Studije medicine na engleskom jeziku

Studije medicine na engleskom jeziku ne postoje samo u zemljama gde je izvorni jezik engleski. Najpopularnija destinacija za studije medicine i ujedno i najpristupačnija jeste Italija. Imate oko 13 univerziteta od čega čak 9 državnih koji nude opciju medicine na engleskom jeziku u trajanju od 6 godina.

Problem je što morate da odaberete samo jednu! Ova zemlja je u proteklih nekoliko godina učinila dostupnim zaista veliki broj programa na engleskom jeziku i to po najpovoljnijim školarinama. To nije izuzetak ni kada je i medicina u pitanju. 

Medicinu od državnih univerziteta nude:

 • Bologna
 • Padova
 • Pavia
 • Sapienza
 • Milan University
 • Bari
 • Torino
 • Bergamo
 • Messina

Svaki od ovih univerziteta ima određeni broj studenata koje može da primi na program medicine. Uvek imaju kvote Eu i NONEU. Ubedljivo najviše studenata prima naš  univerzitet Pavia koji ujedno nudi i najjeftiniju školarinu od 1500€ godišnje. 

Hajde da se malo vratimo na našu rečenicu koja Vas je sigurno  zatekla, a to je “morate da odaberete samo jednu opciju”. Zašto je to tako? 

Zašto samo jedna opcija? – studije medicine na engleskom jeziku

Zato što Italija ima standardizovani test za prijem na medicinu za sve univerzitete istog dana, obično 9. Septembar svake godine. On je presudan za upis na programe medicine u Italiji. Kakve god da su Vam ocene, prijemni  je nešto što odlučuje da li ste prošli upis ili ne. 

studije medicine na engleskom jeziku
studije medicine na engleskom jeziku

Taj test se zove IMAT (International Medical Admission Test) i sastoji se od pitanja iz hemije, matematike, fizike, biologije i opšteg znanja. Za upis ovaj test je presudan.

Kako nisu mogli da smišljaju svake godine nove zadatke iz ovih oblasti italijani su se odlučili za standardizaciju i tako je uveden IMAT. O njemu ćemo pisati u posebnom blog postu. 

Ono što je najbitnije da znate jeste da se radi 100 minuta, da košta 130€ i registracije za njega se otvaraju svake godine u julu preko posebnog sajta. Test je napisan, u formatu ponuđenih pitanja na zaokruživanje,  ukupno ima 60 pitanja i 90 bodova kao maksimalan rezultat. Postoji 5 mogućih odgovora, od kojih je samo jedan tačan.

Pažnja! Svaki pogrešan odgovor računa se za 0,4 poena manje, dok se svako pitanje bez odgovora računa nula; bolje je ostaviti pitanje bez odgovora da ne izgubite poen ako niste sigurni u tačan odgovor! Da biste prošli prijemni potrebno je 60- 65 bodova od mogućih 90. 

SAT Agencija u saradnji sa školom u Milanu nudi pripreme za IMAT test. Ukoliko ste zainteresovani pišite nam na mejl ili popunite formular ispod.

Koji univerzitet od ponuđenih odabrati?

Ovo samo zavisi od Vaših preferencija. Mi preporučujemo Paviu jer je to prvi program medicine u na engleskom jeziku Italiji i koji će uskoro jedini imati američku akreditaciju države Kalifornije. Pavia primaa 40 NONEU studenata što je ubedljivo najviše od svih univerziteta . Takođe je jako blizu Milana. 

Studije medicine traju na svim univerzitetima 6 godina, od 3. godine krećete sa kliničkim radom. Prve tri godine učićete italijanski intenzivno, jer ćete raditi u državnim, italijanskim bolnicama.  Inače, medicina u Pavii se zove Harvey Medicine Course evo i iz kog razloga – 

studije medicine na engleskom jeziku
studije medicine na engleskom jeziku

Program je dobio ime po Williamu Harvey-ju (1578-1657), britanskom lekaru iz sedamnaestog veka, pioniru u pravilnom razumevanju i opisivanju cirkulatornog sistema. Program Harvey nastaje iz potrebe za međunarodnom medicinskom školom (tj. Engleskim jezikom) u Italiji.

Kurikulum programa kombinuje davno uspostavljene italijanske nastavne metode sa modernim paradigmama interaktivnog učenja. Polaznici Harvey programa  evoluiraju u dobro zaokružene doktore kroz novi široki program studija i obimnu praktičnu obuku u poznatim klinikama Pavia i njihovim istraživačkim laboratorijama. To uključuje rigorozan i praktičan program seminara koji pružaju Harvei-jevi pažljivo odabrani domaći i međunarodni predavači koji se sastoje od vrhunskih kliničara, profesora i naučnika.

Školarine  i stipendije? 

Već smo napomenuli da su je školarina na Pavia Univerzitetu 1500€ godišnje, na ostalim univerzitetima cene varijaju, ali retko kada idu preko 4000€. Univerzitetske stipendije nisu dostupne, ali regionalna stipendija jeste. Ukoliko želite naš priručnik za tu stipendiju, obavezno popunite formular ispod da Vam ga pošaljemo na mejl. 

studije medicine na engleskom jeziku
studije medicine na engleskom jeziku

Kako se prijavljujem?

Prijava nije jednostavna. Sastoji se iz više koraka.

 • Aplikacija na univerzitet
 • Registracija u ambasadi
 • Viza (radi se pre prijemnog)
 • Prijava samog IMAT testa

Ukoliko mislite da ne možete sami, ne brinite se jer i to možemo da uradimo za Vas. Viza se radi uporedo sa registracijom željenog univerziteta u ambasadi zbog uštede Vašeg vremena ukoliko prođete prijemni ispit. Školaska godina Vam kreće u Novembru, tako da ćete malo imati poteškoća za potragom smeštaja, ali i to se sredi. 

Ukoliko želite da Vam pomognemo oko ovog procesa, zakažite konsultacije već danas!

Zakaži konsultacije