Studentska viza (10 glavnih saveta)

Studentska viza je neminovan korak kada ste NON EU državljanin i želite da studirate u inostranstvu, Naših top 10 saveta će vam pomoći u procesu dobijanja studentske vize bez obzira iz koje države dolazite i gde podnosite aplikaciju.

Da li ste spremni?

Prijava za studentsku vizu može postati najkomplikovaniji deo procesa planiranja studija u inostranstvu. Kada se nađete uspred procesa u kome prolazite preko čekliste svih neophodnih dokumenata i iznova ulazite na Vladin vebsajt kako piste po ko zna koji put proverili da se slučajno nije potkrala neka bitna informacija, najradije biste ste spakovali i samo ušli u avion.

Iako se postupak katkad čini ogroman i sveobuhvatan, posebnu pažnju treba obratiti na specifične zahteve i uslove imigracije i pražljivo pratiti postupak korak po korak.

Ovom prilikom vam prezentujemo naših 10 savijeta koje Sat agnecija brižljivo prati prilikom aplikacija za bilo koju zemlju domaćina. 

1. Prvo proveri da li je studentska viza neophodna

Svaka zemlja domaćin ima različite zahteve kada je ovaj proces u pitanju, a u zavisnosti od vaše zemlje porekla možda vam viza neće ni biti potrebna. Na primer, studentima koji dolaze iz neke članice EU, u najvećem broju slučajeva neće trebati viza sa studiranje u nekoj drugoj EU zemlji, dok studentima određenih nacionalnosti neće biti potrebna viza za studiranje u Maleziji. Treba dobro proveriti specifične zahteve za vizu i imigraciju svake zemlje na njihovoj zvaničnoj veb stranici Vlade odnosne zemlje domaćina.

Čak iako vam ne bude trebala studentska viza, nije isključeno da vam bude tražena neka druga akreditacija ili studentska diploma kako biste svoje studije mogli da nastavite u inostranoj zemlji.

2. Rezultati testova engleskog jezika

Od vas se može zahtevati da na uvid dostavite rezultate testova engleskoj jezika prilikom vaše aplikacije za studentsku vizu. Ako je to slučaj, treba da se uverite da će rezultati testova i dalje važiti u vreme ponošenja zahteva za izdavanje studentske vize.

Za slučaj da vaši rezultati isteknu tokom studentskog programa, toplo vam preporučujemo da što prije izađete i ponovo položite neki od sertifikovanih testova. Rezultati i Toefl i IELTS testa su validni dve godine nakon polaganja istog. 

3. Prazne stranice

Trebate se pobrinuti da vaš pasos ima minimum 4 do 6 potpuno praznih stranica prije aplikacije za studentsku vizu. Iako će sama viza zauzeti samo jednu stranicu većina konzularnih predstvaništava zahteva minimum dve prazne stranice. Ako pasoš nema dovoljno praznog prostora možda ćete morati da ga obnovite prije same aplikacije. Ovo vas može značajno usporiti i učiniti da čitav proces potraje duže nekih par radnih nedelja.

4. Fotografije kao iz pasoša i ostatak dokumentacije

Možda izgleda isuviše očigledno, ali pređite preko liste neophodnih dokumenata par puta dok god niste sigurni da ste ih poređali upravo redosledom kojim su navedene od strane Imigracionog departmana.

Ako vaša dokumentacija iz bilo kog razloga ne ispunja uslove jednostavno nećete dobiti vizu. To znači da ćete čitav proces morati ponoviti iznova i platiti još jednu prijavu. Obavezno proverite i zahtev za fotografiju koja ide u vizu ukoliko je dobijete. Neke zemlje imaju strogo definisane zahteve po pitanju:
sadržaja,
veličine,
osvetljenosti i
pozadine same fotografije i neće prihvatiti bilo koju fotografiju za koju vi procjenite da je dovoljna. 

5. Budite spremni da platite

Kada podnesete zahtev za izdavanje vize uvijek ćete morati da platite neku vrstu naknade za obradu. Ova naknada se plaća u momentu podnošenja same prijave.

Dok neke zemlje dozvoljavaju online prijave i plaćanje putem kreditne ili debitne kartice, često ćete morati da lično odete u kancelariju kako biste podigli vizu ili dostavili dodatna zahtevana dokumenta.

Proverite da li postoje dodatne naknade koje se plaćaju lično.

6. Aplicirajte na vreme – studentska viza

Obrada vašeg zahteva može potrajati, a neretko može biti podvrgnuta administrativnim procedurama i dodatnim proverama koje su potpuno izvan vaše kontrole.

Ako vam viza nije spremna na vreme jednostavno nećete moći da uđete u zemlju domaćina. Imigraciona kancelarija nekih zemalja na svojoj veb stranici će vam naznačiti tačan datum obrade, ali kako biste ipak bili sigurni treba uzeti u obzir da ovaj proces ipak traje nešto duže.

Vaša viza će reflektovati tačan datum početka vašeg programa, tako da ako je dobijete par nedelja pre utoliko će celokupan proces učiniti manje stresnim. 

7. Proveri prevode

Sva pojedinačna dokumenta za vizu moraju biti prevedena ne engleski jezik i treba da budu potpisane od strane nadležnog organa. Neka konzularna predstavništva će obezbediti prevode i sami potpisati dokumentaciju, ali to mora biti učinjeno pre neko zaista podnesete zahtev za izdavanje vize.

U većini slučajeva, moraćete unaprijed zakazati poseban sastanak sa prevodilačkom službom, tako da biste taj deo trebali precizirati unaprijed sa konzularnim predstavništvom zemlje domaćina ili univerzitetom. 

8. Fotokopije 

Obavezno napravite fotokopije svih zvaničnih dokumenata koje ste dostavili i ponesite ih sa sobom na razgovor za vizu. Dokumenta poput pasosa i lične karte su neki od navažnijih akreditiva koje imate i trebate ih držati sa sobom uvijek. Takođe, dobra ideja je da napravite njihove digitalne kopije kako biste brzo i lako pristupili neophodnim sadržajima. 

9. Budite informisani

U nekim slučajevima, kao što je to slučaj sa američkom studenskom vizom, od vas će se tražiti da dođete na intervju kao deo procesa prijave.

Ako je to slučaj, treba da budete sigurni da ste dobro informisani o svom studentskom programu, univerzitetu domaćinu i da budete spremni da objasnite zašto želite da završite baš taj program.

Ako verodostojno ne upete da odgovorite na neka elementarna pitanja vezana za vaše studije, biće izuzetno teško da ubedite zvaničnike ambasade da putujete u njihovu zemlju radi studija, a ne da imigrirate. 

10. Ostanite pribrani i smireni

Podnošenje prijave za studentsku vizu može biti jako stresan proces, ali ako posedujete svu dokumentaciju i uplatili ste takse, onda ne postoji razlog zbog kog biste trebali da budete odbijeni.

Ako izgledate uznemireno i defanzivno to može biti znak imigracionim službenicima da nepotrebno dugo zadiru u detalje prijave i preispituju njene pojedinosti, a to može uticati da dalje odgađanje u samom procesu obrade.

Zapamtite: konzulati i ambasade stranih država pružaju usluge čija je prevashodna uloga da vam pomognu.

Zakaži konsultacije