10 najboljih destinacija za studiranje u inostranstvu

Najbolje studentske destinacije

Studentske destinacije i njihova popularnos se menjaju iz godine u godinu. Adekvatna spoznaja želje za studiranjem u inostranstvu je samo prvi korak. Odabir destinacije je prvi pravi izazov. Ta odluka, ma koliko izgledala bezazlezna, nesumnjivo će uticati na mnoge okolnosti u vašem budućem životu.

Nije preterano ako naglasimo da je razvijena čitava nauka koja se bavi upravo ovom materijom, tj. kako jedan mladi mozak prolazi kroz proces donošenja odluke i koji su presudni kriterijumi.

Odgovor na ova pitanja utiče na dalji tok razvoja čovečanstva u svakom segmentu društva, a u pitanju je tržište od par desetina milijardi dolara na godišnjem nivou. 

U SAT Agenciji imamo retku priliku da se permanentno bavimo upravo ovom tematikom:

kroz dostupnost i obradu velikog broja podataka,
čitanje studija i statističkih izvještaja,
kao i na stotine pisanih osvrta samih studenata gde oni smi nam daju informacije iz prve ruke.

Ne treba biti poseban poznavalac materije da biste pogodili koje su to tradicionalnestudentske destinacije u koje studenti odlaze.

Takođe, jasno je da postoje globalni ekonomski trendovi koji utiču da su se neke relativno nove destinacije ustalile na top 10 listi. Ono što, kao uostalom i u drugim materijama, dosta delikatno predvideti jeste upravo trend i kretanja u srednjem i dugom roku. 

Globalni trendovi -studentske destinacije

okretanje prirodi,
zdravim stilovima života,
organoskoj hrani,
prirodnim prostranstvima i
netaknutoj lepoti,
nešto što je postao imperativ mladog internacionalnog studenta savremenog doba.

Upravo je to razlog iza koga se krije sve češća pojava nekih relativno nepoznatih destinacija na globanoj studenskoj mapi:

Butan,
Bolivija,
Peru,
Maroko,
Senegal,
Egipat,
Novi Zeland, itd. 

Tehnološka revolucija je dovela na čelo novog kralja destinacija za studiranje u inostransvtu. Vrtoglave stope rasta azijskih tigrova sa kraja proslog veka, imaju za posledicu njihovog sve većeg uticaja u sektoru obrazovanja u kome prednjači

Južna Korea,
Singapur i
Hong Kong. 

Kratak osvrt na tabelu u prilogu pokazaće nam da su tri novajlije na listi 10 najprestižnijih studentskih destinacija, kao i da par njih imaju stabilan rast u vidu trenda iza kojeg stoje jasna vizija i mjerljivi rezultati.

Hajde zajedno da prođemo preko ove liste i damo osvrt na svaku pojedinačnu destinaciju i njene glavne karakteristike. Možda učinimo da se predomislite iako ste držali do toga da je vaša odluka nepromjenjiva.

Da li ste iznenađeni da UK nije na listi? Pročitajte tekst do kraja kako biste shvatili zašto je to tako.

1. Japan

Skokom od punih sest mesta na listi u donosu na prošlu godinu, Japan se pozicionirao na prvom mestu destinacija u koje dolaze studenti u potrazi za obrazovanjem.

Destinacija u kojoj je začet suši, Nintendo i emojis, Japan je zemlja koja je mnogostruko doprinela dosadašnjem razvoju čovečanstva koja ide daleko izvan ovdašnje pop kulture po kojoj je prepoznata.

Japan poseduje dugu tradiciju kulture, muzike i književnosti, a u proteklom stoleću dao nam je neka od najznačajnijih tehnoloških otkrića koja su promenila svet. Nije ni čudo zašto su internacionalni studenti pohrlili upravo tamo.

studentske destinacije
studentske destinacije

Bilo da izaberete užurbanost i vrelinu metropole poput Tokija ili manje gradove poput Sapporo, imaćete brojne mogućnosti za kulturno i jezičko usavršavanje.

Iskočite izvan vaše zone komfora u 2019. godini i pridružite se brojnim drugim studentima koji već uživaju u brojnim uzbudljivim stvarima koje Japan ima da ponudi. 

