Studiranje u Maleziji

MALEZIJA

studiranje u maleziji

ZAŠTO STUDIJE U MALEZIJI?

Studiranje u Maleziji je jedno neponovljivo iskustvo. Eksponencijalni rast Malezije kao sve popularnije destinacije za internacionalne studente je postao globalno prepoznatljiv fenomen.

Kako u konstantnom ekonomskom razvoju tako identično i na obrazovnom polju Malezija je već doživljela procvat u broju internacionalnih studenata. Od 28,000 iz 2002 do 135,000 iz 2014, sa planom da dostignu 250,000 do 2025.

Ključne oblasti koje se pretražuju među studentima koji svoje obazovanje planiraju da nastave u Maleziji su biznis administracija i menadžment (20.1%), zdravstvo i medicina (18.4%) i inženjering (14.1).

Neki of top univerziteta su: Asia Pacific University of Technology and Innovation, University Kebangsaan Malaysia , INTI Internacionalni univerzitet i koledž.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U MALEZIJI?

Dok je kvalitet obrazovanja u Maleziji na dosta visokom nivou, studenti se obično iznenade kako su školarine i troškovi života relativno niski u poređenju sa zemljama sa značajno dužom istorijom.

Kako su finansije jako bitan faktor u procesu odlučivanja gde nastaviti studije, ova činjenica je nešto što privlači studente.

Sa novcem koji ovim putem možete ušparati, kao možete otputovati do Kuala Lumpura, koji je postao šoping prestonica u ovom delu sveta, posve atraktivna za kupovinu elektronike, modnih komada gardarobe i bižuterije. Cene za programe osnovih i postdiplomskih studija kreću se od $5,000 do $10.000 što je, složićemo se, za ovakvu tropsku destinaciju vrlo povoljno. Troškovi života su na zavidno niskom nivou.

studije u maleziji

VIZE ZA STUDIRANJE U MALEZIJI

Kao zemlja koja se nalazi na 11. mestu po broju nadolazećih internacionalnih studenata. Sa 200,000 internacionalnih studenata koji očekuju da studiraju u Maleziji do 2020, priliv stanih gostiju ima za posledicu formiranje novih zahteva u aplikacionom procesu za studentsku vizu. 


Iako je uvedena dodatna regulativa, proces ipak nije nešto što se ne da zaokružiti. U stvari, vrlo je izvodljiv i za veći dio procedure koja sledi, umnogome ste usmiereni na instituciju domaćina.


Svi internacionalni studenti će morati da imaju validan studentski pasoš i validnu vizu da bi mogli da studiraju u Maleziji. U skladu sa malezijskim zakonom, samo državne i privatne obrazovne institucije koje su pod jurizdikciom Ministarstva visokog obrazovanja mogu primati internacionalne studente. 

DOKUMENTA


Da bi dobili studentsku vizu u Maleziji neophodno je prvo da aplicirate za studenski pas. Čim imate odobren privremen studentski pas, biće vam izdata studentska viza u momentu ulaska u zemlju. Dobićete stalan studenski pas kada dođete u Maleziju. Trebaće vam oboje, studentski pas i studentska viza da biste studirali u Maleziji. Studentska viza će vam biti izdata u momentu ulaska u Maleziju, kada u imigracionom službeniku dostavite na uvid pismo u kome vam se odobrava studentski pas.

Kada vas malezijska obrazovna institucija primi na školovanje, oni će poslati ispunjenu aplikacionu formu za studentski pas u vaše ime. Neophodno je da im pošaljete relevantnu dokumentaciju i platite neophodne takse pre nego oni otpočnu ovaj proces za Vas.

Ako Vam je aplikacija uspješna, malezijski imigracioni sektor će izdati Vašoj instituciji pismo u kome Vam se odobrava studentski pas. Imigracione vlasti uzimaju do dve nedelje da se izjasne po vašem predmetu. Kada rezervišete kartu za dolazak, morate svom domaćinu najaviti sve detalje, tj. broj leta, tačan datum i sat sletanja. 

Dodatno

Svi studenti, osim kineskih, biće u prilici da uđu u Maleziju samo na osnovu pisma koji se odobrava ulazak od strane Imigracionog departmana. Kada sletite na aerodrom, predstavnik vašeg univeriteta domaćina će Vas čekati na carinskom čekpointu. Tu će Vam izdati poseban privremeni pas koji će vam omogućiti boravak na dve nedelje. Nakon toga odmah odlazite u najbliže predstavništvo državnog imigracionog sektora kako biste privremeni zamenili trajnim studenskim pasom.

