Studiranje u Hrvatskoj

HRVATSKA

O Hrvatskoj

Studiranje u Hrvatskoj – Hrvatska je idealna studijska destinacija za studente koji žele da studiraju u zemlji sa dugom akademskom tradicijom i poznatoj po prelepoj obali, mešavini mediteranskog i srednjoevropskog šarma i po svojoj bogatoj istoriji i kulturi.

Ukupno, Hrvatska ima 133 visokoškolske ustanove smeštene u svim delovima zemlje – uključujući više od 40 na spektakularnoj hrvatskoj obali Jadrana! Najveći univerzitet u Hrvatskoj je Univerzitet u Zagrebu sa preko 75.000 upisanih studenata, što ga čini najvećim univerzitetom u regionu Jugoistočne Evrope.

Osnovan 1669. godine, Univerzitet u Zagrebu je ujedno i najstariji univerzitet u regionu. Za buduće studente koji govore hrvatski (ili studiraju jezik), dostupan je širok izbor diplomskih programa ili programa razmene za studiranje na visokoškolskim ustanovama širom Hrvatske.

Mogućnosti studiranja su dostupne i budućim studentima koji ne govore hrvatski.

Prema istraživanju koje je Evropska komisija naručila 2005. godine, 49% ljudi u Hrvatskoj govori engleski, 34% nemački, 14% italijanski, 4% francuski i ruski i 2% španski.

Studiranje u Hrvatskoj
Studiranje u Hrvatskoj

Studiranje u Hrvatskoj – opšte informacije

Visoko obrazovanje u Hrvatskoj podržava sveučilišne i stručne studijske programe (binarni sistem) na različitim nivoima kvalifikacija (5, 6, 7 i 8) koji odgovaraju Evropskom kvalifikacijskom okviru. Univerzitetske studije obuhvataju sva tri ciklusa a strukovne samo prva dva ciklusa). Hrvatska ima tri vrste visokoškolskih ustanova: sveučilišta (sveučilišta), veleučilišta (veleučilišta) i visoke škole (visoke škole).

Troškovi školarina u Hrvatskoj – Studiranje u Hrvatskoj

Školarine za studijske programe u Hrvatskoj utvrđuje svaka visokoškolska ustanova. Visina školarine zavisi od vrste studijskog programa i njegovog trajanja. Stoga je važno da budući studenti direktno kontaktiraju visokoškolsku ustanovu za koju su zainteresovani radi preciznih informacija o školarinama. Raspon školarina za međunarodne studente varira u zavisnosti od visokoškolske ustanove i oblasti studija. Školarine za studijske programe humanističkih i društvenih nauka mogu se kretati od 1.100 EUR do 10.400 EUR godišnje, školarine za prirodne i tehničke nauke kreću se oko 1.000 do 6.000 EUR godišnje, a školarine za studije medicine kreću se od 10.000 do 12.000 EUR. godišnje. Možda postoje dodatne takse za prijavu između 60 EUR i 300 EUR.

Studiranje u Hrvatskoj
Studiranje u Hrvatskoj

Troškovi života u Hrvatskoj

Prosečni mesečni troškovi života u Hrvatskoj procjenjuju se između 400 i 700 evra, zavisi dosta i od vrste smeštaja (studentski dom ili privatno) i gradu u Hrvatskoj. Veći gradovi poput Zagreba ili Splita kao i popularne turističke destinacije su po pravilu skuplje od manjih. Hrvatska se ipak smatra jeftinijom od zapadne Evrope i SAD.

Rad tokom studija u Hrvatskoj

Međunarodni studenti mogu raditi u Hrvatskoj koristeći Studentsku službu kojom upravlja Studentski centar. Studentska služba pruža usluge povezivanja, povezujući studente sa potencijalnim poslodavcima. Studentska služba je dostupna i građanima EU i državljanima trećih zemalja.

Studentska radna mesta koja nudi Studentska služba su honorarna i privremena, što omogućava studentima da prilagode radni angažman svojim studentskim obavezama. Plata se obračunava po satu i minimalni neto iznos je 26,56 HRK/sat (3,51 EUR/sat – po kursu za april 2021.) Za sve strane studente koji rade preko Studentske službe, njihovi poslodavci su u obavezi da pokriju zdravstveno i penziono osiguranje, kao i posredničke usluge Studentskog servisa, što je dodatnih 18% od navedenih neto iznosa koji student prima.

U slučajevima kada student zaradi više od 63.000,00 HRK (oko 8.320,00 EUR) neto iznosa na godišnjoj razini, primjenjuju se pravila dodatnog oporezivanja dohotka. Dvostruko oporezivanje se može izbeći ako je Republika Hrvatska potpisala ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa državom porekla studenta.

Univerziteti - Studiranje u Hrvatskoj