Mitovi i istine o studijama u inostranstvu

Mitovi i istine o studijama u inostranstvu je blog post koji treba da Vam na neki način razbije predrasude. Svi mi imamo nekoga ko je studirao u inostranstvu i koji iy najbolje namere pokušava da nam pruži informacije. Pre nego studenti dođu kod nas na konsultacije, postoji mnošto (dez)informacija na temu studija u inostranstvu. Svako iskustvo studija u inostranstvu je iskustvo tog pojedinca i vrlo je teško nekad odrediti koliko su te informacije verodostojne. 

Spremanje za odlazak u inostranstvo upravo zbog ovakvih konfuznih i polu tačnih informacija predstavlja kočnicu da krenete ovim putem. U ovom tekstu pojašnjavamo šta su neki od 5 najčešćih mitova kada je ova tema u pitanju, a šta je zaista istina!

1. Mit – Studiranje u inostranstvu je preskupo 

Na našem podneblju vlada verovanje da su studije u inostranstvu zaista finansijska avantura. Ovo jeste tačno za neke destinacije kao što su USA, Kanada ili Engleska i Holandija. Ali, toliko je trenutno univerziteta na svetu koji nude finansijsku pomoć, pristupačne školarine, a opet je kvalitet nastave izuzetan. Jako je bitno da kada birate gde ćete studirati, izaberete destinacuju koja ima troškove života bar približno našim. Naravno, teško je imati predstavu o zemljama u svetu i zato smo mi tu kako bismo Vam preneli iskustva naših klijenata sa pouzdanim i tačnim informacijama o cenama i potrebnim finansijama za studije u inostranstvu. 

Mitovi i istine o studijama u inostranstvu
Mitovi i istine o studijama u inostranstvu

2. Mit – Prosek je najbitniji 

Zapravo ne! Ovo je jedan od možda najčešćih mitova koji vladaju među budućim internacionalnim studentima. Prosek je jedino bitan ukoliko želite top fakultete kao što su Cambridge, Oxford, Harvard, MIT. Pored proseka za ovakve fakultete je potrebno da imate jedan bogat CV, takmičenja i nagrade. Za većinu fakulteta prosek je uslov, ali ne i presudan faktor upisa. Naravno, mnogo ćete lakše upisati ukoliko ste u srednjoj školi bili odlični, a na fakuletu bar 8.5, ali i ako niste, fakulteti često sprovode intervjue  preko skajpa kako bi utvrdili kvalitet kandidata.

Pored toga, prijemni često ne postoje i šalje se drugačija dokumentacija nego kao što je to slučaj kod nas. Ono gde postoji prepreka jeste da ako imate prosek 6 na fakultetu, nećete moći da se upišete, osim na neke od privatnih fakulteta. Preporučujemo da pogledate našu ponudu univerziteta.

3. Mit – Moram da znam jezik te zemlje gde želim da studiram

Ovo je samo donekle tačno. Naime, kako je poslednjih godina povećana akademska mobilnost, sve više zemalja otvara programe studija na engleskom jeziku. Još uvijek mnogo više ima Master programa na engleskom nego programa osnovnih studija, ali i to počinje da se mijenja. Ovo najviše važi za Nemačku, Austriju i Švajcarsku jer su uslovi upisa na većinu master programa i osnovnih studija dobro poznavanje nemačkog jezika i engleskog kao i strogi prijemni ispiti.

Italija donekle prati ovo, ali je sve više počela da otvara programe osnovnih studija na engleskom jeziku, ali za sada najviše iz biznisa. Ono što je preporučljivo jeste da naučite jezik te zemlje svakako ukoliko planirate da ostanete da živite i radite tu nakon završetka vaših studija. 

4. Mit – Jako se teško nalazi posao u zemlji gde sam završio/la studije 

Isključivo zavisi od vas samih. Možete da završite i najbolje fakultete, ali ukoliko niste uporedo radili na razvijanju praktičnih veština, pisanja CV-a ili najosnovnijih manira, vrlo je verovatno da će ovaj mit postati vaša realnost. Zato, naš je savet da još dok studirate postanete aktivni član neke studentske organizacije. Većina fakulteta u inostranstvu kao obavezan deo studija ima i praksu u nekoj kompaniji.

Uglavnom, ove prakse nisu plaćene, ali nekad mogu i da budu. Probajte da na tim praksama upijete znanje kako biste lakše mogli da odredite šta je ono čime biste voleli da se zaista bavite. I još jedna jako bitna stvar, ne odustajte na prvu! Pravilo je, u Evropi, a i dalje da prednost imaju građani te zemlje, pa zatim građani EU i onda NONEU. Na nekim mestima će vas odbiti upravo zbog ove činjenice, ali to nije do Vas! Zato samo hrabro nastavite da tragate dalje, imate 6 meseci po zakonu, od završetka studija da nađete posao!

5. Mit – Stipendije se teško dobijaju 

Ovaj mit je istina kada pričamo o punim stipendijama! Nažlost, pune stipendije za naše studente osnovnih ili Master studija su postale rezervisane za izuzetne kandidate ili za izuzetne sportiste. Ali, nemojte toliko da brinete, uvek postoje umanjenja školarina ukoliko ostvarujete super uspeh na fakultetu i to do 50% od cene školarine.

Možete, ako ste NONEU građanin da radite i do 20h nedeljno dok ste na studijama, a kao EU i puno radno vreme. Postoje:
Regionalne stipendije Italije,
DAAD stipendije vlade Nemačke,
Stipendije Švedskog Instituta, Francuske i Češke Vlade.

Mitovi i istine o studijama u inostranstvu

Većina je za Master studije, dok je regionalna stipendija Italije dostupna svima i pokriva nekada punu cenu školarine ili troškove života na godišnjem nivou. Bazirana je na finansijskoj situaciji vaših roditelja. Postoje i univerzitetske stipendije koje su uglavnom umanjenja školarina. Takođe postoje excellence stipendije koje su pune i koje se uglavnom dodeljuju u jako malom broju kandidatima sa vrhunskim prosekom! 

Nadamo se da smo ovim tekstom razbili neke od predrasuda i da ćete se sada lakše odlučiti na prijavu na studije u inostranstvo! Svakako, studiranje u zemlji koja nije vaša razvija vas kao ličnost, daje širu perspektivu o svijetu i daje lepše karijerne mogućnosti! Odluka je samo vaša!

Zakaži konsultacije