Studiranje u Španiji

ŠPANIJA

Studiranje u Španiji
Studiranje u Španiji

ZAŠTO STUDIJE U ŠPANIJI?

Studiranje u Španiji je san mnogih studenata zbog prelepih gradova, klime i tradicije koju Španci neguju. U Španiji se tokom proteklih sedam vekova osnovalo blizu 80 državnih i privatnih Univerziteta. Poslednjih decenija obrazovni sistem Španije pretrpeo je značajne promene u cilju poboljšanja kvaliteta studija i povećanja broja obrazovnih programa. Španija je po broju stranih studenata koji se upisuju na njene Univerzitete među vodećim zemljama u EU.

Kao razloge za školovanje baš u ovoj zemlji navode sledeće:

  • povoljna klima,
  • odlične opcije za međunarodne studije, političke nauke, jezike,
  • Barselona, koja je postala IT čvorište,
  • kultura, odlična hrana i opušten život.

Ono što može da predstavlja prepreku studiranja u Španiji jeste španski jezik. Za većinu univerziteta potreban je B2 nivo. I većina programa studija su skroz na španskom jeziku, ili bilingualne. Studije koje su skroz na engleskom jeziku su po pravilu uvek skuplje i vrlo ograničen izbor programa. Za više informacija o časovima španskog pogledajte ovdje.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U ŠPANIJI?

Školarine na fakultetima u Španiji variraju u zavisnosti od toga da li je univerzitet privatni ili državni, od studijskih programa koje nudi, ali i od toga da li se nalazi u većem ili manjem mestu. 

Španija ima oko 81 državni i privatni univerzitet. Prosečna cena je oko €5,000 po godini, ali to može da bude i više. Na privatnim fakultetima kao što su IE, EU Business School i ESADE školarine se kreću od €13,000 do €20,000 po godini. Naša preporuka je da pogledate našu najpopularniju biznis školu Geneva Business School gde preko naše agencije možete da ostvarite i umanjenje.

Studiranje u Španiji
Studiranje u Španiji
Studiranje u Španiji

VIZE ZA STUDIRANJE U ŠPANIJI

Studenti koji žele da studiraju ili da se bave istraživačkim radom moraju da imaju i odgovarajuću studentsku vizu da bi mogli legalno da borave u Španiji. Ukoliko je u pitanju istraživanje ili specijalistička obuka koja ne traje duže od tri mjeseca, državljanima nekih zemalja nije potrebna ova vrsta vize. Osim vize, strani studenti moraju podnijeti zahtjev za izdavanje identifikacione studentske boravišne kartice. Ovaj dokument je neophodno izdati najkasnije 30 dana nakon ulaska u zemlju.

Studenti iz Crne Gore koji žele da studiraju u Španiji moraju predati zahtjev za izdavanje studentske vize Konzularnom viznom odeljenju ambasade Kraljevine Španije u Beogradu.

Kada od odgovarajućeg fakulteta dobijete pismenu potvrdu o upisu na studije, sa tom potvrdom i propratnom dokumentacijom podnosite zahtjev za izdavanje studentske vize.

Osim pomenute potvrde, neophodno je imati i:

  • važeći pasoš,
  • plan i program studija ili specijalističke obuke na koje ste se upisali,
  • dokaz o pokrivenim troškovima zdravstvenog osiguranja tokom cjelog perioda boravka u Španiji,
  • ljekarsko uvjerenje kao dokaz da ste mentalno i fizički zdravi i sposobni za pohađanje studija,
  • dokaz o posjedovanju finansijskih sredstava za život u navedenom periodu studiranja,
  • dokaz da niste krivično gonjeni u poslednjih pet godina života u zemlji iz koje podnosite zahtjev za vizu.

Ambasada Španije ne postoji u Crnoj Gori i svi student idu u Beograd na viziranje.

Detaljne informacije možete pogledati ovdje. Važno je da sva dokumentacija kojom se aplicira bude prevedena na španski jezik uz odgovarajući pečat sudskog tumača.

ŽIVOT U ŠPANIJI TOKOM I NAKON STUDIJA

Studiranje u Madridu

Španski jezik je jezik koji nam je svima itekako poznat sa kojim smo imali priliku da se susretnemo prilikom putovanja, kroz sport, kao i vrlo popularne španske serije. Tokom studija možete da nađete posao i radite do 20 sati nedeljno kao Non-EU student ili full time ako ste EU državljanin. Poslovi su uglavnom studentski, u kampusu ili rad u internacionaloj kancelariji fakulteta zaduženoj za prijave i upis. Po satu se plaća od €8 do €10.  Za studije na španskom vam je potreban B2 nivo, dok za studije na engleskom jeziku neki od međunarodno priznatih sertifikata (TOEFL, IELTS, CAE). 

Nakon studija studenti koji dolaze iz Non-EU zemalja imaju pravo da ostanu šest meseci da traže posao ili apliciraju za neki od master programa, dok za EU studente ovo ne važi, kao ni odlazak za vizu. Neki fakulteti u Španiji omogućavaju ostanak i do 18 mjeseci posle završetka studija. Što se tiče smještaja, kao i u većini evropskih zemalja, dominantan tip smeštaj su stanovi i apartmani. Studenti iznajme sobu u okviru većeg stana, koja u zavisnosti od lokacije ili konkretnog grada, kao i broja cimera sa kojim se pomenuti prostor dijeli, može da ih košta od €300 do €500. Studetski domovi nisu popularn izbor za smeštaj.