LUT University

O UNIVERZITETU

LUT University je međunarodni naučni univerzitet koji sprovodi snažna akademska istraživanja i pruža visoko obrazovanje na osnovu tog istraživanja.

Univerzitet LUT (Tehnološki univerzitet Lapeenranta-Lahti LUT) je pionirski naučni univerzitet u Finskoj, koji postoji još od davne 1969. godine. Njihovu međunarodnu zajednicu čini oko 6.500 studenata i stručnjaka koji se bave naučnim istraživanjem i akademskim obrazovanjem.

Pruža obrazovanje vođeno potrebama modernog sveta i sprovodi straživanje, razvoj i inovacije. LUT-ovo istraživanje se fokusira na energiju, vazduh, vodu i odgovorno poslovanje.

Ključne informacije – LUT University

 • Naučne publikacije: 933
 • Broj dodijeljenih magistarskih diploma: 790, od ​​čega 524 magistarskih diploma iz oblasti inženjeringa i 266 magistarskih zvanja iz poslovne administracije
 • Broj dodeljenih diploma: 404, od kojih su 270 diplomirani inženjeri tehnologije i 134 diplomirani inženjeri ekonomije i poslovne administracije
 • Broj dodeljenih doktorskih titula: 50, od ​​čega 42 iz tehnologije i 8 iz biznisa
 • Broj studenata osnovnih i postdiplomskih studija: 5750 i to 85 različitih nacionalnosti
 • Broj studenata u kontinuiranom obrazovanju: cca. 590
 • Ukupno zaposlenih: 1028
 • Akademsko osoblje: 581
 • Finansiranje za 2020. godinu: osnovno finansiranje Ministarstva prosvete 49,7 miliona evra i dopunsko finansiranje 43,7 miliona evra

Univerzitet LUT promoviše održivi razvoj. Njihovi strateški izbori, naučno istraživanje, akademsko obrazovanje i društvena interakcija su vođeni principima ekološke, ekonomske i socijalne održivosti. Čista energija, voda i vazduh su životni resursi za koje traže nova rešenja sa njihovom stručnošću u tehnologiji i poslovanju.

Pomažu društvu i preduzećima u njihovoj održivoj obnovi. Cilj LUT-a je da do 2024. bude ugljen-negativan.

LUT University
LUT University

LOKACIJA – LUT University

Univerzitet LUT je udaljen samo oko 230 kilometara od treće najveće metropole u ​​Evropi – Sankt Peterburga – i jednako udaljen od Helsinkija, glavnog grada Finske. Odlične veze javnog prevoza i direktni međunarodni letovi čine Lapeenrantu lako dostupnim.

Univerzitet LUT se nalazi pored prelepog jezera Saimaa, oko 7 kilometara od centra grada. Najsavremenije univerzitetsko obrazovanje LUT-a privlači buduće profesionalce u Lapeenrantu, grad od 72 000 stanovnika koji se nalazi u jugoistočnoj Finskoj. Kada studenti stignu, ne žele da odu. Atmosfera je opuštena i prijatna, a LUT-ov Green Campus je koncentrisan na jednoj lokaciji: sve od biblioteke do laboratorija, od studentskih službi do zdravstvene zaštite pod jednim krovom.

LUT University
LUT University

PROGRAMI -LUT University

Lut University jeste univerzitet primenjenih nauka. To znači da je više fokusiran na praksu nego na teoriju. Morate da znate da Finska ne pravi razliku između Univerziteta i Univerziteta primenjenih nauka, dok Nemačka, Holandija to itekako da.

Osnovne studije

Osnovne studije traju 3 godine i programi su na engleskom jeziku. Ono što je dobro kod ovog univerziteta jeste što prijave traju dok se mesta ne popune iliti rolling admissions.

Rolling admissions prijem za sve diplomske programe na engleskom jeziku koji počinju u septembru 2022. je 1. novembar 2021.−31. maj 2022. Redovni prijem za sve Bachelor programe na engleskom jeziku je u januaru 2023.

Master studije

Business Administration

Technology

Chemical Engineering

Computational Engineering

Electrical Engineering

Energy Technology

Environmental Engineering

Industrial Engineering and Management

Mechanical Engineering

Software Engineering

Period za podnošenje zahteva za magistarske programe (osim magistarskih programa iz biorafinerija, kružne ekonomije, električnih transportnih sistema i tehnologije vode) koji počinje u septembru 2022. je 1. novembar 2021.–31. maj 2022. godine. Redovni period prijave za sve master programe je decembar 2022-januar 2023. Znači isto postoji rolling admissions dok se mesta ne popune.

LUT UNIVERZITET SAT AGENCIJA
LUT UNIVERZITET SAT AGENCIJA

ŠKOLARINE I STIPENDIJE – LUT University

Školarine za osnovne studije:

Državljani zemalja EU/EEA i Švajcarske

Državljani sledećih zemalja nisu obavezni da plaćaju školarinu: Evropska unija (EU) Evropski ekonomski prostor (EEP) Švajcarska. Da biste dokazali svoje državljanstvo, morate da unesete kopiju vašeg važećeg pasoša ili vaše nacionalne lične karte u onlajn obrazac za prijavu.