2. Francuska

Ako ste frankofil ili pak frankofon jako će vas obradovati činjenica da se Francuska popela za tri i sada je na drugom mestu liste najpopularnijih destinacija za 2019. godinu. Za sve zaljubljenike u :

fransusku istoriju i kulturu
 kulinarske poslastice,
romantične večeri poezije na brdu Monmart
i još mnogo toga, Pariz je tu neprevaziđen. 

studientske destinacije
studije u Francuskoj

Prekrasna Aix-en-Provence je univerzitetsko čvoriste na jugu sa lakim pristupom finim plažama. Za sve gurmane tu je Lion koji se smatra jednom od najpoznatijih kulinarskih prestonica sveta. Budite determinisani da proverite i sve druge manje gradove u Francuskoj, koji su itekako živahni i živopisni, a i značajno pristupačniji. 

3. Italija

Italijanska kuhinja posjeduje svoje ljubitelje širom granica ove prelijepe zemlje. Mediteranska klima i istorija puna znamenitih događaja i poznatih istoriskih ličnosti je nešto što Italiju, pored tradicionalno kvalitetnog visokog obrazovanja, održava u samom vrhu sve ove godine.

Nije zanemariljiv napredak od jednog mesta u odnosu na proslu godinu, koji pokazuje predanost tamošnjih institucija da se pozitivan trend nastavi. 

studentske destinacije
studije u Italiji

Rim i Firenca su gradovi koji su preplavljni internacionalnim studentima svake godine. Takođe, tu su Milano i Venecija, ali i još neki manji gradovi sa svojim specifikumima koji ih izdižu iz mase. 

4. Španija

Zemlja sunca i sieste, iako je pala za jendu poziciju, i dalje predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija za internacionalne studente.

Poznata po:
opuštenom životnom stilu,
oslobođenom dnevnog stresa,
bogate istorije,
ukusne hrane
i pitkih i pristupačnih vina, Španija predstavlja idealnu destinaciju za nastavak studija i poboljšanje ovog široko primenjenog globalnog jezika. 

studentske destinacije
studentske destinacije

Madrid kao jedna od istorijskih i kulturnih prestonica Evrope, živahan je i pun aktivnosti studenski megalopolis. Ako brz život u velikom gradu nije vaš fah, postoji veliki broj drugih manjih gradova sa jednako aktvinom populacijom studenata i lako dostupnih kroz razgranatu i dobro organizovanu mrežu javnog prevoza.

Sevilja, Barselona, Mursija i Granada su među najpopularnijim studenskim gradovima u Evropi svaki sa svojim posebnim pečatom i znamenitostima u koje se lako zaljubiti.

5. Novi Zeland 

Kada kažemo Novi Zeland mnogi će se setiti prirodnih ljepota od kojih zastaje dah, možda najslikovitije dočaranih u trilogiji Gospodara prstenova, koja je doprinela da brojke u turizmu ove zemlje značajno porastu proteklih godina.

Novi Zeland čine dva ostrava. Geografska raznolikost ove male zemlje i kvalitetan obrazovni program su razlog zbog koga su internacionalni studenti pohrlili u ovu destinaciju prošle godine, katapultirajući ovog došljaka u top 10, na peto mesto ovogodišnje liste. 

jedna od popularnijih studentskih destinacija

Velington je glavni grad i studenska prestonica Novog Zelanda, gde studenti mogu uživati u filmskim pejzažima između časova.

Dunedin, kao druga studenska opcija, ima takođe širok pojas izlaska na more, kao i brojne pješačke i biciklističke staze. Novi Zeland je jedna od retkihh destinacija koja opravdava puno značenje work hard, play hard!

6. Irska 

Irska spada u novije studentske destinacije na listi od ove godine, Irska jako brzo dobija na popularnosti kao obrazovna destinacija. Ova mala ostrvska zemlja je poznata po ljubaznosti svog stanovništva i znamenitostima koje treba da se otkriju i posete. Irska je dom izuzetne književne istorije (za manje upućene predlažemo Brama Stokera i Džejmsa Džojsa za početak) i tradicionalne muzičke scene koja je bez premca.

Zaljubljenici u istoriju umetnosti u Irskoj nalaze nepresušni izvor inspiracije na svakom ćošku. U ekspanziji aktivnih sportova u prirodi Irska je doživela pravi procvat, tako da ovde možete upražnjavati sve outdoor aktivnosti od mauntinbajkinga do surfa. Kišna sezona je duga, ali je to svakako mala cena za vožnju zelenim brdima i šetnju kroz bujne šume Irske. 

studije u Irskoj studentskih destinacija
studije u Irskoj

Dablin, kao istinski internacionalni grad, sa mnoštvom zelenih površina, muzeja i pabova je uvek zanimljiva opcija i za one najprobirljivije studente. Galvej je udaljen dva sata autobusom i poznat je po umetničkoj sceni i boemskim vibracijama. Limerik i Kork su podjednako otvoreni za internacionalne studente. Osetite svoj unutrašnji kreativni život u ovoj očaravajućoj zemlji pripovedača!

