Degree Diploma Certificate

Degree, Diploma, Certificate – Ova podela nije baš podela koju možete da vidite na našem podneblju, te stoga zbunjuje mnoge naše kandidate.

Svakako, različite oblasti profesionalnog angažmana zahtevaju zasebne kvalifikacije, koje ne treba zanemarivati, već naprotiv ozbiljno shvatiti. Međutim, danas posedovanje diplome, sertifikata i slično nije predmet obaveze, već radije stvar ličnog izbora. Ovo nikako ne znači da se možemo baviti npr. stomatologijom, ukoliko prethodno nismo stručno osposobljeni, već ukazuje na diverzitet poslova koji ne zahtevaju standardizovan nivo obrazovanja. 

Ovaj segment je jako bitan budućim studentima i posebnu pažnju treba obratiti prilikom odabira oblasti za koju se želimo usavršavati, kao i visoko-obrazovne institucije.  Zato, toplo preporučujemo da se obavezno pogledate stepen obrazovanja ili zvanja koje ćete dobiti nakon završetka studija. Imajte na umu, da pomenuto može zavisiti i od akreditacije koju univerzitet ima u državi u kojoj se nalazi. 

U nastavku teksta, objasnićemo razliku između zvanja Diplome, Degree i Certificate, i tim putem otkloniti vaše nedoumice. 

Degree Diploma Certificate
Degree Diploma Certificate

Degree

 • Izbor oblasti studiranja
 • Traje 2 godine ili više
 • Poslodavci je često zahtevaju
 • Nema limita prilikom odabira posla iz snova
 • To bi kod nas bila diploma osnovnog nivoa studija BA ili master

Certificate 

 • Dobijate ga nakon održanog treninga ili kursa
 • Traje nekoliko nedelja ili meseci, a nekad i godinu dana
 • Možete ostvariti neophodne veštine za buduće poslovanje

Diploma

 • Dobija se nakon završetka predavanja ili samostalnog izučavanja određene oblasti
 • Obično traje duže od sertifikata, najčešće 1 godinu do 2
 • Finansijski pogodna,ukoliko želite da pristupite polju poslovanja koji ne zahteva Degree

Šta je Degree?

Degree je najveći stepen obrazovanja koji zahteva izbor vaše specijalizacije, tj. oblasti koju želite izučavati. Ipak, pored postojanja predmeta koji su usko povezani sa vašim interesovanjem, kurikulum podrazumeva i izučavanje kurseva opšteg znanja poput engleskog jezika, istorije i matematike, u zavisnosti od univerziteta i programa.

Koji su uslovi za dobijanje Degree?

Naime, degree ima više stepena studija tj. Bachelor degree, Master degree, PHD degree. Uslovi za dobijanje ovog tipa stručnog obrazovanja zavise od oblasti izučavanja, ali i od univerziteta. Obicno, da biste dobili zvanje Bachelor degree, neophodno je izdvojiti od 3-4 godine intezivnog obrazovanja, kao i 180-240 neophodnih kredita. U slučaju da več posedujete diplomu osnovnog obrazovanja, onda je sledeći korak Master degree koji uglavnom traje 1 ili dve godine. Nakon stečenog Master degree zvanja, imate zeleno svetlo da upišete PHD studije, koje traju u proseku do 6 godina. 

Koje su to prednosti i mane Degree?

Prednost Degree obrazovanja jeste njegova potražnja prilikom zaposlenja. Svakodnevni primeri pokazuju da poslodavci zahtevaju posedovanje Degree, čak i u slučaju da oblast vaše specijalizacije nije u skladu sa opisom posla. Isto tako, Degree olakšava proces zaposlenja prilikom raznovrsnih aplikacija i definitivno vas stavlja u deo najkompetetnijih kandidata. 

Neke od prednosti su i

 • Veća zarada prilikom poslovanja
 • Razvijanje kritičkog mišljenja i drugih aktivnosti 
 • Umrežavanje sa ciljem većeg broja poslovnih prilika
 • Pristup otvorenom tržištu rada
 • Bolji uslovi rada – osiguranje, putovanja, odmori i slično.
Degree Diploma Certificate
Degree Diploma Certificate

Šta je Associate’s degree?

