Studiranje u Poljskoj

POLJSKA

Studiranje u Poljskoj
Studiranje u Poljskoj

ZAŠTO STUDIJE U POLJSKOJ?

Studiranje u Poljskoj je zaista jedinstveno iskustvo, pogotvo za naše studente koji ne žele da odu daleko od kuće. Poljske akademske tradicije sežu do 14. veka, ovde se mogu naći neki od najstarijih univerziteta u Evropi. Jagelonski univerzitet u Krakovu osnovan je 1364. godine. Nikola Kopernik i Marija Sklodovska-Kiri spadaju u velika imena poljskih naučnika poznatih širom sveta.

Poljski univerziteti nude visokokvalitetne studije i sastavni su deo evropskog obrazovnog prostora. Svi vodeći univerziteti nude programe na engleskom jeziku, uključujući medicinu, inženjering, humanističke nauke, biznis i finansije. Poljska aktivno učestvuje u Bolonijskom procesu. Zahvaljujući ECTS (Evropski sistem prenosa bodova) studenti mogu biti potpuno mobilni i nastaviti školovanje u drugim zemljama.

Obrazovni sistem

Poljski obrazovni sistem ima 650 godina istorije. To je rezultiralo profitom ne samo za Poljsku, već i za mnoge zemlje širom sveta, gde su Poljaci doneli svoj profesionalizam i duh inovacija. Primeri :  Ignaci Domeiko je osnovao geološka istraživanja u Čileu 19. veka. Između 1872. i 1876. godine Ernest Malinovski izgradio je najveću železničku prugu na svetu u Peruu. Bronisłav Malinovski je bio tvorac moderne antropologije. Deset Nobelovih nagrada dodeljeno je poljskim umetnicima, naučnicima i drugim javnim ličnostima. Maria Sklodovska-Kiri e jedna je od samo četiri Nobelovca koji su dva puta dobili nagradu.

Poljski univerziteti

Današnji poljski univerziteti nastavljaju slavnu tradiciju svojih prethodnika. Varšavski univerzitet je, na primer, na prvom mestu na međunarodnoj IT rang listi Top Coder.

Naročito su priznati poljski lekari, inženjeri, arhitekte i IT stručnjaci, ali se takođe smatra da su i drugi poljski diplomci potpuno spremni za takmičenje na globalnom tržištu rada.

Kvalitet sistema garantuje Državni odbor za akreditaciju, koji nadgleda sve poljske visokoškolske ustanove. Prema rezultatima kontrole, preko 80% poljskih univerziteta ima izvanredan i dobar rang.

Dodatno – Studiranje u Poljskoj

Od školske 2007/2008. godine poljski sistem visokog obrazovanja podeljen je na tri dela, a to su: osnovne studije diplomirani – (Licencjat, Inzinier), magistar (master) i doktor (doktor). Ovaj sistem se odnosi na sva polja obrazovanja, osim prava, farmacije, psihologije, veterine, medicine i stomatologije, koji se i dalje zasnivaju na dvostepenom sistemu (master i doktor).

Poznatiji univerziteti:

 • Kozminski University 
 • University of Łódź
 • University of Wroclaw
 • University of Warsaw
 • Poznan University of Technology 
 • Warsaw University of Technology
 • Wroclaw University of Technology

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U POLJSKOJ?

Redovne studije na poljskom jeziku na državnim ustanovama su besplatne za poljske studente i strance koji započinju studije u Poljskoj pod uslovima koji važe za poljske državljane. Tu spadaju državljani EU / EEA i studenti koji imaju Poljsku povelju (Karta Polaka).

Svi ostali studenti moraju da plate školarinu koja je u proseku sledeća:

2000 EUR godišnje za osnovne i master studije 

3000 EUR godišnje za doktorske, postdiplomske i postdiplomske medicinske prakse, kao i naučne, umetničke, specijalističke i postdoktorske prakse,

3000 EUR godišnje za stručne kurseve i pripravništva,

2000 EUR godišnje za godišnji pripremni kurs poljskog jezika za započinjanje studija na poljskom jeziku

Naknade na državnim ili privatnim  visokoškolskim ustanovama utvrđuje sama institucija. Naknade se kreću od 2000 do 6000 EUR godišnje i zavise od institucije i studijskog programa. Za MBA programe školarina iznosi oko 8000-12.000 EUR godišnje.

Studiranje u Poljskoj
Studiranje u Poljskoj
Studiranje u Poljskoj
Studiranje u Poljskoj

VIZE ZA STUDIRANJE U POLJSKOJ

Da biste mogli da studirate u Poljskoj, morate legalizovati svoj boravak na teritoriji Republike Poljske. Ako ste državljanin Evropske unije (EU) i želite da boravite duže od tri meseca u Poljskoj, morate prijaviti svoj boravak u zemlji.

Ako niste državljanin EU, potrebno je da pribavite vizu u poljskom konzulatu u vašoj zemlji pre dolaska u Poljsku.

Morate se prijaviti za dozvolu privremenog boravka kod lokalne uprave opštine.

Za legalizaciju boravka u Poljskoj potrebna su vam sledeća dokumenta:
 • Prijavni formular,
 • Fotografije 2
 • dokumenti koji dokazuju vaš identitet i državljanstvo, adresu, svrhu boravka (potvrda od univerziteta o prijemu na studije ),
 • zdravstveno osiguranje,do 30.000€ osiguravajuća suma
 • posedovanje dovoljnih finansijskih sredstava na računu – (do 10.000€)
 • Dozvola za privremeni boravak omogućiće vam prelazak poljske granice onoliko puta koliko želite. Prva dozvola boravka izdaje se na period od 15 meseci. Može se obnoviti na period do 3 godine, ali ne duže od ostatka studija.