7. Kina

Kina postaje sve više lider kad su u pitanju studentske destinacije Uprkos padu od pet mesta, Kina i dalje predstavlja popularnu opciju za inostrane studente. Sa teritorijom nešto manjoj od ukupnog evropskog kontinenta Kina baštini podjednako veliku raznolikost. Takođe, radi se o jednoj od najstarijih živih civilizacija sa pisanom istorijom koja je stara 4000 godina. Samo par navedenih činjenica opredeljuje veliki broj studenata na godišnjem nivou da nastave svoje školovanje u ovoj zemlji.

kina jedna od najpopularnijih studentskih destincija
studije u Kini

Vrtoglavi ekonomski rast Kine uticao je da studenti poslovnih studija i entuzijasti za učenjem stranih jezika počnu da dolaze u velikom broju kako bi upisali studije mandarinskog jezika. Kako statistički podaci variraju iz godine u godinu, Duolingo ima 2.85 miliona studenata kineskog jezika i ovaj trend će nastaviti sa porastom u budućnosti.

Bilo da želite da ozbiljno proučavate jezik, kulturu i naciju ili samo želite da dostignete nivo znanja da možete da neformalno komunicirate nešto nalik lokalnom stanovništvu, zaron u kinesku kulturu će biti jedno novo i nezaboravno iskustvo. 

8. Nemačka

Nemačka spada u one studentske destinacije koje su oduvek bile popular ne.Oktobarferst, automobili, Betoven, kobasice su prve asocijacije kada pomislim na Nemačku. Zemlja sa oko 20,000 dvoraca, Nemačka istorija, arhitektura i kultura očaravaju studente bez preteranog truda.

Nije ni čudo što je Nemačka več duže vremena u top 10 destinacija i što se popela za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu. 

Zbog statusa ekonomske sile, Nemačka je popularna među studentima politikologije i ekonomije. Stekla je epitet student-friendly destinacije i jasnom politikom u sektoru obrazovanja želi da taj epitet zadrži. Berlin je poznat u studenskom svetu kao grad izuzetnih kulturnih i alternativnih vibracija. Hajdelberg je znameniti istoriski i obrazovni evropski centar. Svi gradovi su svetovi za sebe i svaki se po nečemu ističe.

Nemačka je uvela besplatno školovanje i školarine ili ne postoje ili su simbolične, ali to nikako ne znači da je lako upasti. Naprotiv! 

9. Australija ​

Australija spada u skulje studentske destinacije. Prostranstvo velikog ostrva, netaknute plaže i kosmopolitski gradovi oduševiće svakog studenta koji pored učenja traga za zanimljivim avanturama u prirodi. Već dugi niz godina Australija je jako interesantna svim inostranim studentima prevashodno što se govori engleski jezik i zbog jako dobro ogranizovanog obrazovnog sistema i života uopšte. Iako Aussie sleng može katkad zbuniti, Australijanci su jako zabavni i prijateljski nastrojeni. 

Studije u Australiji studenstkih destinacija
studije u australiji

Sidnej je itetako popularan među studentima koji uživaju u noćnom životu, plažama i kulturnim aktivnostima. Nalazi se među pet najpopularnijih studenskih gradova, sa pristupačnim troškovima života i odličnim standardom.

U Brisbanu se nalazi najveća umetnička galerija u Australiji, kao i ostale znamenitosti, kulturne lokacije, pozorišne scene, živa muzika. Outback treking je za sve one koji vole da uživaju u netaknutoj ljepoti. 

10. Južna Korea
Studije u južnoj koreji  studenstkih destinacija
studije u južnoj koreji

Iako po prvi put na top 10 destinacija, ova izuzetno moderna azijska država nikako se nije slučajno našla na ovoj listi. Obrazovni sistem koji je počeo da obiluje raznovrsnošću programa, pored kurseva korejskog jezika budućim studentima nudi umjetničke i naučne programe na engleskom jeziku.

Seul je još jedan u nizu velikih gradova koji svojom energijom i uređenošću prestavlja nešto čemu studenti teško mogu da odole. Brz i moderan život uz jako uređen transport i dosta zavidnu primenu engleskog jezika među lokalnim stanovništvom. Uživanje u kimchi-jjigae i mnogim drugim magičnim tradicionalnim jelima je imperativ za sve koji posete Gangam distrikt. 

Zakaži konsultacije