Građani koji nisu iz EU/EEA Za diplomske programe koji počinju u akademskoj 2022-2023. godini, školarine su: 9 500 EUR/svake akademske godine na Bachelor programima u oblasti tehnologije i inženjerskih nauka i industrijskog inženjerstva i menadžmenta

9 000 evra/svake akademske godine u programima dvostrukog stepena

Školarina za master programe:

Državljani zemalja EU/EEA i Švajcarske

Državljani sledećih zemalja nisu obavezni da plaćaju školarinu: Evropska unija (EU) Evropski ekonomski prostor (EEP) Švajcarska

Da biste dokazali da je LUT Univerzitet oslobođen plaćanja školarine na osnovu vaše nacionalnosti, morate da unesete kopiju vašeg važećeg pasoša ili vaše nacionalne lične karte u onlajn obrazac za prijavu.

Građani koji nisu iz EU/EEA

Državljani zemalja koje nisu članice EU/EEA (osim Švajcarske) moraju da plate školarinu od 13 500 evra / svake akademske godine.

LUT University
LUT University

Stipendije dostupne našim studentima za osnovne studije – LUT University

Programi Tehnologija i inženjerska nauka i Industrijsko inženjerstvo i menadžment

Za prvu akademsku godinu nema dostupnih stipendija

Za drugu akademsku godinu stipendiraće se 50% stipendija za studente koji uspešno završe studije u prvoj akademskoj godini (min. 60 ESPB bodova)

Za treću akademsku godinu, studentima koji uspešno završe minimalno 120 ESPB bodova u prvoj i drugoj akademskoj godini biće odobreno 50% oslobađanja od školarine.

Dvostruki programi *dobule degrees

Stipendija se dodeljuju do kraja septembra svake školske godine. Ukoliko je studentu dodeljena stipendija, uplaćena naknada se vraća delimično prema procentu dobijene stipendije. Postoje tri različite kategorije stipendija:

Kategorija I: Osloba]anje od školarine i to 2/3 godišnje školarine

Kategorija II: Oslobađanje od školarine i to 1/3 godišnje školarine

Kategorija III: Oslobađanje od školarine – 1000 evra

Stipendija se neće automatski nastaviti drugu godinu. Stipendije za drugu i treću godinu se dodeljuju na osnovu uspeha u protekloj akademskoj godini.

Stipendije dostupne našim studentima za master studije :

PRVA AKADEMSKA GODINA: FINSKA STIPENDIJA

Redovni rok aplikacije znači ne rolling admission rok:

Jedna finska stipendija se nudi po svakom programu za prvu akademsku godinu. NAPOMENA: Finske stipendije ne dodeljuju se u sledećim programima: biorafinerije, inženjering industrijskog dizajna, električni transportni sistemi i tehnologija vode.

Finska stipendija za prvu akademsku godinu uključuje sledeće:

Puno pokriće za školarinu plus, 5 000 evra za troškove života

Finska stipendija će biti dodeljena po redosledu sa najvećim brojem bodova postignutih u procesu evaluacije među onima koji ispunjavaju uslove za stipendiju i koji su se prijavili za nju. Primljeni student će zatražiti dodijeljenu Finsku stipendiju tako što će potvrditi svoje mesto u programu do 30. aprila 2022. u 15:00 (UTC+3).

Ukoliko primljeni student ne potvrdi ponuđeno mesto na programu do datog roka, automatski gubi dodeljenu Finsku stipendiju zajedno sa ponuđenim mestom u programu. Uslov za Finsku stipendiju je da student započne studije u Finskoj kako se očekuje. 5 000 evra za troškove života biće uplaćeno na bankovni račun studenta u Finskoj nakon što akademska godina počne i nakon što on/ona stigne u Finsku.

Ako ste aplicirali u ROLLING ADMISSION PERIODU:

Ukupno 4 finske stipendije se nude u ovom periodu. Napomena: Sledeći programi nisu uključeni: biorafinerije, kružna ekonomija, električni transportni sistemi i tehnologija vode.

Finska stipendija uključuje sledeće: Puno pokriće za školarinu plus, 5 000 evra za troškove života

Ako dobijete finsku stipendiju, ponuđeno mesto u programu mora biti potvrđeno u roku od dve nedelje od datuma dobijanja Potvrde o prijemu. Ako ne, primljeni student će izgubiti stipendiju i ona će biti dodeljena sledećem primljenom studentu na listi.

Troškovi života

Finska je poznata po visokom životnom standardu.

Troškovi variraju u zavisnosti od smeštaja koji odlučite da izaberete i ličnih navika potrošnje kao što su hrana, zdravstvena nega, društveni život, planovi putovanja itd. Međutim, što se tiče resursa za učenje, korisno je napomenuti da troškovi za knjige nisu veliki jer se većina udžbenika može pozajmiti u bibliotekama.

U Lapeenranti i Lahtiju, procenjeni iznos ukupnih životnih troškova uključujući smeštaj u studentskim stanovima je 700 evra mesečno. Kao diplomirani student u Finskoj, biće vam izdata studentska karta koja vam omogućava da dobijate obroke i druge usluge po studentskim cenama (npr. troškovi prevoza, muzeja i raznih kulturnih događaja i rekreativnih aktivnosti).

Prijava preko nas

Mi smo direktni predstavnici ovog univerziteta. Ukoliko želite da zajedno sa nama šaljete prijavu na ovaj univerzitet, javite se već danas tako što ćete da popunite formular ispod. Mi za vas radimo dokumentaciju, šaljemo prijavu, apliciramo na stipendije i radimo vizu i taj paket košta 100€! Ukoliko vi odaberete da mi šaljemo prijavu, a vi dokumenta PRIJAVA JE TADA BESPLATNA!

Za više informacija možete da nam pišete na [email protected]!

Zakaži konsultacije

  Saznaj više o zemlji univerziteta!

  Studiranje u Finskoj