Studiranje u Grčkoj

GRČKA

studiranje u grckoj

ZAŠTO STUDIJE U GRČKOJ?

Studiranje u Grčkoj je izuzetno blisko našim studentima. Geopolitička pozicija smješta Grčku u centar dešavanja jugoistočne Evrope. Grčka predstavlja dodirnu tačku Azije i Evrope pa je karatkerišu brojne aktivnosti grčkih i internacionalnih kompanija u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva. Grčka nema veliki izbor studija na engleskom jeziku, ali nudi 2 univerziteta gde dobijate američku ili britansku diplomu. 

Atina i Solun su u vrhu prioriteta prilikom izbora studija. Što se osnovnih studija na engleskom jeziku tiče u pitanju je ograničen broj programa, za razliku od maternjeg grčkog, dok je za master studije na engleskom jeziku situacija znatno bolja. Nakon skorijih dešavanja u EU, Grčka nije toliko popularna, ali zbog naše povezanosti sa ovom zemljom, mentalitetskih sličnosti, lepog vremena, zdrave i ukusne hrane, ona ipak predstavlja atraktivnu destinaciju za mlade ljude sa ovih prostora.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U GRČKOJ?

Dva glavna fakulteta su York University i American College of Thesaloniki. Na prvom dobijate britansku, a na drugom američku diplomu. Cena studija je od €5,000 do €9,000 u zavisnosti od smera. Na ostalim univerzitetima državljanstvo igra bitnu ulogu. Za EU studente školarina je besplatna, a za Non-EU u zavisnosti od fakulteta do fakulteta.

studije u grckoj

VIZE ZA STUDIRANJE U GRČKOJ

Nakon što ste primljeni na studije, gradjani Non-EU zemalja moraju da idu na viziranje u Beograd. Dokumentacija je skoro pa ista kao i za većinu zemalja (obavezan lekarski pregled), pozivno pismo od fakulteta kao i finansijska garacija od €6,000. 

ŽIVOT U GRČKOJ TOKOM I NAKON STUDIJA

Grčka, uprkos svojoj prirodnoj lepoti, lepom vremenu i odličnoj geografskoj poziciji nije među prvim izborima kada su studije u inostranstvu u pitanju. Ona i dalje predstavlja super turističku, ali ne i studentsku destinaciju. Sa dolaskom ova dva medjunarodno priznata fakulteta spomenuta, za osnovne studije se situacija promjenila na bolje. Prosečni troškovi su oko €800 mesečno.

 Hrana i smeštaj se kreću kao i kod nas. Studenti najčešće iznajmljuju stanove, a ređe su smesteni u studenskim domovima. Nakon studija mnogi ostaju da rade u ugostiteljstvu, ali većina odlazi u neku drugu zemlju na postdiplomske studije. Grčki jezik je prepreka ka ostanku, dok engleski jezik nije još uvijek toliko zastupljen.