Studetski smeštaj? Kako ga odabrati?

Studentski smeštaj nije lako pronaći, pogotovo ne u inostranstvu. Veoma je važno znati gde ćete živeti za vreme studija u inostranstvu, jer to može uticati na sam kvalitet život. Ako izaberete smeštaj u okruženju kojim niste do kraja zadovoljni ili se ne osećate upotpunosti bezbjedno to će se itekako odraziti na vaše raspoloženje.

Međutim, ako ste okruženi ljudima sa kojima se dobro razumete i u čijem prisustvu se osećate prirodno i ugodno, možete se usresrediti na svoje studije, a ujedno i tokom ovog procesa stvoriti prijatelje za čitav život. 

Koliko je važan smeštaj?

Smeštaj jeste važan, ali nikako nije najbitnija stavka sa kojom treba da se preokupirate prilikom dolaska da studirate u stranu zemlju. Svi univerziteti će imati širok spektar smeštajnih opcija da avam ponude u zavisnosti od vaših preferencija i budžeta.

Uslovi na kampusu i van njega, rezidencijalni smeštajni kapaciteti i blizina drugog privatnog smeštaja i centra grada i urbanog života, jesu stavke koje se gledaju kada se bira univerzitet. Ipak, ta stavka ne bi trebala da bude na samom vrhu prioriteta. Smeštajem će prevashodno biti okupirana Vaša porodica zbog prevelike brige za vašu bezbednost i udobnost samog studiranja. 

Studentski smeštaj
Studentski smeštaj

Koje su moguće opcije?

Jednostavno rečeno možete živeti u kampusu ili van njega. Smeštaj u kampustu se sastoji od različitih zgrada sa pojedinačnim ili zajendičnik sobama sličnim kao u stambenim zgradama. Zajendične sobe ili spavaonice su najčešće u Americi. Ove sobe obično sadrže krevet i radni sto.

Sprat će obično imati kuhinju, kupatilo i zajedničku prostoriju poput dnevnog boravka, iako to sve zavisi od rasporeda samih prostorija u rezidencijalnim objektima. Otprilike zajednične prostorije na jednom spratu deli najviše 12 studenata tog sprata. Optimalno je 6 do 8. Ponekad smeštaj ovog tipa je u obliku višespratne kuće sa sličnom stukturom. 

Postoje različiti oblici smeštaja u okviru univerzitetskog kampusa. To može biti od strane univerziteta vođen studetski dom sa sličnim rezidencijalnim objektima i zajedničnim pomoćnim objektima i prostorijama. Takođe, može biti rezidencijalni kompleks u oviru univerziteta koji vodi treće lice ili kompanija koja je zadužena za smeštaj internacionalnih studenata i u okviru te usluge nudi sve sadržaje za podršku studentima iz drugih zemalja.

Dodatno – studetski smeštaj

Strani studenti mogu iznajmiti kuću ili stan od agenata nekretnina ili trećih lica, stanodavaca, a broj osoba zavisi od njihove interne politike. Kancelarija za internacionalne studente može preporučiti renomirane agente ili stanodavce koji su do sada nudili svoj smeštaj studentima i za koje je povratna informacija bila pozitivna. Pre početka svake školske godine univerzitet organizuje sajam smeštaja na kome izlažu svi agenti i stanodavci koji se nalaze u neposrednoj blizini kampusa.

Ako bi strani studenti želeli nešto drugačije iskustvo onda mogu izabrati opciju smeštaja u okviru porodice. To je opcija koju najčešće koriste učenici završne godine srednje škole ili studenti prve godine fakulteta. Smeštaj u okviru domaćinstva je itekako svrsishodan za one koji žele da se upoznaju sa jezikom, porodicom i običajima zemlje. Jedina obaveza koju imaju je da na sebe preuznu održavanje nekih prostorija domaćinstva neposredno nakon korišćenja i da plaćaju smeštaj za sobu koju koriste na godišnjem ili mesečnom nivou. 

Studentski smeštaj
Studentski smeštaj

Da li ću dobiti smeštaj na kampusu? – studetski smeštaj

U većini slučajeva, univerziteti ostavljaju slobodne kapacitete u rezidencijalnom smeštaju u okviru kampusa za studente prve godine. To je da bi se olakšao proces smeštaja i adaptacije na novonastale okolnosti.

Studenti su time pošteđeni jurnjave za smeštajnim jedinicama izvan univerziteta i time umanjili sebi rizik da zbog neinformisanosti i nepoznavanja svojih budućih cimera, u žurbi ne odaberu nešto što im se neće svideti. Nekad internacionalni studenti ne mogu ući u zemlju domaćina pre početke studijekog programa, što pretragu smeštaja značajno ograničava. 

Da li mogu pronaći smeštaj od kuće?

Naravno. Ne brinite previše zbog činjenice da inicijalno traženje studentskog smeštaja počinjete upravo od kuće. Možda zvuči delikatno, ali gotovo svaki internacionalni student je prošao kroz isti proces. Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama možete pregledati sve moguće opcije koje uključuju fotografije i virtuelne ture.

Ako imate bilo kakva pitanja vezano za konkretan smeštaj, možete pitati preko grupa na društvenim mrežama kojima upravljaju ili univerziteti ili unije internacionalnih studenata, a katkad i sami vlasnici smeštaja se udružuju i kreiraju svoje grupe. SAT agencija vam može pomoći kako da stupite u kontakt sa univerzitetskim osobljem i nađete kvalitetne izvore informacija. 

Studentski smeštaj
Studentski smeštaj

Koji su faktori koje treba razmatrati? – studetski smeštaj

Neka od osnovnih pitanja koja se nameću su:

  • Da li ćete ostajati do kasno? Blizina univerzitetskog kampusa determiniše oblik prevoza koji koristite. Javni prevoz je najbolji, ali režim vožnje zavisi od dana u nedelji i sati u toku dana.
  • Da li planirate da izlazite, odlazite na žurke u grad i socijalizujete se ili ćete biti fokusirani isključivo na učenje?
  • Sa kojim tipovima ljudi biste najviše voleli da živite?
  • Da li ćete obroke pripremati kod kuće ili ćete se hraniti u univerzitetskoj kantini?

Zakaži konsultacije