Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu

Uopšteno

Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu je tema o kojoj nema dovoljno pouzdanih informacijama. Usled mnogih pitanja naših klijenata, odlučili smo da napišemo malo detaljniji post na temu specijalističkih studija stomatologije u inostranstvu. 

Pa, hajmo ispočetka. Ono što svi znamo jeste da osnovne studije stomatologije i kod nas i u inostranstvu traju 6 godina. Najpristupačniji program stomatologije u inostranstvu, osnovnih studije, jeste u Sienni u Italiji koji iznosi oko 2000€ godišnje. Najmoderniji program stomatologije  u Evropi jeste na našem UCAM univerzitetu u Španiji. Ovo su naravno programi na engleskom jeziku. 

Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu

Za većinu programa osnovnih studija  stomatologije, potrebno je da prođete prijemni ispit koji nije nimalo lak.  Potrebno je nekoliko meseci pripreme da biste ga uspešno uradili.

Ukoliko ipak poželite da završite stomatologiju kod nas, postavlja se pitanje kako onda možete da nastavite studije  stomatologije negde u Evropi ili USA?

Tu dolazimo do onoga što se zovu specijalističke studije. Bitno je da znate da ne postoji neko univerzalno pravilo kako funkcionišu specijalističke studije stomatologije u inostranstvu. U ovom postu pokrićemo 3 najpopularije zemlje, a to su Švedska, Nemačka i USA. 

ŠVEDSKA

Medicina i stomatologija su dve oblasti koje spadaju u zakonom regulisana zanimanja ove države. To znači da biste nastavili studije u ovoj zemlji, morate prvo da nostrifikujete diplomu osnovnih studija sa Vašeg univerziteta iz Srbije ili Crne Gore. Takođe, sigurno do godinu dana morate da učite švedski jezik, osim ukoliko niste već na B2 nivou, sertifikovanom B2 nivou. Takođe je potreban i B1 sertifikat engleskog jezika, jer su knjige na engleskom.  Nakon slanja sve potrebne dokumentacije koju Vam zatraži njihova komora, 15 meseci morate da idete na posebnu obuku kako biste kompletirali proces nostrifikacije.

Polažete 6 ispita na kraju.  Tek nakon toga možete da nastavite  dalje na specijalizaciju. Nostrifikaciju uvek radite ukoliko Vam je diploma iz NONEU zemlje kao što naša i jeste. Ako imate EU pasoš nećete plaćati školarinu, ali pošto Vam je diploma iz NONEU zemlje , procedura će ostati identična i ujedno plaćate malo veće školarine.

Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu

Kada ste odabrali specijalizaciju Vi nemate mogućnost stipendije ili tretiranja specijalizacije kao posla, kao što je to slučaj sa Nemačkom. Morate da platite svoje specijalističke studije u potpunosti i sve vreme ste na studentskoj vizi. Nostrifikacija Vam ne daje pravo da radite bilo gde na nivou EU kao stomatolog već samo u Švedskoj, za razliku od Nemačke.

NEMAČKA – Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu

Ubedljivo najbolja i najpopularnija destinacija za stomatologe i medicinare. Postoji i razlog zašto. Kako ovde funkcioniše specijalizacija? Prvo morate da imate GOETHE B2 sertifikat nemačkog jezika, zatim morate da odete u grad u Nemačkoj gde biste voleli da radite i živite i pronađete posao- kliniku gde biste mogli da nastavite dalje Vaše specijalističke studije.

Kod njih specijalizacija nije učenje teorije, već posao. To znači ako ste izabrali ortodonciju, vi ćete radi u klinici  (koja ima dozvolu za obuku specijalizanata) 3 godine samo radite ortodontske slučajeve. Nemačka je priznala naše diplome, pa Vam nije potrebna nostrifikacija. Za pronalazak klinike potrebno je malo istraživanja i bilo bi dobro kada biste imali nekog u Nemačkoj da Vam ovaj bar ovaj deo olakša.