Takođe, tu će Vam se dodeliti i visa, koja će važiti najmanje sest meseci. Nakon što vaša dokumenta predate u imigraciono, trebaće im šest do osam nedelja kako bi vam u pasoš udarili studentsku vizu. Ta viza se obnavlja godišnje. 


Koja dokumenta i dokaze morate pripremiti?


Da biste aplicirali za studenski pas, vaša institucija će dostaviti imigracionom sledeća dokumenta na uvid:


– oficijalno pristupno pismo od strane institucije domaćina,
– ispunjenu formu za studentski pas,
– dve fotokopije prve stranice validnog pasoša,
– tri fotografije formata kao u pasošu
,- dokaz o kupljenom zdravstvenom osiguranju,
– fotokopiju Vašeg zdravstvenog izvještaja
,- dokaz da ste u mogućnosti da platite školarinu i pokrijete troškove života,
– lična garancija koja je izdata i potpisana od stane institucije domaćina.

Vaš domaćin, odnostno obrazovna institucija ili univerziteta, po zakonu moraju potpisati ličnu garanciju za Vas, ali je Vaša obaveza da platite odnosne takse. Univerzitet neće procesuirati Vašu aplikaciju dok god sve relevantne takse nisu izmirene i naznačenim rokovima.

ŽIVOT U MALEZIJI – Studiranje u Maleziji

Studiranje u Maleziji

Bićete prijatno iznenađeni širokom primenom engleskog jezika u svim sferama društva. Za lokalno stanovništvo englski jezik je deo obavezne nastave, već na samom početku njihovog osnovnog obrazovanja. Uglavnom je prisutan u visokom obrazovanju i čak ga možete vrlo često sresti u službenom kontekstu. 

Dok oko 130 različitih jezika je zastupljeno na teritoriji Malezije, Mandarinski je najpopularniji čime se pruža odlična prilika da boravkom na studijskom putovanju internacionalni studenti ga mogu savladati, a time sebi otvoriti kinesko tržište kao jedno od najbrže rastućih u protekloj deceniji.  Malezija očekuje da će veliki udeo u budućem ekonomskom rastu te zemlje biti upravo zahvaljujući tehnologijama.

U skorašnjem intervjuu, predstavnik njihove Multimedia Development Corporation je ponovio da će veliki fokus upravo biti na visoko-razvojnim inženjerskim istraživanjima, osvrćući se na skoro otvoreni razvojni centar DHL-a u Maleziji. 

U značajnoj meri država duguje tehnološkom razvoju za postojane stope rasta nacionalne ekonomije u poslednjih 50 godina nakon osamostaljenja. Sa veoma niskim troškovima života i zavidnom klimom, nije iznenađujuće što ova destinacija uživa toliku popularnost. Dok pukašavata da organizujete studenski kredit i imigracione zahteve, ne manje zahtevno i bitno je pronaći adekvatan smestaj.

SMEŠTAJ

Većina malezijskih univerziteta će obezbjediti za internacionalne studente neku vrstu smeštaja u kampusima. Smeštaj u kampusima u Maleziji se razlikuje od onog u Americi ili Britaniji, gde život u okviru univerzitetskog kampusa znači zivot u rezidentnim smestajnim kapacitetima, nešto nalik studentskim domovima.

U Maleziji smeštaj u okviru kampusa mogu značiti i studentski hosteli, svaki sa drugačijom organizacijom, različitim sadržajima i cenom. Svaki univerzitet koji ima internacionalne studente poseduje i kancelariju za iste, gde se oni obraćaju za sve neophodne informacije, a jedna od najčešćih je savet u pronalasku adekvatnog smeštaja. 

Oni će vas na Vaš upit, opshrbiti svim neophodnim informacijama kako biste se odlučili koja opcija je Vama najpodesnija. Sve u svemu, Malezija predstavlja super destinaciju za ljude koji bi da odstupe od šlablona velikih evropskih, univerzitetskih gradova kao i od kulture zapada. Malezija predstavlja jedno osveženje u svetu akademske mobinosti i sa veoma velikim simpatijama Vam je preporučujemo kao savršenu destinaciju za Vaše studije.

Studiranje u Maleziji
Studiranje u Maleziji

Univerziteti - Studiranje u Maleziji