Šta ako ne želite posvetiti toliko vremena i godina za Bachelor degree? Onda je Associates degree upravo za vas! Za razliku od Bachelor degree, ova vrsta obrazovanja zahtevaće manju investiciju vremena – 2 godine u proseku i biće potrebno 90 kredita, što je pola puta manje nego u prethodnom primeru.

Benefite koje možete ostvariti sa Associate degree

 • Vaš posao iz snova zahteva upravo ovaj stepen obrazovanja
 • Želite Degree, ali ne pronalazite se u stepenu Bachelors degree
 • Već posedujete Bachelors degree, i želite još jedan Degree

Za koje poslove možete aplicirati sa Degree?

Bukvalno, ne postoji granica u odabiru poslovanja, sve što možete zamisliti! Od medicine, političkih nauka, inžinjerstva, arhitekture, stomatologije..

Šta je Certificate?

Sertifikat se dobija nakon uspešno završenog treninga ili obuke za određenu oblast, sa ciljem sticanja potrebnih veština. Za razliku od prethodnih zvanja, ovaj vid obrazovanja ne podrazumeva izučavanje predmeta zasebno i traje uglavnom od jednog dana, nekoliko nedelja ili par meseci do godinu dana. 

Šta su uslovi za dobijanje Certificate?

Uslovi variraju od tipa obuke ili treninga, uglavnom je neophodno uspešno savlađivanje predviđenih veština i redovno učešće na aktivnostima od značaja. Posedovanje Certificate zvanja može dopriniti vašoj biografiji i već stečenom znanju. 

Koje su prednosti i mane Certificate?

Certificates deluju više kao izazovi, koji nam pomažu da unapredimo već stečeno znanje, ali i da se usavršavamo u skladu sa vremenom. Veći broj poslova zahteva konstantno nadograđivanje, pa Certificate pružaju brzo i efikasno sticanje veština.

Šta je Diploma? -Degree, Diploma, Certificate

Diploma se izučava nešto dublje od Certificate i potrebno je nešto više vremena, u proseku do godinu dana. Programi Diplome se baziraju više na praksi, nego na pukom obrazovanju. Oni nam pomažu da razumemo određenu oblast ili predmet izučavanja, ali ne u meri koljoj to nudi i Degree. 

Koji su uslovi za dobijanje Diploma?

Programi Diploma obrazovanja nude izučavanje određene oblasti, sa ciljem pristupa prostora poslovanja. Uz pomoć diplome, dobijate veštine koje ne možete usavršiti u svakodnevnom životu. 

Koje su prednosti i mane Diploma?

Diploma može biti izazovna za sve vas koji u kratkom vremenskom periodu želite steći određene kvalifikacije, bez mukotrpnog i dugotrajnog učenja. Diploma može biti od pomoći prilikom obavljanja različitih poslova, koje ne zahtevaju posedovanje Degree stepena obrazovanja. Pa tako sa Diploma možete raditi kao asistent u stomatološkoj ambulanti, i slično. 

Neki od benefita

 • Mogu se ostvariti u relativno kratkom vremenskom periodu
 • Jeftine su, koštaju manje od Degree
 • Raspored časova je jako fleksibilan i prilagodljiv
 • Časovi su fokusirani na veštinu koju je neophodno steći
Degree Diploma Certificate
Degree Diploma Certificate

Koji stepen obrazovanja je za mene? -Degree, Diploma, Certificate

Neki od faktora koji mogu biti presudni u vašoj odluci su sledeći

 • Koliko vremena mi je potrebno da bih stekao određeno zvanje?
 • Koju oblast studiranja želim izučavati?
 • Koliko mi je finansijskih sredstava neophodno?

I za sam kraj, da li mi je potrebno četvorogodišnje znanje i diploma? Hm, pa to zavisi upravo od vas i vaših životnih ciljeva. Ne postoji odgovor koji bi u potpunosti zadovoljio vaša očekivanja i koji bi bio upotrebljiv većini, naprotiv, individualno je! Zato, postavite svoje ciljeve, prepoznajte svoje veštine i bićete na pravom putu!

Zakaži konsultacije