Da biste produžili boravak, potrebno je obnovite za dozvolu za privremeni boravak 45 dana pre isteka vize.

Studentski život -studiranje u Poljskoj

Studenti mogu da žive u studentskim domovima ili mogu da iznajme privatne stanove. Mnogi od njih iznajmljuju sobe u većim stanovima.

Domovi

Mnogi poljski univerziteti imaju svoje studentske domove, koji su obično najjeftiniji smeštaj za studente. Standard domova je različit, pa je bolje da ih proverite pre konačne odluke. Troškovi smeštaja u domu kreću se oko 60-80 EUR mesečno za dvokrevetnu sobu i između 100-150 EUR za jednokrevetnu sobu.

Privatni apartmani / sobe u apartmanima

Mnogi strani studenti unajmljuju stanove / dele ih sa kolegama ili iznajmljuju sobu u većem stanu. Troškovi sobe zavise od grada. Prosečna mesečna kirija sobe kreće se od 150 do 200 EUR. Cena zakupa stana zavisi od grada, njegove lokacije i veličine. Prosečni mesečni trošak zakupa malog jednosobnog stana je oko 300/350 EUR u Varšavi.

Studiranje u Poljskoj
Varšava

POSAO

U poljskim gradovima studentima je lako da pronađu honorarni posao. Plate se sistematski povećavaju, pa mnogi poljski studenti biraju plaćene studije i počinju da rade. Iako dozvola za rad u Poljskoj zavisi od vaše zemlje porekla.

Građani EU / EEA

Građani Evropske unije i zemalja EEA (Island, Norveška i Lihtenštajn) i Švajcarske imaju pravo da rade u Poljskoj bez radne dozvole.

Državljani Belorusije, Gruzije, Moldavije, Rusije i Ukrajine

Ako ste državljanin Belorusije, Gruzije, Moldavije, Rusije ili Ukrajine, možete raditi u Poljskoj bez radne dozvole šest meseci u periodu ne dužem od 12 meseci. Deklaraciju o zaposlenju poslodavac mora registrovati u lokalnom centru za zapošljavanje.

Građani koji nisu članice EU / EGP

Građani van EU koji su upisani na redovne redovne studije u Poljskoj mogu da rade u julu, avgustu i septembru. Za ostatak godine potrebna je radna dozvola. Dozvola za rad se može dodeliti, ali samo ako nije pronađen nijedan državljanin EU koji bi popunio upražnjeno mesto. Formalnosti mora obaviti poslodavac. Međunarodnim studentima nije dozvoljeno da rade samo na osnovu studentske vize. Studenti koji imaju dozvolu boravka u Poljskoj imaju pravo da rade i bez određene dozvole.

Poljska je zemlja u kojoj su životni troškovi niži nego u drugim zemljama. Imajte  na umu da su prosečni troškovi različiti u svakom gradu.

Šoping

Tržni centri su dostupni u svakom većem gradu u Poljskoj. Obično su otvoreni 7 dana u nedelji, često od 8.00 do 21.00, mada postoje i prodavnice otvorene 24/7.

Lokalne prodavnice u kojima možete kupiti hranu i sveže proizvode uglavnom su otvorene od ponedeljka do petka, obično od 7.00 ili 8.00 do 18.00 i subotom do 14.00 u drugim gradovima osim Varšave. Obično su zatvoreni nedeljom.

Bazari su veoma popularni u Poljskoj. Tamo možete kupiti sveže voće i povrće, kao i mnoge druge predmete. Bazari su najčešće otvoreni od ponedeljka do subote i često se nalaze u velikim naseljima.

Neki primeri prosečnih cena mesečno:

Kirija u zajedničkom stanu (ili domu) – 80-150 EUR

Prevoz (u velikim gradovima) – 15-20 EUR

Telefon / mobilni, Internet, TV – 12- 75 EUR

Hleb: 0,50 – 1,50 EUR

Voda 1,5l: 1 EUR

Mleko: 1 EUR

Kafa: 2 -3 EUR

Bioskopske ulaznice koštaće vas 3–7 EUR. Ulaznice za pozorište, operu ili koncert su skuplje: oko 7–23 EUR.

Noćni život je najskuplji u glavnom gradu i velikim gradovima. Ulazak u klub košta 2,50–30€; 

Ograničenja

U Poljskoj osobe starije od 18 godina mogu da kupuju i piju alkohol bez obzira na procentualni sadržaj i cigarete. Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola izvan za to predviđenih prostorija (barovi, restorani i bašte).

Pušenje na javnim mestima kao što su autobuska stajališta – zabranjeno je. Pušenje je dozvoljeno samo u određenim mestima za pušenje u restoranima.

Ulaz u noćne klubove dozvoljen je osobama starijim od 18 godina, mada postoje i klubovi u kojima morate biti stariji od 21 godine.

U nekim prodavnicama u Poljskoj državljani zemalja koje nisu članice EU mogu dobiti povrat PDV-a (Tax Free postupak). Ove prodavnice su obično označene. Da biste dobili povraćaj novca, morate popuniti potrebne obrasce i poslati ih odgovarajućim institucijama. Kada se vratite u svoju zemlju dobićete povrat novca.