Studiranje u Švajcarskoj

ŠVAJCARSKA

ZAŠTO STUDIJE U ŠVAJCARSKOJ?

Studiranje u Švajcarskoj može da bude jedno fenomenalno iskustvo za svakog studetna. Smeštena između Nemačke, Francuske i Italije, Švajcarska je prelepa zemlja za istraživanje Evrope. U njoj se nalaze dva visoko pozicionirana univerziteta na svetskoj rang listi i uporno je u samom vrhu liste najboljih i najprestižnijih mesta za život. Njena geografska lokacija i raznovrstnost kultura kao i prirodne lepote nemaju premca.

U Švajcarskoj se nalaze neki od najreputabilnijih univerziteta na svetu i njihove top dve institucije EPFL i ETH.

Švajcarska ima 7 univrziteta u top 150. Studenti su veoma zadovoljni sa izuzetno kvalitetim visokoškolskim institucijama koji se nalaze na prostoru čitave zemlje i inspirisani nastavnim programom i profesorima u svim naučnim oblastima.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U ŠVAJCARSKOJ?

Školarina u švajcarskim školama je jedna od najeftinijih u Evropi. Mnogo državnih univerziteta naplaćuje školarinu oko €1,000 za školsku godinu. Naravno, ova brojka značajno varira od škole do škole.Troškovi života u Švajcarskoj su dosta visoki.

Privatni fakuleti se kreću do €40,000 godišnje, ali sa smeštajem i hranom.

Studiranje u Švajcarskoj
Studiranje u Švajcarskoj
Studiranje u Švajcarskoj
Studiranje u Švajcarskoj

VIZE ZA STUDIRANJE U ŠVAJCARSKOJ

Kada dobijete potvrdu o prijemu na neki švajcarski univerzitet, kontaktirajte Ambasadu Švajcarske u Srbiji da biste dobili informacije o formalnostima ulaska.

Moraćete pokazati dokaz da imate dostupna finansijska sredstva da sebe izdržavate tokom studija. Po dolasku u Švajcarsku trebalo bi da tražite dozvolu boravka od Ministarstva unitrašnjih poslova.

Potrebna su sledeća dokumenta:

  • Važeći pasoš, sa vizom ukoliko je potrebna.
  • Potvrda da ste primljeni na neki švajcarski univerzitet.
  • Garancija o dostupnim finansijskim sredstvima za vlastito izdržavanje tokom studija.
  • Dokaz o stalnoj adresi u Švajcarskoj.

Vaša boravišna dozvola mora se obnavljati svake godine. Boravišna dozvola biće izdata samo ukoliko postoji garancija o vašim finansijskim sredstvima. Stranim studentima dopušteno je da rade do 15 sati nedeljno.

ŽIVOT U ŠVAJCARSKOJ TOKOM I NAKON STUDIJA

Švajcarska poseduje jednu od najvećih prosečnih neto zarada u Evropi i neke najznačajnije svetske kompanije imaju svoje centrale upravo ovde. Dosta je zahtevna procedura za internacionalne studente da dobiju vizu i ostanu tu da žive nakon studija, ali u slučaju da u konkretnoj kompaniji dokažete da ste najbolji mogući izbor za upražnjenu poziciju, biće vrlo spremni da vam pomognu u aplikaciji ispred njihovih državnih organa.

Ako, pak, uspete da dođete do zaposlenja u respektabilnoj kompaniji, odjednom ono što se do juče činilo kao nepristupačno i teško priuštivo, to za Vas više nije slučaj. Na pimer, prosečna godišnja neto zarada za nastavnika je 87,500 švajcarskih franaka. To i nije toliko loše, zar ne? Švajcarska poseduje izvanrednu putnu infrastrukturu, što znači da bez problema možete putovati unaokolo i vrlo lako i brzo upoznati ovu prirodnim lepotama jako bogatu zemlju.

Zbog pejzažne raznolikosti oči Vam se neće zamarati, a Vi ćete zasigurno uživati u bilo kom pravcu da krenete. Ako ste ljubitelj aktivnosti u prirodi, Alpi će biti beskrajna riznica neopisivih pejzaža gde se prepliću lednička jezera, reke i brzaci. Ako ste gurman po prirodi ovo je zemlja koja je nadaleko poznati izvoznik hrane, među kojima su napoznatiji sir i čokolada, što svakako utiče da su kao populacija jako srećni.

Dodatno

U poslednjih par meseci Švajcarska, prolazi kroz određenu tranziciju na tržištu radne snage. Stopa nezaposlenosti iako niska, se još spustila na nešto preko 3%, što je značajno ispod evropskog proseka (8.2%). Evidentan je porast zapošljavanja u javnom sektoru. Preko 65,000 radnih mesta je otvoreno u sektoru zdravstva, staračkim domovima, vrtićima i univerzitetima.

Na prestižnim univerzitetima poput HTMI veoma su česti seminari u kojima veliki proizvodni magnati dolaze i daju određene projekte.

Ugostitiljestvo kao grana ekonomije je neizbježan element švajcarskog tržišta radne snage, kao četvrte najveće grane ekonomije u ovoj zemlji. Lestvicu koju je ova konkreno oblast izuzetno visoko postavila ogleda se kroz celokupnu naciju. Tako da bilo koga da pitate u ovoj industriji da vam ispriča svoje iskustvo uvodna rečenica počinje sa visoko-kvalifikovanom radnom snagom i broj jedan u svetu uslužnim delatnostima iz oblasti hotelijerstva. To je odraz razvijenog obrazovnog sistema. Postoji izuzetno razvijen sektora inženjeringa u Ženevi, skoncentrisan oko CERNa, dok je Cirih bankarska i osiguravajuća prestonica zemlje.

Nakon završenih studija, Non-EU studenti mogu ostati u Švajcarskoj na perod od 6 meseci, da pokušaju naći zaposlenje u svojoj struci. Ipak, oni mogu pristupiti ovom poslu tak nakon što im bude odobren boravak. Dok ne rešite pitanje svog boravka i ugovora o radu koji bi takav boravak opravdao, imate pravo da radite ne više od 15 sati nedeljno.