Fontys University

Holandija

Fontys University je jedan od najvećih državni univerziteta primenjenih nauka u Holandiji i nudi veliki izbor osnovnih i master studija na engleskom jeziku. Sa više od 80 nacionalnosti iz celog sveta, i svojih 40000 studenata, Fontys univerzitet ima najveći broj internacionalnih studenata od bilo kog drugog univerziteta u Holandiji.

Naziv Univerziteta potiče od latinske reči „fons“ što znači „izvor“, pa je ovaj univerzitet sinonim za izvor znanja studenata. Fontys je skup više holandskih visokoškolskih ustanova, koje su osnovane ranih 1990-tih i imaju dugu i duboku obrazovnu istoriju.

U svojoj ponudi ima 29 međunarodnih programa osnovnih i master studija na engleskom jeziku, koji pokrivaju širok spektar oblasti: likovna umetnost, inženjerstvo, biznis i marketing, komunikacije, fizioterapija, itd…

Svi programi su veoma raznoliki i predstavljaju kombinaciju teorije, primene znanja, stažiranja i diplomskih zadataka, koja pruža studentima mogućnost da prošire i prodube svoje znanje.

U Evropi je poznat po svom istraživačkom centru i praktičnoj primeni teoretskih znanja koristeći se opremom koja je poslednja reč tehnologije.

Rasprostranjen je na tri lokacije, odnosno 3 kampusa, od kojih se glavni nalazi u studentskom gradu Ajdhovenu, dok su druga dva u Venlu i Tilgurgu.

Lokacija – Fontys University

Ajndhoven se nalazi na jugoistoku Holandije, na reci Domel, u provinciji po imenu Severni Barabant.

Fontys University
Fontys University

Ovaj danas moderan industrijski grad je zapravo jedan od najstarijih gradova Holandije i peti po veličini u toj zemlji. Ajndhoven je vrlo dobro povezana sa ostatkom Evrope. Dostupni su direktni letovi iz mnogih evropskih gradova, kao i iz Beograda. Ukoliko se odlučite za putovanje vozom, Holandija ima vrlo dobro organizovanu mrežu železničkih linija. Brzi vozovi direktno su povezani sa glavnim evropskim prestonicama, a standardni putnički vozovi stižu do gotovo svakog velikog grada širom zemlje. Ukoliko putujete autobusom, na raspolaganju su linije iz i za Ajndhoven po vrlo povoljnim cenama. 

Zbog poizvodnje sijalica Ajndhoven zovu i Grad Svetlosti. Grad nudi studentima bezbroj mogućnosti za kulturno obogaćenje, uključujući izložbe, predstave, koncerte, sajmove, itd… Ako volite umetnost onda morate posetiti muzej savremene i moderne umetnosti –  Van Abbemuseum. Muzej je osnovan 1934. godine i krase ga, između ostalih, i dela Bejkona, Pikasa, Šagala, Mondrijana, Kandinskog, itd. Pored toga, imate priliku posetiti Philips muzej, gde imate priliku da vidite kako je izgledao originalni proces pravljenja sijalice u 19.veku. Potom, rimokatolička Crkva Svete Katarine ili, za ljubitelje automobila, biće pravo zadovoljstvo obići Muzej DAF.

Ono što studente posebno interesuje jeste provod koji mogu iskusiti u brojnim barovima i kafićima. Kafići, barovi i noćni klubovi u centru grada su puni i rade do dva sata ujutru. Svaki četvrtak je rezervisan za studentske večeri, a provod se može produžiti i do nedelje.

Fontys University
Fontys University

Smeštaj

Iako Fontys nema sopstveni kampus, u saradnji sa različitim agencijama za nekretnine, pomaže studentima u pronalaženju smeštaja.

Fontys University
Fontys University

U ponudi su:

 • Standardna studentska soba sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom – 325-450 €/mesečno
 • Soba sa sopstvenim kupatilom i zajedničkom kuhinjom– 450-600 €/mesečno
 • Soba sa svim privatnim sadržajem – 515-595 €/mesečno

Kursevi i cene – Fontys University

U ponudi su kursevi osnovnih i master studija iz različitih oblasti (na engleskom i nemačkom jeziku) i to: umetnosti, komunikacije, ekonomije i marketinga, inženjeringa, zdravstvene nege, filologije, logistike, itd.

Neke od programa na osnovnim studijama su:

 • Međunarodna komunikacija i menadžment
 • Međunarodne finansije
 • Industrijsko inženjerstvo
 • Digitalni marketing
 • Međunarodno poslovanje, itd

Master studije su:

 • Arhitektura
 • Poslovna administracija
 • Muzika
 • Poslovni menadžment
 • Urbanizam, itd

Za NON-EU studente cena školarine kreću se od 7 700 € do 9 800 €.

Za EU studente, cene iznose 2 000 €.

Akreditacije

Svi programi na osnovnim i master programima Univerziteta Fontys su akreditovani od strane Akreditacione organizacije Holandije (NVAO).

Zakaži konsultacije

  Saznaj više o zemlji univerziteta!

  Studiranje u Holandiji