Studiranje u Kanadi

Kanada

Studiranje u Kanadi
Studiranje u Kanadi

ZAŠTO STUDIJE U KANADI?

Studiranje u Kanadi u prelepim prirodnim okruženjima i fenomenalnim sistemom je svakako vrlo primamljivo. Razluđena na ogromnom prostranstvu Severne Amerike, sa prirodnim lepotama kakvim se može pohvaliti retko koja zemlja, Kanada je razvila jedan od najprestižnijih obrazovnih sistema u svetu.

Bogatstvo različitosti oličeno je garant da će se svi studenti koji odaberu ovu zemlju kao sledeću stepenicu u svom akademskom razvoju biti jako lepo prihvaćeni od lokalne zajednice, već pri samom dolasku.

Sa čak 13 univerziteta u najboljih 300 po QS svetskoj univerzitetskoj rang listi, kanadski univerzitetu su jako dobro prepoznati širom svetkske akademske zajednice. Neki univerziteti u Kanadi, nude većunu svojih programa na dva jezika instrukcije. Naravno, blagi primat je dat engleskom, ali gotovo podjednaki broj programa možete slušati i polagati i na francuskom jeziku. To je još jedan od sjajnih načina da pored usavršavanja sopstvene struke.

Korisne informacije o zemlji

Veoma je interesantno, što mnogo ljudi danas ne zna, da je Kanada bilingualna zemlja. Sva javna administracija u svom oficijalnom komuniciranju koristi engleski i francuski jezik. Čak iako studirate na univerzitetu gdje je engleski glavni jezik instrukcije, naći ćete se u situaciji gde su uputstva i natpisi dvojezični.

Najkorisniji način koji kanadski univerziteti koriste da bi Vas pripremili za izazove poslovnog života su co-op programi koje nude univerziteti. Ovakvi programi Vam daju mogućnost da osetite pravu draž profesionalnog angažmana. Uobičajna je praksa da jedan semestar učenja prati jedan semestar praktičnog rada u konkretnom polju interesovanja.

Kvalifikovani ste za ovakve programe tek po završetku druge godine studija i to može imati za posledicu da diplomiranje bude malo nakon svih ostalih studenata. Međutim, kako ćete za sobom imati kompletirana već 4 roka od po 3 do 4 meseca po roku, imaćete najmanje godinu dana dragocjenog radnog iskustva do momenta diplomiranja.

Time postajete san svakog ozbiljnog poslodavca, jer ste skorijim doplomiranjem došli do najsviježijih znanja iz vašeg polja ekspertize, sa već značajnim radnim iskustvom. Ni slučajno ne smemo zaboraviti da su ovo sve plaćeni radni angazmani i odličan način da popunite vaš studenski budžet u vrednosti između $4,000 i $6,000 po semestru.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U KANADI?

Studiranje u Kanadi košta skoro pa isto kao i u USA. Takođe, gotovo je identična ponuda studijskih programa, kao i sistem diploma koje možete dobiti po završetku studija.

U obrazovnom sistemu, takođe, postoji Community college koji je po pravilu dosta jeftiniji.

Cena na takvom koledžu je od $8,000 do $15,000. Na poznatijim i brojčano većim univeriztetima školarina se kreće od $15,000 do $50,000. Poznati univerziteti su University of Toronto,
University of Waterloo,
University of Alberta,
McGill University, itd.

Za ove univerzitete je potrebno imati dobar akademski i van-nastavi uspeh. Veoma poželjno je da imate osvojena takmičenja iz odeređenih oblasti na republičkom ili internacionalnom nivou. Pored svih ovih troškova, potrebno je da dodate i oko $10,000 do $15,000 za troškove života. I to kao dodatnu finansijsku garanciju za vizu, pošto je viziranje postalo veoma delikatno poslednjih godina. 

Studiranje u Kanadi
Studiranje u Kanadi
Studiranje u Kanadi
Studiranje u Kanadi

VIZE ZA STUDIRANJE U KANADI

Apliciranje za studentsku vizu za Kanadu je malo komplikovaniji proces nego za evropske zemlje. Kanadska ambasada se ne bavi pitanjima viza i sve ide preko njihove ispostave koja predmete šalje u Beč na dalje razmatranje, što je donekle i dobro, ali nije bez izazova. Ne postoji zvaničan spisak dokumenata potrebnih za podnošenje, osim onih najosnovnijih formulara, pozivno pismo od univerziteta, fotografije i sl.

Kao što možete i pretpostaviti finansijski momenat je jako bitan. Studente često odbije velika finansijska garancija za vizu. Ona je uvek po formuli:

ukupan iznos školarine, plus $10,000 za život (za svakog dodatnog člana porodice koji bi na put išao sa vama još po $5,500). 

