ali koliko se zapitate ovih par pitanja:

Gde želite da idete?

Ovo je jednostavno: gde u svetu želite da idete? Da li postoji zemlja ili grad koji ste oduvek želeli da posetite? Samo pomislite, ovo bi mogla biti vaša jedina prilika da vidite ovo mesto, pogotovo ako su počeci vaše karijere vaš glavni post-univerzitetski cilj.


Studiranjem u inostranstvu možete da živite negde u inostranstvu i da dobijete obrazovanje svetske klase koje će vam koristiti.

Koliko su školarine? Koji je vaš budžet?

Dok su drugi faktori više stvar preferencija, ovaj faktor i ne baš. Pre nego što budete previše uzbuđeni zbog studiranja u inostranstvu, morate saznati koliko košta studiranje u određenoj zemlji (kao i grubu ideju o drugim troškovima kao što je koliko bi bilo da se živi u toj zemlji za vreme trajanja studija, smeštaj, hrana..).

Takođe ćete morati da razmislite o tome kako planirate da finansirate svoje studije i koji budžet je zaista realan. Na primjer, u Švedskoj ne postoje školarine za studente iz EU (iako su troškovi života znatno veći nego u drugim zemljama). U Norveškoj isto, ali i za NON EU i za EU državljane je besplatno, sa tim da je vrlo ograničen izbor osnovnih studija, dok za master to nije slučaj.

Koliko daleko ste spremni da idete van vaše zone komfora?

najbolja zemlja za studiranje za mene

Ako ste odlučili da studirate u inostranstvu, šanse su da ste pomalo avanturistički nastrojeni (što je sjajno!). Međutim, neki su avanturističkiji od drugih. Neki studenti će želeti potpuno drugačiji način života u odnosu na ono na šta su navikli u svojoj domovini (npr. Preseljenje iz Srbije u Skandinaviju); drugi će jednostavno tražiti nešto malo drugačije što će im biti dovoljno za promenu.

Koliko daleko želite da budete od kuće?

Slično kao i gore navedeno, neki studenti će i dalje želeti da budu u blizini svoje matične zemlje. Ovo će imati veliki uticaj na to koliko im košta da dođu kući na odmor i na kraju ako uopšte mogu da dođu kući između semsetralnih raspusta. Ponekad je dovoljno samo znati da čak i ako niste u istoj zemlji, vi bukvalno niste na drugoj strani sveta od porodice i prijatelja.

Šta želite da studirate?

Neke zemlje će biti jače u nekim oblastima od drugih. Često je to zato što je ta oblast studija vitalan deo životnog stila, ekonomije, kulture ili istorije te zemlje. Na primer, ako želite da studirate poljoprivredu, univerzitet Wageningen u Holandiji ima fantastične studije na engleskom jeziku, kao i Italija.

Ovakvi univerziteti imaju tendenciju da budu jači u ovoj oblasti jer čine veliki deo načina života i ekonomije zemlje. Velika Britanija je visoko cenjena kada je u pitanju pravo i ekonomija, jer se toliko mnogo pravnih i ekonomskih sistema širom sveta patentira na britanski sistem.

STUDIRANJE U INOSTRANSTVU
STUDIRANJE U INOSTRANSTVU

Izbor zemlje ja važna odluka jer oblikuje vašu ličnost, karijerni put i ceo vaš dalji životni put. Da biste bili sigurni da ćete napraviti siguran i pravi izbor, popunite forumular ili nas pozovite kako bismo zakazali konsultacije!

Zakaži konsultacije