Studije medicine u Evropi

Studije medicine u Evropi nije toliko dostupne, bar ne kada je program na englesko jeziku. . U ovom blog postu smo izdvojili najpovoljnije opcije za Vas.Najčešće pitanje koje smo dobijali na konsultacijama i generalno u ovom poslu, jeste  “Gde mogu da odem na osnovne studije medicine, da je školarina pristupačna i da je program na engleskom jeziku”? U početnoj fazi učenja pojedinosti gde, kako i šta može, naše reakcije nisu sigurno prikazivale sigurnost.

Danas, posle dvogodišnjeg iskustva, mnogo upisanih studenata i detaljno istraženih opcija, donosimo Vam  blog post o studijama medicine na engleskom jeziku.

UNIVERSITA PAVIA, ITALIJA – Studije medicine u Evropi

Verovali ili ne, Italija nudi najjeftinije studije medicine na engleskom jeziku.  Počećemo od Univerziteta Pavija – Studije medicine na Univerzitetu u Paviji imaju dugu istoriju. Naime, odavde je sve i počelo i baš na ovom univerzitetu su prvi put uvedene studije medicine na engleskom jeziku u Italiji. Koriste britanske medicinske knjige koje se inače koriste u visoko rangiranim školama u SAD i UK. Oni nude čuveni “Harvey course“ koji predstavlja kompletno ispunjen nastavni plan i program, u skladu sa više od 500 godina medicine.

Dodatno

Studije medicine na ovom univerzitetu pružaju put za stručno osposobljavanje. Ovo stručno usavršavanje započinje u trećoj godini i obično se obavlja u nekoj od sledećih oblasti: opšta hirurgija, interna medicina, medicina i hirurgija, akušerstvo i ginekologija ili pedijatrija. Ovo stručno osposobljavanje više liči na obuku na radnom mestu i isključivo ga nadgleda mentor – profesor. Sistem ocenjivanja je podeljen na dva dela: ispiti bez ocenjivanja (idoneita) i ispiti sa ocenama (esami di profitto).

Za prijavu Vam ne treba motivaciono pismo ni pisma preporuke. Potrebno je da položite IMAT Cambridge ispit o kom će biti poseban blog post. IMAT je zamena za prijemni ispit, bar onaj koji mi poznajemo u našem sistemu obrazovanja. Rezultati tog testa su presudni i najviše se pažnje pridaje upravo tome.

Cena studija zavisi od Vaših primanja, zato je Italija i super zemlja za osnovne studije jer je sistem vrlo pravičan. Na ovom univerzitetu studije su fiksne i iznose 1500€ godišnje, što je ubedljivo najjeftiniji program medicine na engleskom jeziku u Evropi. SAT Agencija je direktni predstavnik ovog univerziteta.

UNIVERSITY OF MILAN, ITALIJA – studije medicine u Evropi

Studije medicine na engleskom jeziku
Studije medicine na engleskom jeziku

Ovaj univerzitet nudi odličan kvalitet studija medicine i više je teorijski orijentisan nego praktično. Nakon završenih osvnovnih studija, redosled već znate (Specijalizacija, doktorat i dalja istraživanja u ovoj oblasti). Ono što ih razlikuje od ostalih univerziteta u Italiji koji nude program studija medicine na engleskom jeziku jeste što zaista morate da logički dođete do odgovora.

Često studenti imaju vežbe, razne kliničke slučajeve koje moraju da reše i obilazak pacijenata u bolnicama.

Ovaj univerzitet ne nudi samo osnovne studije već i master. Njihove studije imaju inovativan pristup učenju i podenjene su na prve 2 godine predkliničkog učenja i preostale 4 kliničkog. Te 4 godine vežbe se obavljaju u Luigi Sacco bolnii u Milanu.

Pogledajte presek po godinama, tj šta je ono što biste učili:

  • 1. godina: Opšti uvod u medicinu kao profesiju. Ova prva godina posvećena je razumevanju ljudskog tela, sve od najmanjeg dela tela koji je ćelija do složenih organa poput bubrega.
  • 2. godina: Ova akademska godina govori više o razumevanju funkcije organa. Pored toga, nekoliko kliničkih bolesti se takođe detaljno analizira.
  • 3. godina: Ova posebna godina označava početak Vašeg putovanja da postanete doktor u pravom smislu te reči. Na ovoj godini imate predmete vezane za laboratorijsku medicinu, biostatistiku, sistemske bolesti, i najvažnije od svega, komunikacione veštine koje su potrebne budućem lekaru.
  • 4. i 5. godina: Tokom ovih akademskih godina bavićete se oblastima poput: zaraznih bolesti, farmakologije, bolesti kostiju i zglobova, sistemskih bolesti, upravljanja pacijentima, mentalno zdravlje, neurologija i mnogi drugi predmeti. Ove godine postavljaju temelje na kojima ćete se nadograditi tokom postdiplomskih studija.
  • 6. godina: Budući da je ovo poslednja godina, fokusirana je više na klinička i bolnička iskustva.

Kao i za Paviu, potrebno je da imate položen IMAT test i da rezultati budu odlični kako biste dobili priliku da studirate na ovom univerzitetu. Cena školarine nije veća od 4500€.

Osim odličnih studija, ovaj univerzitet ima dva istraživačka centra koja su pridobila svetsku pažnju iz oblasti molekularne medicine i raka dojke.