Kada završite specijalizaciju polažete državni ispit i dobijate licencu za samostalan rad. Sa tom diplomom možete dalje da radite kao specijalista stomatolog u bilo kojoj zemlji na nivou EU. Mnogo studenata ide ovim putem kako bi došli do skandinavskih zemalja koje nude mnogo bolje uslove rada za stomatologe, nego Nemačka.

Sva dokumenta koja prikupljate moraju uvek da budu prevedena od strane sudskog tumača na nemački jezik i notarizovana. Trebaće Vam i CV i motivaciono pismo, sertifikat nemačkog B2 nivo, prevodi transkripta, diplome  i intervju na klinici. (ovo nije kompletan spisak) SAT Agencija nema kompletne informacije, ali je ovo iskustvo naših klijenata koji su ovaj put prošli pre nekoliko godina. 

Takođe, SAT Agencija ne radi pripremu, niti slanje dokumentacije za specijalističke studije. Pomaže samo u domenu izrade CV-a i motivacionog pisma na nemačkom jeziku.

USA – Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu

Svi znamo da dok dođete do diplome stomatologa u USA već imate oko 30 godina. Ako ste završili stomatologiju kod nas, ta diploma nije priznata u USA. To znači da morate da uradite nostrifikaciju koja je obično izuzetno skupa. Polažete razliku ispita minimum 6 u 3 dana, morate da imate TOEFL sertifikat na određenom nivou, prevode transkripta i diploma na engleskom jeziku. koje Vaš univerzizet mora da pošalje za Vas. jKoverta u kojoj se nalaze dokumenta, mora da bude potpisana i pečatirana od strane Vašeg univerziteta.

Dodatno Vam treba :

CV,
motivaciono pismo
pisma preporuke
i popunjen aplikacioni formular.

Dodatno

Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu
Specijalističke studije stomatologije u inostranstvu

Pre slanja ocena i diplome univerzitetu tj ADEA organizaciji, morate da ih pošaljete WES (World Education Services)  organizaciji na evaluaciju i to poštom – koje Vaš univerzizet mora da pošalje za Vas. Koverta u kojoj se nalaze dokumenta, mora da bude potpisana i pečatirana od strane Vašeg univerziteta. Ovo zavisi od univerziteta gde želite da aplicirate, jer neki to ne traže.  Kada Vam WES pošalje pismo kojim potvrđuje da je evaluacija izvršena, tek tada možete da nastavite sa aplikacijom na univerzitete i to putem ovog sajta –

https://help.liaisonedu.com/ADEA_CAAPID_Applicant_Help_Center/Starting_Your_ADEA_CAAPID_Application/Getting_Started_with_Your_ADEA_CAAPID_Application/01_Quick_Start_Guide 

Pošto ADEA ima jednu platformu, kao i Common app, ovde možete da registrujete više univerziteta na koje želite da aplicirate i za sve važe isti dokumenti, znači samo ih jednom uploadujete. Za prvi program plaćate 290€ fee, za svaki sledeći 100€. Naravno, univerziteti imaju svoje cene školarina, obavezno ih proverite pre same aplikacije jer cifre zaista umeju da budu izuzetno visoke.  Aplikacija se otvara svake godine početkom marta i otvorena je skoro godinu dana. Ovde se nalazi spisak škola koje nude specijalizacije i koje je ADEA odobrila.

Nadamo se da je tekst bio od pomoći onima koje ova tema zanima. Svakako, do informacija je najbolje doći uvek ukoliko lično posetite kliniku u Nemačkoj ili univerzitet u Švedskoj. Za USA, srećom, sve informacije se nalaze na sajtu koji smo Vam ostavili u samom tekstu. 

Ukoliko želite da aplicirate na osnovne studije u Mursiji ili Sienni, ili na nekom drugom univerzitetu gde je program na engleskom jeziku, zakažite Vaše konsultacije već danas!

Zakaži konsultacije