Ukoliko zadovoljite minimum uslova, imate šansu, ali to je takozvana tampon zona. Ako želite da budete sigurni to je uvijek za nijansu više novca od predviđenog. Morate da imate dokaz o poreklu novca sa kojim raspolažete lično ili preko partnera ili drugog člana porodice.

Potrebno je da je taj novac na računu najmanje sest meseci pre samog procesa viziranja. Ono što je najpoželjnije od svega jeste da imate čvrste veze sa zemljom odakle dolazite: (posedovne listove nekretnina na vaše ime kao i popis sve pokretne i nepokretne imovine, da u zemlji boravka ostavljate člana porodice koji je jako vezan za vaše prisustvo, i sl.). Sva ostala dokumenta su opcionalna i zavise isključivo od Vas.

Studenski smeštaj u Kanadi

U Kanadi, kao u mnogim drugim zemljama, postoji veliki broj opcija kada je u pitanju smestaj. U toku prve godine studija, obavezno je odsedanje u delu univerzitetskog kompleksa, a nakon toga studenti obično pribjegavaju rentiranju apartmana u spostenoj režiji. Kanadski univerziteti ulažu veliki napor da svojim studentima boravak učine jako prijatnim tokom ukupne dužine trajanja studija.

Generalno, postoje tri vrste različitih opcija za smestaj tokom sudenskog boravka u Kanadi. Izdvaja se tradicionalni stil, koji je najpribližniji onom obliku smestaja koji imate priliku da vidite na američkim TV emisijama i filmovima. To je soba za dva studenta, sa dva kreveta i dva radna stola. U ovakvom obliku smeštaja delićete kuhinju, kupatilo i dnevnu sobu sa vašim cimerom i ostalim studentima koji se nalaze na vašem spratu.

Dodatno o smeštaju

Takođe postoje, mada se ređe nalaze u ponudi, apartmanski tip smeštaja u kome biste Vaš cimer i Vi imali odvojene spavaće sobe i kupatilo koje delite. Na tom spratu postoji prostraniji dnevni boravak i kuhinja koja se deli sa studentima sa tog sprata. Treća opcija je nešto što dolazi najčešće nakon prve godine studija. Kada ste se već upoznali sa kolegama i stekli određena prijateljstva koja vam omogućavaju da zajednički rentirate stan koji najčešće ima veći broj soba.

Život na univerzitetskim kampusima u Kanadi ima dosta privilegija i na samim studentima je da ih iskoriste u potpunosti. Postoji jako dobro razvijen sistem podrške orijentisan ka studentu. Na svakom spratu postoji predstavnik kućnog saveta i radnik koji održava red, koji vam mogu pomoći sa informacijama. Takođe, postoje i savetnici za mentalno zdravlje studenata koji su dostupni u većini studenskih kompleksa koji će vam priskočiti u pomoć za slučaj da vas sustignu pritisci kratkih ispistnih rokova ili naporan studentski život upošte.

ŽIVOT U KANADI TOKOM I NAKON STUDIJA

Nećete naići na mnogo zemalja koje se mogu pohvaliti ponudom raznolikosti kao sto je to slučaj sa Kanadom. Sa 46 nacionalnih parkova, Kanada je nadaleko poznata po svojim stazama za šetnju po prirodi. Ali šetnja nije jedino sto u tim velikim oazama možete upražnjavati. Veliki je broj sportova u prirodi koji su u Kanadi zastupljeni.

Često, Međunarodni tim za studenske usluge (The international Student Services Team) će vam ponuditi aktivnosti da upražnjavate sa vašim vršnjacima. Univerziteti organizuju razne kulturne aktivnosti za internacionalne studente svakih par nedelja.

Studiranje u Kanadi

Život u glavnom gradu Kanade biće prilika za posetu mnogobrojnim muzejima. Obavezan je odlazak do zgrade Parlamenta. Tu se nalazi i
muzej civilizacija,
prirodni muzej,
naučni muzej, itd. akođe, studenti trebaju biti informisani i o godišnjim dobima i raznolikom klimom u Kanadi.

Odlazak na utakmicu profesionalne lige hokeja na ledu je takođe jedno nezaboravno iskustvo. Ono što je najbolje od svega jeste što možete da ostanete posle završetka studija, onliko koliko su vam trajale same studije. Možete da radite 20 sati nedeljno, a dnevnice se kreću u rasponu od $11 do $15 po satu, što će Vam omogućiti da veći deo studentskih obaveza platite sami.