CHARLES UNIVERSITY, ČEŠKA – Studije medicine na engleskom jeziku

Studije medicine na engleskom jeziku
Studije medicine na engleskom jeziku

Charels Univerzitet u Pragu ima 5 fakulteta od kojih svaki od 5 ima studije medicine u trajanju od 6 godina. Više od 3400 studenata pohađa studije medicine na ovom univerzitetu. Ovo je univerziteta sa dugom tradicijom koja datira čak iz 14. veka. Prve 3 godine pohađate na univerzitetu, sa početkom 4. imate mogućnost da pohađate jedan semestar na univerzitetu Vaše matične zemlje.

Potrebno je da uradite prijemni ispit koji se sastoji od : Hemije, Biologije i Fizke kao i intervju nakon toga. Potrebno je da imate minimum 244 boda od ukupnih 330, kako biste se upisali. Prijemni se polaže 14.juna svake godine. Postoje i pripremni kursevi koji se održavaju na proleće na ovom univerzitetu gde Vam detaljno objašnjavaju kako da lakše položite prijemni ispit. Cena je oko 14.500 evra po godini, ali svake godine iznos školarine raste.

PALACKY UNIVERSITY

Studije medicine na engleskom jeziku
Studije medicine na engleskom jeziku

Ovaj univerzitet se takođe nalazi u Češkoj, samo ne u pragu  već u manjem gradu koji se zove Olomouc. Ovo je grad bogat prelepepim arhitektonskim zdanjima kao i istorijskim spomenicima. Da biste se ovde upisali potrebno je da položite prijemni ispit koji se sastoji od sledećih oblasti: Bilogija, Hemija, Fizika i Psihologija.

Datum prijemnog ispita se menja svake godine ali je uvek ili u aprilu ili u maju. Cena je 10.500 € po godini, što ga zaista čini vrlo pristupačnim. Naravno, studije traju 6 godina. Ovaj program medicine je akreditovan od strane USA, Kanade i Malezije. Osim prijemnog ispita, potrebno je da imate i položen sertifikat engleskog jezika na dobro nivou (IELTS 6.5 ili TOEFL 87 minimum). Smeštaj Vam je zagarantovan tokom svih 6 godina studija od strane univerziteta. Zvanje koje dobijate nakon diplomiranje jeste Doctor of Medicine (MUDr.).

HUMANITAS UNIVERSITY

humanitas univerzitet
humanitas univerzitet

Univerzitet Humanitas je najveća nezavisna međunarodna medicinska škola u Italiji,Milano,  izgrađena u okviru Humanitas istraživačke bolnice, centra koji je u celoj Evropi poznat po odličnom standardu zdravstvene zaštite i naprednim istraživanjima.

Sadrži simulacioni centar poslednje generacije od oko 1.000 m2, smeštaj za studente, visokotehnološke laboratorije i učionice, međunarodnu kantinu, sportske objekte. Višejezična studentska kancelarija pažljivo pomaže studentima tokom celog procesa prijave, od prvog kontakta do njihovog dolaska u Italiju.

Ovo je šestogodišnji univerzitetski program, predaje se isključivo na engleskom jeziku. Od prve godine, teorijski predmeti  integrisani su sa praktičnim iskustvom i simulativnim aktivnostima, a prakse počinju u trećoj godini.Univerzitet Humanitas su pohađali i dobitnici Nobelove nagrade, 70 profesora i više od 150 kliničkih tutora, lekara koji pažljivo prate studente tokom njihove kliničke obuke u bolnici.

Ova diploma mogućava studentima da rade kao lekari u EU i inostranstvu. Univerzitet Humanitas takođe nudi posebne kurseve za pripremu studenata za polaganje USMLE ispita i time postanu lekari u Sjedinjenim Državama. Da biste postali student ove prestižne škole, potrebno je da položite prijemni ispit koji se održava 14. Februara. Polažete HUMAT test koji se sastoji od :

Test je specijalno napravljen za ovu školu u saradnju sa Univerzitetom Oxford, Imperial i Leeds.

NICOSIA UNIVERSITY

Univerzitet u Nikoziji je najveći univerzitet na Kipru. Univerzitet pohađa oko 8.000 studenata. Univerzitet u Nikoziji nije samo najveći privatni univerzitet na Kipru, već je i globalni obrazovni centar gde 20%  studenata dolazi iz drugih zemalja čak 80 različitih nacija iz celog sveta.

Studije su na engleskom jeziku sa naglaskom na kritičkom razmišljanju i razvoju veština učenja.

Diploma doktora medicine (MD) koju dobijate nakon diplomiranja, omogućava specijalizaciju u bolnicama u državi studenta.

Svi studenti koji su uspešno završili prve četiri godine dobijaju diplomu biohemičara. Dodatne dve dovode do sticanja diplome doktora medicine. Ova diploma je priznata od strane Evropske unije, a dodeljuje je Vlada Kipra. Tim profesora se sastoji od najboljih lekara u bolnicama na Kipru i u inostranstvu.

Ovo bi bile samo od nekih opcija koje smo izdvojili za Vas. Naravno, postoji još dosta univerziteta u UK I Holandiji i drugim zemljama, ali kada je u pitanju odnos cena- kvalitet, ova lista je sigurno pouzdana.

Ukoliko imate neka dodatna pitanja, molimo Vas da popunite formular ispod.

Zakaži konsultacije