Community college u Americi

Community college u Americi ,bili su poznati kao niži koledži, ali termin niži koledž nije baš adekvatan za ono kako danas ove institucije funkcionišu. Community college-i imaju i dan danas važnu ulogu u pripremi studenata za tržište rada. Postoji preko hiljadu Community college-a u Sjedinjenim Državama. Oni su dobra priprema za posao ili transfer na veliki univerzitet.

Dakle, koja je onda razlika između community college-a i četvorogodišnjeg univerziteta? Community college je upravo ono što ime implicira: to je visokoškolska ustanova koja prvenstveno služi svojoj okolnoj zajednici. Koledži u zajednici nude tradicionalne akademske časove poput matematike i istorije.

Community college u Americi
Community college u Americi

Koje su glavne razlike?

Dužina trajanja programa

Glavna razlika između ovih koledža i univerziteta je u tome što su potrebne 2 godine da se dobije diploma. Pogrami na četvorogodišnjem univerzitetu traju četiri godine. Zašto su potrebne četiri godine da se završi diploma na univerzitetu, a samo dve godine na community koledžu?

Na četvorogodišnjim univerzitetima studenti provode svoje prve dve godine polažući opšte obrazovne ispite, takođe poznate kao „gen-eds“. Kao na primer; matematika ili istorija, bez obzira na to koja će im oblast koncentracije biti. To znači da tokom prve dve godine univerziteta, bilo da je vaš glavni predmet studija arhitektura ili biologija, od vas će se tražiti da polažete iste opšte obrazovne predmete. Tek na trećoj i četvrtoj godini nećete se fokusirati na svoju oblast koju ste primarno izabrali kao željenu oblast studija.

Umesto da prve dve godine budu na univerzitetu, neki studenti će izabrati da te dve godine opšteg obrazovanja prvo obave na community koledžu, a zatim da se prebace na tradicionalni univerzitet. Studenti koji započinju studije na koledžu spremni su da uđu na univerzitet na juniorskom nivou, što znači da im je potrebno samo dodatne dve godine pre nego što steknu diplomu. Većina ovih community koledža ne nudi diplomu. Umesto toga, koledži dodeljuju sertifikate i associates degrees. Associates degree je dizajnirana da se završi za dve godine (nakon oko 60 kredita) i sastoji se od osnovnih časova kao što su engleski, istorija, matematika, politicke nauke, umetnost i nauka.

Community college u Americi
Community college u Americi

Veličina kampusa

Pored vremenskog okvira potrebnog za završetak diplome, još jedna velika razlika između community koledža i univerziteta je veličina kampusa. Univerziteti su mnogo veći od ovih koledža; neki univerziteti u Sjedinjenim Državama imaju preko sto hiljada studenata. Pošto community koledži nemaju toliko studenata na kampusu, to znači da ima manje organizovanih grupa i aktivnosti u kampusu.

Iako je broj grupa i klubova na društvenim koledžima ograničen, studenti obično mogu učestvovati u bilo kojoj organizaciji. Studenti na velikom univerzitetu bi možda morali da budu „odobreni“ ili glasani u klubu da bi se priključili nekoj organizaciji.

Manji kampus takođe znači da je lakše kretanje. Ako planirate da posedujete automobil u SAD, možda ćete biti srećni što znate da pristup parkingu nije problem u kampusu community collega. Međutim, ako planirate da studirate na četvorogodišnjem univerzitetu, posebno u gradu, videćete da je parking na kampusu ograničen.

Još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir u vezi sa veličinom kampusa je da većina community college-a u Americi ima manje rekreativne sadržaje koji možda nisu tako značajni kao oni na četvorogodišnjem univerzitetu. Na četvorogodišnjem univerzitetu možete imati pristup najsavremenijoj teretani, nekoliko teniskih terena, bazenu i nizu drugih pogodnosti.

Smeštaj

Na univerzitetima, studenti žive u rezidencijalnim domovima, poznatim i kao studentski domovi. Domovi mogu biti epicentar aktivnosti i pružiti studentima priliku da uče i svakodnevno komuniciraju jedni s drugima. Za poređenje, studentski domovi nisu uvek dostupni na community koledžima. Većina studenata community koledža mora da pronađe smeštaj van kampusa u tom delu gde se koledž nalazi. Mnogi internacionalni studenti čak žive u host porodicama kada upišu community college-e.

Community college u Americi
Community college u Americi

Finansijski aspekt

Community college-i u Americi su mnogo jeftiniji od velikih univerziteta. Prosečna cena za neke od programa jeste od 6-12.000$ dolara! Studije traju 2 godine i na drugoj godini već aplicirate na transfer na četvorogodinji univerzitet gde imate mogućnost da dobijete stipendije. Za mnoge community college možete čak i da dobijete umanjenja i stipendije!

Ukoliko bi vas zanimao neki ovakav koledž u USA, pišite nam na mejl ili nas pozovite za više informacija! Nadamo se da vam je ovaj blog post bio koristan! 🙂

Zakaži konsultacije