Studije arhitekture u Evropi

Osnovne studije arhitekture u Evropi su postale izuzetno tražene u poslednje 2 godine. Iako nisu lake za završiti i dosta su retke na engleskom jeziku, bar kada pričamo o BA studijama, ovo zanimanje iako tradicionalno i dalje važi za jedno od najprofitabilnijih i najtraženijih.

Arhitektura je projektovanje i izgradnja objekata koje uključuje umetnost, matematiku, nauku i logistiku. Diploma arhitekture može vas naučiti kako crtati realne arhitektonske planove ručno ili pomoću računarskog softvera. Modovi poput održivog dizajna i planiranja za budućnost dostupni su za istraživanje. Takođe ćete pohađati kurseve algebre, astronomije, hemije, računarstva i umetnosti. Arhitektonske diplome su poznate po tome što su teške, ali i dalje veoma interesantne.

Specijalizacije arhitekture

Postoje različite vrste arhitekata sa specijalizovanim veštinama u različitim oblastima

1. Pejzažna arhitektura

Da li uživate u prirodi i zelenim površinama? Pejzažne arhitekte grade i dizajniraju upravo to. Pejzažne arhitekte grade vizuelno privlačne pejzaže za ljude i zajednice kroz dizajn parkova, vrtova, stambenih objekata, šetališta i odabira cveća i biljaka. Da biste bili efikasni u ovom sektoru, morate biti:

  • Maštoviti
  • Kreativni
  • Odličan komunikator
  • Umetnik

Takođe biste trebali biti upoznati sa brigama o životnoj sredini i očuvanju kako biste pomogli u dizajnu.

2. Dizajn enterijera

Ova oblast arhitekture dublje pojašnjena u nekim od naših prethodnih blog postova jeste namenjena pre svega studentima koji obožavaju deokr unutražnjosti objekata. Bilo da želite da dekorišete restoran ili salon, ova diploma pre svega traži da imate osećaj za prostor, boje i razne umetničke stilove da biste zadovoljili klijente.

studije arhitekture
studije arhitekture

3.Urbanističko planiranje

Ovaj arhitektonski stil se fokusira na dizajn izgrađenog okruženja, kao što je izgradnja gradova i urbanih prostora. Prvenstveno se bavi dizajnom urbanih prostora. Takođe ćete razmotriti uticaj vaših planova na zajednice koje će raditi i živeti u ovoj oblasti.

Svaka od ovih specijalizacija se može ponuditi kao modul tj kao deo Bachelor arhitektonske diplome kako bi se studentima omogućilo da dalje prate svoja interesovanja.

studije arhitekture
studije arhitekture

Koje su to opcije koje mi preporučujemo? – studije arhitekture

1.TU Eindhoven, Holandija

Ovaj tehnički univerzitet, rangiran među 100 najboljih na svetu nudi jednu od najboljih BA diploma arhitekture. Studije su kompletno na engleskom jeziku, traju 3 godine i polažete poseban prijemni ispit online svake godine u februaru. Studije različito koštaju u zavisnosti da li ste EU ili NONEU student, pa je tako za studenta EU školarina do 2000€ godišnje, a za nas oko 12.500€ bez mogućih stipendija. Ipak, ova diploma itekako vredi truda i finansija jer zaista otvara mnoga vrata.

2. London South Bank University, UK

Ovaj državni univerzitet iako ne tako dobro rangiran kao univerzitet u Holandiji, ima predobre osnovne studije arhitekture koje su RIBA akreditovane. Studije traju 3 godine, univerzitet se nalazi u centru Londona, a cena godine je 14470 funti godišnje. Moguće je umanjenje od 3000 funti ukoliko imate bolji prosek u srednjoj školi i ukoliko aplicirate preko agencije.

3. Politecnico di Milano

Ovaj državni univerzitet u Italiji je jedan od najbolje rangiranih kada su studije arhitekture u pitanju. Osnovne studije su na engleskom jeziku, traju 3 godine i koštaju 3900€ godišnje. Ovaj program ima zahtevan prijemni ispit koji se održava svake godine u septembru pošto završite srednju školu. Prijemni obuhvata: matematiku, fiziku, crtanje, logiku i opšte znanje i nije nimalo jednostavan.

studije arhitekture
studije arhitekture

4. Yasar University, Turska

Ovaj univerzitet se nalazi u Izmiru i nudi odlične četvorogodišnje studije arhitekture. Studije su na engleskom jeziku, i koštaju 6000 dolara godišnje. Imate i stipendije do 50% umanjenja školarine. Univerzitet ima i svoj dom i prelepu menzu, a najbolje od svega je što živite na moru. Ako niste znali, Turska je zemlja koja ima najbolje programe medicine i dizajna u Evropi, nude izuzetno kvalitetno obrazovanje, a život je zaita pristupačan.

5. Pecs University, Mađarska

Ovaj državni univerzitet u Mađarskoj nudi interisane (BA + MA) studije arhitekture, znači traju 5 godina. Studije su na engleskom jeziku i koštaju 7600 dolara godišnje. Ovaj mali, mađarski gradić je zaista super mesto za studentski život, a ovaj univerzitet svake godine ima sve bolji rang na svetskim listama. Dobra vest je da je ovaj program podoban za Stipendium Hungaricum, punu stipendiju, tako da ne oklevajte da probate! Ovde nemate prijemni ispit, već morate da napravite digitalni portfolio.

6. Warsaw University of Technology, Poljska

Ovaj državni univerzitet nudi super program arhitekture u trajanju od 4 godine na engleskom jeziku. Cena studija godišnje jeste 4000€, a imate i prijemni ispit. Prvo se polažu engleski i matematika, a zatim se dobija poseban zadatak iz arhitekture koji je svake godine drugačiji. Nakon te dve faze sledi intervju i tek onda dobijate odluku da li ste upisani. Svakako, ako želite da ste bliže kući, ovo je super opcija!

studije arhitekture u Evropi
studije arhitekture u Evropi

Ukoliko niste sigurni koja je opcija za vas, obavezno nam se javite da zakažemo konsultacje. Na njima možemo da uradimo detaljno profilisanje i da vidimo šta najviše odgovara vašim kvalifikacijama i budžetu.

Zakaži konsultacije