Studiranje u Turskoj

TURSKA

studiranje u turskoj

ZAŠTO STUDIJE U TURSKOJ?

Studiranje u Turskoj zaista može da bude prelepo iskustvo. Za svakog internacionalnog studenta, Turska ima mnogo toga da ponudi: visoko kvalitetno obrazovanje, multikulturalno stanovništvo, živopisne gradove i divne pejzaže. Turska obiluje umetničkim, kulturnim i sportskim događajima. Život i učenje u Turskoj će Vas sigurno inspirisati i trajno promeniti vaše vidokruge. Trenutno postoji oko 170 fakulteta i univerziteta širom zemlje, sa više od 30,000 internacionalnih studenata. Jezičke studije su veoma popularne među internacionalnim studentima. 

Međutim, učenje jezika nije jedina stvar koja dovodi studente u Tursku; postoji niz programa na engleskom jeziku koji se nude u raznim drugim oblastima. Neki turski univerziteti koriste engleski jezik kao medij nastave, dok drugi nude priliku za učenje engleskog jezika. Povrh svega, visok kvalitet obrazovanja će vas pripremiti za budućnost bilo gde u svijetu. Turski obrazovni sistem nudi internacionalnim studentima bogato široko polje interesovanja. Naći ćete brojne opcije koje odgovaraju bilo kojoj potrebi, od specijalizovanih diploma do jedinstvenih programa koji su usmereni ka stranim studentima. Međunarodne studije su popularne, kao i programi u međunarodnim odnosima, istočne mediteranske studije, poslovni menadžment, inženjering, turizam i ugostiteljstvo.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U TURSKOJ?

Školarine variraju u zavisnosti od toga da li je univerzitet privatan ili državni, njegova lokacija i izabrani program. Na državnim univerzitetima, semestarske takse mogu biti samo oko €300, dok na privatnim univerzitetima školarine mogu biti i par hiljade eura. Informacije o školarinama se najbolje traže direktno od institucije kojoj želite da se prijavite. Naknade privatnih univerziteta su skuplje od državnih institucija, a postdiplomske studie su skuplje od osnovnih studija. Školarine za programe visokog obrazovanja određuje vlada na početku svake akademske godine. Školarine za strane studente variraju u zavisnosti od konkretnog programa. Približne godišnje školarine su sledeće:

1. Državni univerziteti:
a) Univerziteti na kojima je nastava na TURSKOM jeziku:
Turski državljani: $80 – 250 Strani državljani: $240 – 750 
b) Univerziteti u kojima je medijum nastave ENGLESKI jezik:Turski državljani: $150 – 500 Strani državljani: $450 – 1,500 

Za postdiplomske studijske programe
1. Državni univerziteti:
a) Univerziteti na kojima je nastava na TURSKOM jeziku:
Turski državljani: $100 – 200 Strani državljani: $300 – 600 
b) Univerziteti u kojima je medijum nastave ENGLESKI jezik :
Turski državljani: $200 – 300 Strani državljani: $600 – 900 

Studiranje u Turskoj
Studiranje u Turskoj
Studiranje u Turskoj
Studiranje u Turskoj

VIZE ZA STUDIRANJE U TURSKOJ

Za dobijanje studentske vize prije odlaska iz vaše zemlje potrebno je formalno prijaviti se kao student na turskom univerzitetu. Prema tome, studentima koji dođu u Tursku bez studentske vize neće biti dozvoljeno da se registruju kao studenti na univerzitetu, niti da dobiju dozvolu boravka. Studentske vize moraju se dobiti od turskog konzulata, obično najbližeg mjesta prebivališta u zemlji vašeg državljanstva. Studentske vize ne mogu biti izdate unutar Turske. Morate poslati kopiju vašeg „pristupnog pisma“ od turskog univerziteta i popunjen obrazac zahtjeva za vizu odgovarajućem turskom konzulatu.

 Osoblje konzulata vam može dati obrazac za prijavu na zahtjev. Imajte na umu da obično traje oko osam nedelja od trenutka kada podnesete prijavu dok ne dobijete vizu. Studentska viza će biti označena u vašem pasošu. Iako će vam na vizi biti naznačeno vremensko ograničenje, vaša studentska viza ostaje na snazi sve dok ste upisani u školu.

Studentski život u Turskoj

Studiranje u Turskoj
Studiranje u Turskoj

Studenti iz inostranstva, nažalost, nemaju zakonsko pravo da rade u javnim ili privatnim preduzećima. Međutim, turski univerziteti su relativno otvoreni za strane istraživače. I javni i privatni univerziteti zapošljavaju ne-tursko osoblje. Među univerzitetima sa jasnim međunarodnim profilom su univerziteti Bogazici (Istanbul) i Tehnički univerzitet na Bliskom istoku (Ankara), koji su i državni. Među privatnim univerzitetima nalaze se Sabanci, Koc i Bilgi (sve u Istanbulu) i Bilkent (Ankara). Jezik prepreka za privremeni posao. Postoje univerziteti i odjeli unutar univerziteta čiji je jezik nastave engleski ili gdje je engleski jezik najčešći jezik. Neki privatni univerziteti su osnovani kao univerziteti gdje je engleski jezik primaran i sada pokušavaju da se takmiče sa državnim univerzitetima kako bi privukli vrhunsko međunarodno akademsko osoblje. 

Studiranje u Turskoj
Studiranje u Turskoj

Ako želite da radite u Turskoj nakon studija, ne postoji toliko opcija kao što se možete nadati, pogotovo ako ne govorite turski jezik, a mnoge kompanije plaćaju manje od sličnih komapnija koje posluju u EU, Kanadi ili SAD-u. Međutim, na turskom tržištu mogu biti iznenađujuće prilike. Dakle, ne možete znati da postoje prije nego što ih potražite. Prva stvar koju treba da uradite jeste da pretražite svoje šanse za posao na internetu. Trebalo bi da imate veoma dobro pripremljen rezime. Mnoge turske kompanije govore engleski, neke govore njemački, francuski, italijanski, španski, arapski, ruski itd. Neki od najbolje plaćenih i profesionalnih poslova u Turskoj su u različitim ambasadama, konzulatima i nevladinim organizacijama. 

Obavezno pogledajte naš Yasar Univerzitet u Izmiru koji nudi fenomenalne opcije na engleskom jeziku!

Univerziteti - Studiranje u Turskoj